Klāt trešdiena. Svētki nosvinēti, garās brīvdienas pagājušas un nākas atgriezties ikdienas rimtajā solī. Kā solīju, reizi nedēļā būs receptes īpašās receptes, šoreiz – pēc lasītāju vēlēšanās kaut kas veģetārs (un bez laktozes). Ļoti sātīgs ēdiens, kuru arī viegli uzsildīt (tikai pesto tādā gadījumā pievieno pēc sildīšanas). Izmantoju “Kaņepīšu” grūbas, Latvijā audzētas dillītes un jaunās ražas sviesta pupiņas.
Izejvielas (2 porcijām):
- 150 g grūbas
- mazs diļļu buntīte
- 2 ēdamk. olīveļļas
- 1 ēdamk. mandeļu miltu vai ciedru (pīniju riekstu)
- puse ķiploka daiviņas
- sāls pēc garšas
- 200 g šampinjoni, notīrīti un sagriezti šķēlītēs
- eļļa cepšanai
- 200 g sviesta pupiņas, sagrieztas gabaliņos
Gatavošana:
- Grūbas iemērc aukstā ūdenī vismaz uz 2 stundām. Noskalo un liek vārīties aukstā ūdenī. Vāra, kamēr mīkstas. Beigās var atstāt vāku un lai grūbas katliņā vēl uzbriest.
- Gatavo diļļu pesto, liekot blenderī dilles, olīveļļu, mandeļu miltus vai ciedru riekstus, ķiploku un pievienojot šķipsniņu sāls. Sablendē viendabīgā masā.
- Sviesta pupiņas liek vārīties vārošā ūdenī. Vāra apt. 3-5 minūtes – man patīk, ka tās ir nedaudz al dente (cietākas viducītī).
- Uzkarsētā eļļā uz pannas apcep šampinjonus. pievieno nedaudz sāls.
- Siltās grūbās iemaisa karoti diļļu pesto, pievieno šampinjonus un pupiņas. Virsū liek vēl nedaudz diļļu pesto.
Varianti:
- Šampinjonu vietā lieliski garšos gailenes.
- Sviesta pupiņas var aizstāt ar haricots verts (zaļajām pupiņām), blanšētām cukurzirņu pākstīm, zaļajiem zirnīšiem, blanšētiem sparģeļiem.
- Grūbu vietā var izmantot apaļos vai pilngraudu rīsus.
- Pesto gatavošanai derēs arī pētersīļi.
Atbildēt