Pēdējā laikā vairākas reizes sanācis paviesoties Nakts tirgū (es to vietu viekārši mīlu, bet tas ir atsevišķs stāsts!), tāpēc mājās “saradušies” ievērojami dārzeņu krājumi, kurus tad arī lieku lietā, gatavojot ikdienas maltītes. Mana pēdējā laika iecienītākā metode ir uzcept krāsnī lauku (tirgū pirktu) vistu, atdzesēt un gaļu izmantot dažādiem salātiem. No vienas vistas man sanāk vidēji 3 maltītes diviem pieaugušajiem, ja salātiem pievieno mazu sauju ar kādiem ogļhidrātiem (brūnie rīsi, kvinoja, grūbas, utt.).
Arī šie salāti tapuši līdzīgā improvizācijas ceļā – svaigais kāpsosts, viegli apceots kabacis un karamelizēts sīpols. Vienkārši, vai ne? Kvinoju var aizvietot ar bulguru, lēcām, grūbām un tmldz. Veģetārieši vistu var “izlaist”. Glutēna un laktozes šajos salātos nav.
Izejvielas (lielam traukam ar salātiem, varētu pietikt 2 ēdājiem):
- 300 g svaiga jaunā kāposta
- 1 ēdamk. baltvīna etiķa
- 2 mazi vai viens liels sarkanais sīpols
- viens 15 cm garš kabacītis
- eļļa cepšanai
- 3 tējk. cukura
- sāls pēc garšas
- 80 g sarkanās kvinojas
- maza buntīte pētersīļu, sakapāts
- 350 g ceptas vistas gaļas, sagriezta/ saplucināta mazos gabaliņos
Gatavošana:
- Sagatavo kāpostu: ar mandolīnu vai nazi sagriež plānās sloksnītēs. Pārlej ar baltvīna etiķi, pievieno 2 tējk. cukura un šķipsniņu sāls. Kārtīgi samaisa un noliek malā. Ja kāpostus grib sulīgākus, maisīt var ar rokām, kāpostu gabaliņus nedaudz “paspaidot”.
- Uz pannas uzkarsētā eļļā apcep vidējo lielos gabalos sagrieztu sarkano sīpolu, pievieno 1 tējk. cukura un nedaudz sāli. Pagaida, kamēr sīpols kļūst nedaudz caurspīdīgs un uzreiz pievieno plānās šķēlītēs sagrieztu kabaci – visu kopā cep maksimums 2 minūtes. Galvenais tiešām ir nepārcept, lai kabacis ir nedaudz al dente (vismaz man tāds garšo vislabāk).
- Uzvāra kvinoju saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma. Atdzesē.
- Veido salātus, kopā sajaucot kvinoju, kāpostus, sīpolu un pētersīļus. Pa virsu liek vistas gabaliņus. Pasniedz.
Atbildēt