Vasaras pēdējo dienu darbu gūzmā nedaudz aizkavējies ieraksts. Šoreiz par ļoti īpašu blogu un īpašu tā autori. Blogu TopiVesels.lv ir grūti nepamanīt – dzīvespriecīgas krāsas, daudzveidīgs saturs (ne tikai kulinārija), skaistas fotogrāfijas un cauri visam ļoti jūtams – Ance ļoti mīl to, ko dara. Un pārzin tēmu, par kuru runā dod padomus.
Kā viņa pati raksta: “Katram kurš reiz ir saslimis ar veselīgāko slimību pasaulē – rūpēm par veselīgu dzīvesveidu, ir savs stāsts. Manējais aizsākās pirms 5 gadiem ar diagnozi – reimatoīdais artrīts (..hroniska progresējoša invalidizējoša neskaidras izcelsmes autoimūna slimība, kuras rezultātā iekaist, sāp un deformējas locītavas; potenciāli sistematizējas visā ķermenī). ..Šajā ceļojumā es saslimu vēl ar ko pavisam neārstējamu – veselīgu uzturu, kas, manuprāt, ir mainījis vairāk, kā jebkura adatu terapija vai homeopātiskā tabletīte. Es kļuvu par veģetārieti, attīrīju savu ēdienkarti no daudz interesantām lietām, kas šobrīd nebūt neliekas ēdamas esam!”
Uzturs kopumā un nevis tikai “plikas” receptes ir TopiVesels.lv īpašais trumpis. Pašreiz Ance apgūst zinības Naturopātiskās Medicīnas koledžā Londonā, tādēļ vēl jo vairāk visiem, kas interesē uztura veselības aspekts, vērts ieskatīties dažādajās bloga sadaļās par tēmām kā Sports un fitness, Uztura dažādība, Skaistumam, Mammām un tētiem – noteikti atradīsiet sev ko piemērotu un interesējošu. Un, protams, protams, arī receptes – mani pašu visvairāk uzrunā dažādo kokteiļu gatavošanas padomi, receptes sportiskam garam un receptes terapeitiskie nolūkiem. Par pārējo – lasiet aiz kulināro blogu apskata, ko Ance saka!
Latvijas kulināro blogu apskats 22.-28.augusts
Meklējot priekus – Brokoļu zupa ar zilo sieru
Manas (i)dejas – Bezglutēna, biskvīts, maize, picas pamatne
Vinotava – Plūmju kūka
Meklējot priekus – Ideālās pankūkas
Kikas virtuve – Grilētu cukīni salāti
Vinotava – Sofrito mērce (Tomātu mērce)
Vinotāva – Liellopa maltās gaļas kebabi
Kikas virtuve – Mājas serenāde
Meklējot priekus – Divi vasarīgi salāti
Chaka Street Bakery – Panna cotta
Absolūts ēd – Plūmju svaigkūciņas
Absolūts ēd – Salāti ar polentas gabaliņiem
Liene gatavo – Cepeškrāsnī cepts lasis ar parmezāna un bazilika garoziņu
Absolūts ēd – Auzu cepumi ar linsēklām
Vinotava – Dzelteno biešu aukstā zupa
Liene gatavo – Līdakas kotletes
Vinotava – Muslīna krēms
Brīvdienu atpūta – Gvajanas vistas zupa
Topivesels.lv – Zemesriekstu sviesta pankūkas ar zemeņu mērci
Liene gatavo – Mango zupa ar kokosriekstu krēmu
Absolūts ēd – Kartupeļu rulete
Intervija ar Topivesels.lv autori Anci
Kāda ir tava spilgtākā “ēdiena” atmiņa no bērnības?
Patiesībā pirmais, kas nāk prātā, ir mans bērnības vārda dienas svinību galds, kur goda vietā stāv „sapņu gaļa”- vistas filejas medaljoni sojas un čilli marinādē ar rozā kečupa un majonēzes mērcīti. Par „sapņu gaļu” šo ēdienu iesaucām kopā ar māsu, vienmēr abas bijām izteiktas gardēdes un mammas recepšu fanes. Tad arī tapa šādi nosaukumi. Šobrīd gan ir komiski atcerēties šādu vārdu spēli, kā spilgtāko atmiņu, jo vairākus gadus esmu bijusi veģetāriete.
Pirmā lieta, ko pagatavoji virtuvē?
Tās laikam bija pankūkas vai vafeles. Nevaru atminēties, kuras, jo zinu, ka mīkla bija viena un tā pati, tikai panna- cita. Vafeļu cepšana bija vesels dienas notikums! Vienmēr gan sanāca pieēsties vēl pirms visa mīkla bija izcepta, taču ne tik daudz no vafelēm, kā no siltās mīklas, kas bija izspiedusies gar malu vafeļu pannai, katru reizi ielejot jaunu partiju. Jā.. bērnībā jēlmīkla laikam bija ļoti topā!
Cilvēks, kuru apbrīno kulinārijas sfērā?
Tā laikam ir mana mamma, iespējams daudzi aizvien apbrīno arī savu mammu fenomenālo spēju uztaisīt garšīgu ēdienu, kad mājās nu patiešām nekā nav! Šādi izpildās arī manējā. Starp citu, es savai mammai nekad nestāstu savas receptes, viņai tās vienmēr iznāk vēl gardāk, hehe! Bet tādas jau ir tās mammas.
Tevis gatavots ēdiens, ar kuru lepojies visvairāk?
Tas laikam ir mans biešu pesto. Nekā sarežģīta tur nav, un nekāda izsmalcinātība arī, taču garšīgi bezgala!
Tavs mīļākais priekšmets vai rīks virtuvē?
Blenderis, viennozīmīgi. Es nezinu, ko es bez viņa darītu, man ir atklājusies pilnīgi jauna pasaule kulinārijā, kopš manā virtuvē ienācis šis palīgs. Starp citu, es izmantoju lielas jaudas (1200W) blenderi ar stampiņu, parastais jaunas pasaules atklāšanai gan nederēs! Ar šo spēkavīru iespējams ir teju viss- riekstu sviesti, krēmīgi smūtiji, kūku pamatnes, pesto, saldējumi.. viss!
Ekstravagantākā lieta tavos pārtikas krājumos?
Kas kuram ekstravagants. Šorīt, griežot nost mazo krūma baziliku siltumnīcā, aizdomājos, cik ļoti ekstravaganti tas liekas Londonas iedzīvotājam, kas nekad nav dzīvojis laukos, bet tā vietā pārvācies no dzīvokļa uz dzīvokli, bez palodzēm, balkoniem un iespēju audzēt pašam savus zaļumus. Manuprāt, visi siltumnīcas un pašu audzētie labumi ir gana ekskluzīvi, viss, protams, atkarībā ar ko salīdzinām.
Varbūt varētu minēt Peruviešu kerobu, kas ir gaišā smilšu krāsā, pretēji klasiskajam kerobam, kas ir tumši brūnā, šokolādes krāsā. Šī kerobas šķirne garšo pēc karamelēm un tiek izmantots dažādos ēdienos kā saldinātājs. Es šo produktu visbiežāk izmantoju savos kokteiļos, kur dominē riekstu garša, tas lieliski garšo savienojumā ar karameļu noti, ko sniedz Peruviešu kerobs.
Tava ideālā maltīte?
Pēdējā laikā esmu „kritusi” pesto kārdinājuma maratonā. Jebkurš ēdiens ar mājās gatavotu pesto šķiet kā paradīze. Lieliskākā kombinācija laikam ir svaigas gurķu nūdeles (gurķi sastrādāti makaronu nūdelēs uz speciālas rīves) kopā ar ķiršu tomātiem, rukolu un citiem svaigiem salātiem un, protams, mājās gatavotu pesto.
Slepenā recepšu sastāvdaļa?
Mīlestība. Ar mīlestību viss garšo daudz labāk, pamēģini! :)
Tavs kulinārais “guilty pleasure”?
Man ir tā, ka tas, kas ir ēdiena baudījums- nav grēks, taču tas, kas ir grēks, noteikti nav baudījums. Man sen vairs negaršo kūkas, bulkas, tortes, saldējumi un citi našķi, kas agrāk šķita pildām „gulity-pleasure” lomu. Tagad man tas viss liekas par saldu, par mākslīgu, par daudz samocīts un nevajadzīgs. Es laikam visās intervijās jau dalos savā aizvien mīļajā našķī, kas nav ne salds, ne sāļš, bet ir bagātīgs, trekns un veselīgs! Sapnis! Tahini groziņi, gatavoti no tahini pastas, kokosriekstu eļļas un jūras sāls. Varu ēst.. daudz!
Cik sen jau raksti savu blogu?
TopiVesels.lv sava gada jubileju svinēs 2014.gada 21.septembrī.
Vai blogs ir mainījis tavas attiecības ar ēdienu un kulināriju?
Ne tik daudz blogs, kā dzīvē pieredzētais. Tik jaunā vecumā atklātas veselības problēmas var mainīt daudz, gan attiecības ar ēdienu, gan skatu uz dzīvi kopumā. Kaut biežāk jauni cilvēki apdomātu, ko likt uz sava šķīvja.
Vairāk gan liekas, ka, jo vairāk es pilnveidoju sevi, jo vairāk attīstās mans blogs. Tomēr nevaru noliegt, ka blogs nemitīgi liek atklāt jaunas garšas un iespējas savā virtuvē, un nepārtraukti liek izglītoties, pilnveidoties un neapstāties kulināro izdarību attīstībā.
Kas blogošanā tevi saista visvairāk?
Laikam jau tas, ka varu iedvesmot. Ir neizsakāmi patīkami dzirdēt no cilvēkiem, ka viņi jūtas pamudināti uzsākt jaunu, veselīgu dzīvesveidu, piedomāt pie tā, ko gatavot ģimenei, kur iet paēst ārpus mājas, un dara to Tevis iedvesmoti. Ir tik jauki dalīties ar citiem, ir fantastiska sajūta, ka vari kādam palīdzēt un kādu pamudināt uz skaistām lietām!
Atbildēt