Šie salāti garšos gan veģetāriešiem, gan rūdītiem gaļēdājiem. Lēcas un bietes tos padara sātīgus, tāpēc tie derēs līdzņemšanai uz darbu vai skolu, kā arī kā vieglas pusdienas pirmajās vēl siltajās rudens dienās.
Izejvielas :
-
4 mazas jaunās bietītes (aptuveni 8 cm diametrā)
-
2 saujas lēcu (šajā receptē izmantotas beloga lēcas, bet derēs arī citas)
-
1 liels vai 2 mazāki sīpoli, sagriezti mazos gabaliņos
-
eļļa cepšanai
-
puse tējk. romiešu ķimeņu
-
2 tējk. cukura
-
sāls pēc garšas
-
1 tējk. balzamiko etiķa
-
100 ml grieķu vai bezpiedevu jogurta
-
2 sīpolloki
-
daži diļļu zariņi, sakapāti
-
maza saujiņa aragulas (rukolas), lielākie stiebri sagriezti uz pusēm
Gatavošana:
-
Jaunās bietītes noskalo un liek vārīties (bietēm jābūt pilnībā noklātām ar ūdeni) sālsūdenī (uz katlu pievieno 2 tējkarotes sāls). Vāra, kamēr bietes mīkstas. Izņem no ūdens, atdzesē un nomizo. Sagriež vienāda izmēra šķēlītēs.
-
Uzvāra lēcas saskaņā ar instrukciju uz iepakojuma. Pirms vārīšanas tās noteikti jānoskalo, vēlams divos ūdeņos. Svarīgi ir lēcas nepārvārīt, jo tad tās izjuks un zaudēs savu patīkamo struktūru.
-
Kamēr vārās lēcas, uzkarsētā eļļā uz pannas apcep sīpola gabaliņus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno romiešu ķimenes, 2 tējkarotes cukura un sāli pēc garšas, kā arī balzamiko etiķi. Visu kārtīgi samaisa un pacep vēl pāris minūtes, lai cukurs paspētu sīpolus karamelizēt.
-
Pagatavo mērci, sajaucot jogurtu ar mazos gabaliņos sagrieztiem sīpollokiem.
-
Kamēr lēcas vēl siltas, tām pievieno karamelizētos sīpolus un sakapātās dilles. Iemaisa aragulu (rukolu). Kārto uz šķīvjiem. Pa virsu liek biešu gabaliņus. Pārlej ar mērci.
Atbildēt