Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Teļa vaigi sarkanvīna mērcē

septembris 10, 2014 Leave a Comment

Trešdienas īpašā recepte šodien bez glutēna un bez laktozes – teļa vaigi sarkanvīnā. Šis liellopa “gabals” ir mans šī gada lielākais atklājums, jo pirmo reizi līdzīgu ēdienu garšoju Baznīcas ielas “Muklājā” un tas uzreiz manī raisīja interesi. Dēļ interesantās tekstūras, bagātīgās garšas un mutē kūstošās gaļas konsistences.

Teļa vai liellopa vaigus var iegādāties tirgū, tie parasti atrodas gaļas vitrīnu maliņā, jo acīmredzot pieprasījums pēc tiem nav liels. Bet tie, kas ir garšojuši zina, cik labi var būt pareizi sagatavoti vaigi! Sulīgi un aromātiski. Nepieciešama neliela pacietība sautējot, bet, izvēloties pareizu uguni, tie gatavošanas laikā pat nav jāmaisa vai citādi jāaiztiek – sautēšanās process notiek pats no sevis bez lielas pieskatīšanas. Sarkanvīns kopā ar sīpoliem veido bagātīgu un biezu mērci, savukārt burkāni piedod saldumu līdzsvaram. Pirmo reizi ieraugot svaigus teļa vaigus, ar bažām skatījos uz cīpslaino gaļu un dīvaino gabalu formu – ilgā sautēšana dara savu un rezultātā gaļa ir liesa un sulīga. Ja nav uztura ierobežojumu, var pasniegt ar karoti skābā krējuma.

Izejvielas (4 personām):

  • teļa vai liellopa vaigi – atkarībā no vaigu izmēra, bet parasti 1 vaigs uz cilvēku
  • eļļa cepšanai
  • 4 vidēja izmēra sīpoli, nomizoti un sagriezti gabalos
  • 3 ēdamk. tomātu pastas
  • 2-4 ēdamk. cukura
  • garšvielas – smaržīgie pipari, lauru lapas, ja vēlaties – nedaudz kanēļa
  • 8 seleriju kāti, sagriezti gabaliņos (ja parasti selerijas negaršo, no tā nav jābaidās – sautēšanas procesa laikā tās sadalīsies un arī garša “saplūdīs” ar kopējo mērci;
  • 250 ml – 350 ml sarkanvīna
  • 500 ml līdz 1.5 litri buljona (tik daudz, lai vaigi katlā būtu pilnībā nosegti)
  • 8 burkāni, nomizoti un sagriezti palielos salmiņos
  • pētersīļi pārkaisīšanai

Gatavošana:

  1. Teļa vaigus sagatavo sautēšanai, lielākos pārgriežot uz pusēm. Apcep uz pannas uzkarsētā eļļa uz lielas uguns, tādējādi uz gaļas iegūstot karamelizāciju un intensīvāku garšu. Ja nepiepiešams, dara to vairākos piegājienos.
  2. Sautēšanas katlā uzkarsētā eļļā apcep sīpolus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno seleriju un turpina cept vēl pāris minūtes. Pieliek tomātu pastu, cukuru un sāli pēc garšas. Katlā liek apceptos vaigus un pārlej ar sarkanvīnu. Pielej buljonu tā, lai gaļa būtu pilnībā nosegta. Pievieno garšvielas. Sagaida pirmo burbuli, samazina liesmu un liek virsū vāku.
  3. Gaļu atstāj sautēties savā sulā un buljonā vismaz uz 2 stundām, pa laika apraugot. Pēc 2 stundām noņem vāku, nedaudz palielina uguni un turpina sautēšanu (šajā laikā mērce reducēsies un iegūst intensīvāku garšu). Mērci garšo un pēc nepieciešamības pievieno sāli un cukuru, lai iegūtu īsto garšas līdzsvaru. Kad gaļa sāk izrādīt mīkstuma pazīmes (sautēšanas procesa vidū tā joprojām būs cieta), katlā liek burkānus un turpina sautēt, kamēr tie mīksti. Pa to laiku gaļa būs uzsūkusi vīnu un buljonu un kļuvusi pavisam sulīga un aromātiska. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar svaigiem pētersīļiem.

Filed Under: Kariji, Liellopa gaļas ēdieni Tagged With: Burkāni, Liellopa vaigi, Sarkanvīns, Selerija, Sīpoli, Teļa gaļa

« Baltās šokolādes un laima kūka
Ciemos: Krista.lv. Latvijas kulināro blogu apskats. »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm februāris 18, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j februāris 7, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpolloki Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2022