Arī šis gads nav izņēmums – mammas izaudzētie ķirbji ir atceļojuši uz Rīgu un dārza vietā tagad apdzīvo visas palodzes un plauktus. Es nesūdzos – tieši otrādi, esmu priecīga, jo kā ik rudeni var izmēģināt un izgudrot arvien jaunus veidos, kā ķirbjus pagatavot.
Šī ir veģetāra recepte, bet tas nenozīmē, ka gaļēdāji paliek neēduši – pirmkārt, vismaz vienu dienu nedēļā vajadzētu ikvienam pamēģināt iztikt bez gaļas (ticiet man, atklāsiet sev jaunu pasauli ar interesantām izejvielām un garšvielām!). Otrkārt, karija virspusē var likt krāsnī ceptas vistas gabaliņu, jo tas ar ķirbi sader lieliski (pārbaudīts :)).
Izejvielas:
- eļļa cepšanai
- pāris karotes ar kaudzi ar karija pastu (krāsu izvēlamies pēc savas gaumes, t.i., cik stipru vēlamies kariju – dzeltenā vismaigākā, tad sarkanā, un visstiprākā – zaļā)
- 1 liels vai 2 mazi sīpoli, nomizoti un sagriezti mazos gabaliņos
- indiešu garšvielas – es izmantoju “Rāmas” veikaliņā nopērkamo Sabji masala, kas ir īpaši domāta dārzeņu ēdieniem, bet derēs arī parastā Garam masala vai kādas citas austrumu garšvielas pēc izvēles, es pieliku arī pāris karotes sinepju sēkliņu
- 1 mazs ķirbītis, sagriezts gabalos un bez sēklām (es nemizoju, jo savādāk sautējot ķirbis pārāk izšķīst)
- 400 ml kokosriekstu piena
- buljons (daudzums pēc vajadzības, bet ne vairāk kā 200 ml)
- 400 grami vārītu auna zirņu (ja ir nevārīti auna zirņi, tos iemērc uz nakti un obligāti mērcēšanas ūdeni pirms vārīšanas nolej)
Gatavošana:
- Katlā uzkarsētā eļļā apcep sīpolu gabaliņus, kamēr caurspīdīgi. Pievieno kariju, un garšvielas izmaisa un turpinot maisīt cep vēl 1 minūti.
- Katlā liek ķirbja gabaliņus, pārlej ar kokosriekstu pienu, nedaudz buljona (daudzumu “pieregulē” tā, lai šķidrums noklātu vairumu ķirbja gabalu) un vāra, kamēr ķirbis gandrīz mīksts. Ieber zirņus, samaisa un turpina vārīt vēl 5 minūtes.
- Pirms pasniegšanas pārkaisa ar zaļumiem. Labi garšos ar safrāna rīsiem un/vai indiešu naan maizīti.
Atbildēt