Dzīvojam platuma grādos, kur gribot negribot jārēķinās ar gadalaiku maiņu un visu no tā izrietošo. Pozitīvais: katrai sezonai piestāv savi dārzeņi un tos tad arī jācenšas pēc iespējas iekļaut savā ēdienkartē. Pagatavoju šo zupu no “pārpalikumiem”, jo esmu sapratusi, ka nedrīkst smādēt ne puravu lakstus, ne brokoļu kātus – tie visi ir tikpat gardi, kā mums ierastās dārzeņu daļas. Lai jūs nebaida ne tik pievilcīgā zupas krāsa, rudenī acij jāpierod pie ne tik skaista košuma… Garša no tā nemaz necieš :)
Šī ir patiešām sezonāla rudens zupiņa, jo pat pesto ir gatavots no pētersīļiem, kuri man par pārsteigumu joprojām zaļo uz balkona. Aiz receptes teksta norādīšu variantus, kā šo zupu var pagatavot nedaudz citādāk gadījumos, ka nav pieejama kāda no izejvielām vai vienkārši gribas “variāciju par tēmu”.
Izejvielas:
- 1 liels sīpols vai 2 mazi, nomizoti un sagriezti mazos gabaliņos
- eļļa cepšanai
- 2 ķiploka daiviņas, sakapātas
- 1 ēdamk. garam masala vai indiešu garšvielu maisījums dārzeņus ēdieniem (nopērkams “Rāma” veikalos)
- 500 grami ķirbja mīkstuma (es nemizoju), sagriezti gabaliņos
- “lielā puse” brokoļa galviņas (es izmantoju visu kātu ar pāris palikušajām rozetītēm, sagrieztu plānās šķēlītēs), sadalīta gabaliņos
- 2 puravu zaļie kāti, sagriezti mazos gabaliņos (protams, var izmantot arī balto purava daļu)
- 1-1.5 litri dārzeņu buljona (atkarīgs no tā, kādu vēlaties zupas konsistenci)
- sāls pēc garšas
- piedevās pasniegšanai – gabaliņos sagriezts Lapzemes siers un pētersīļu pesto, kāda karote saldā krējuma papildus krēmīgumam
Gatavošana:
- Uzkarsētā eļļā apcep sīpola gabaliņus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno ķiploku un masala garšvielu, maisot vēl pacep.
- Pievieno sagrieztos dārzeņus (ķirbi, brokoli un puravus), pārlej ar dārzeņu buljonu. Sagaida pirmo burbuli un turpina vārīt, kamēr dārzeņi mīksti. Pievieno sāli pēc garšas.
- Sablenderē ar rokas blenderi vai virtuves kombainā.
- Pasniedz ar karoti pesto, Lapzemes siera gabaliņiem, saldo krējumu
Varianti:
- Kā garšvielu vari izmantot arī karija pulveri vai pastu vai kādu citu sev tīkamu garšvielu kombināciju.
- Dārzeņus vari kombinēt pēc sirds patikas – derēs daudzi rudens dārzeņi (selerijas gan saknes, gan kāti, burkāni, kartupeļi, pastinaki, kabači u.c.).
- Ja vēlies izteiktu krēmīgumu, pirms blenderēšanas pievieno 200 ml saldā krējuma vai 180 gramus krēmsiera.
- Lapzemes siera vietā vari izmantot siera bumbas – šķiet, tās ar ķiploku (manas mīļākās ir “Līvu” kazas siera) piestāvēs lieliski.
Atbildēt