Karalisks kēkss, kurš rotās ikvienu rudens svinību galdu. Vai priecēs mājiniekus kādā vēsā lietainā svētdienā. Kēksa struktūra ir patīkami drupena un mitra vienlaikus – mīkla sākumā šķita pārāk šķidra pēc konsistences, bet rezultāts parādīja, ka ar mīklu viss bija kārtībā. Varianti kēksa pagatavošanai – zem receptes! Ar šo gardumu var mieloties arī tie, kam ir laktozes nepanesamība, jo sviestu šajā gadījumā aizstāj eļļa.
Ja izmanto apaļo pannu ar 23 centimetru diametru (ar vai bez cauruma vidū), ņem receptē minētos daudzumus, ja 26 centimetru pannu – palielini sastāvdaļu daudzumu par 1/3.
Izejvielas:
- 300 grami miltu
- 2 tējk. cepamais pulveris
- 1 tējk. sāls
- 1.5 tējk. malta kanēļa
- ja ir – 1.5 tējk. malta kardamona
- 360 ml ķirbju biezenis (ņēmu 2 palielas ķirbju šķēles, iztīrīju no sēklām, sagriezu gabalos ar visu mizu, cepu cepeškrāsnī 200 grādos, kamēr mīksti, tad sablenderēju un atdzesēju)
- 200 grami cukurs
- 3 olas (M izmērs)
- 250 ml neitrālas garšas (vīnogu kauliņu, rapšu) eļļas
- 90 grami valriekstu, sakapāti gabalos
- Šokolādes glazūrai – 80 grami kakao, 160 grami cukura, ūdens
Gatavošana:
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
2. Ņem lielu bļodu un tajā iesijā miltus un cepamo pulveri. Pieber cepamo pulveri, kanēli un kardamonu (ja izmanto). Otrā mazākā bļodā saputo olas ar cukuru, pēc tam ieputojot eļļu un beigās – ķirbju biezeni. Vēl kādu brīdi kuļ ar mikseri. Neuztraucies, ja mīkla izskatās pašķidra, tā tam jābūt!
3. Olu un ķirbju masu lej miltu bļodā, kārtīgi samaisa, beigās iemaisot arī riekstus. Gatavo mīklu lej ar eļļu izsmērētā un ar miltiem izsijātā cepamformā (fotogrāfijā redzamā ir t.sk. bundt cake forma).
4. Cep cepeškrāsnī 65-80 minūtes, kamēr kēkss vidū ir izcepies (pārbauda ar kociņu – ja mīkla pie tā nelīp, kēkss ir gatavs). Izņem no krāsns un atdzesē 10 minūtes. Izņem no formas. Atdzesē pilnībā.
5. Gatavo glazūru, mazā katliņā uzkarsējot visas izejvielas – ūdens pie kakao un cukura jālej tik, lai veidotos pabieza glazūra, kas viegli notecēs gar kēksa maliņām. Uz zemas uguns glazūru turpina maisīt, kamēr cukurs izkusis. Ja masa liekas par rūgtu, tad pievieno vēl cukuru (ja par saldu, tad pieliek vēl karoti kakao). Pārlej kēksa augšdaļai, dažām pilēm ļaujot notecēt gar kēksa sāniem.
Varianti:
- Valriekstus var aizvietot ar pekanriekstiem un lazdu riekstiem.
- Šokolādes glazūras vietā kēksu var vienkārši pārbērt ar pūdercukuru.
- Kanēļa un kardamona vietā var pievienot piparkūku garšvielu.
- Glazūru var pagatavot, izkausējot tumšo šokolādi.
Iedvesma: Mosfood
Arleta says
Gribu izteikt milzīgu paldies par šo recepti, kas tika izmēģināta dzīvē savas reizes 15 četru mēnešu laikā. Bija man te brīdis, kad piena produkti un kvieši bija TABU, tad nu šis bija glābiņš. Es izmantoju 2/3 pilngraudu rudzu miltu un 1/3 pilngraudu auzu miltu, kā arī riekstu vietā nācās likt rozīnes (mazajai citādi pumpas metās). Un eļļu ņēmu nedaudz demokrātisko cepšanas olīveļļu.
Jana says
Man patlaban nav blenderis, kā vēl var iegūt ķirbja biezeni, kas derētu kūkai? Vai var sastampāt ar kartupeļu biezeņa stampu? Paldies.
Linda Tellgrena says
Ķirbi var uzcept bez mizas. Tad saspaidīt ar dakšiņu vai stampiņu. Domāju, ka vajadzetu izdoties! :)
Diāna says
kuru ķirbi būtu vislabāk izvēlēties šim kēksam?
Linda Tellgrena says
Piemērotāki visi stingrākie – muskata, riekstu (sviesta) utt. Bet domāju, ka izdosies no visiem ķirbju veidiem.
Liene says
Man ir tikai saldets kirbis. Vai var to izvarit/iztvaicet un tad sablenderet?
Linda Tellgrena says
Jā, droši! Labāk gan būtu saldēt jau termiski apstrādātu un sablenderētu, tad gala produktā mazāk ūdens, saldēšanas vienmēr ir pluss.
Liene says
Un vai glazura jalej uz atdzeseta krksa? ;)
Linda Tellgrena says
JĀ!
Inita says
Paldies, kūka garšo fantastiski. Jūsu receptes iedvesmo un viss sanāk :)