Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Ābolu zefīri

29 novembra, 2014 50 komentārs

Zefiri - 06

Recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas Virtuve”

Zefīru gatavošana iesācējam var likties “morzas ābece” – tomēr iedrošinot varu teikt, ka tā vietā, lai baidītos, noteikti vajag pamēģināt. Šie ābolu zefīri ir ar izteiktāku augļu garšu nekā veikalā nopērkamie un to struktūra ir ļoti gaisīga un patīkama. 

Izejvielas:

  • 250 grami ceptu ābolu “mīkstuma” (pēc sagatavošanas – līdz ar to vajadzēs līdz pat 1 kg veselu ābolu)
  • 250 grami cukura
  • 1 “lielā izmēra” olas baltums
  • 1 ēdamk. vaniļas cukura

Sīrupam:

  • 475 grami cukura
  • 160 grami ūdens
  • 8 grami agara (nopērkams lielveikalos un specializētajos garšvielu veikalos blakus želatīnam) – gan pulverveida konstenceces, gan mazu pārsliņu formā; par vislabāko esmu atzinusi Stockmann nopērkamo Izraēlā ražoto agaru”Golden Cup”, par vissliktāko – Rimi nopērkamo “Ruff” (arī bloga lasītāji ir sūdzējušies par šī agara kvalitāti, tādēļ Ruff izmantot neiesaku!)

Gatavošana:

  1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 grādiem. Ābolus pārgriež uz pusēm un izņem serdes. Cep krāsnī, kamēr ļoti mīksti. Ar karoti izņem mīkstumu (mizas neizmanto), liek bļodā un nosver (jābūt 250 gramiem ābolu masas). Sablenderē ar blenderi vai izberž cauri sietam, lai iegūtu pilnīgi viendabīgu masu. Vēl karstiem āboliem pievieno cukuru un vaniļas cukuru un noliek vēsā vietā atdzist.
  2. Gatavo sīrupu: kaltiņā ielej ūdeni, pieber agaru, izmaisa. Pievieno 475 gramus cukura. Masu uzvāra un turpina vārīt uz vidēji augstas liesmas vēl apmēram 3-10 minūtes, līdz masa sasniedz 110 grādu temperatūru (pulverveida agara izmantošanas gadījumā vāra 3-5 minūtes, bet ja izmanto pārslveida agaru, tad jāvāra 10-12 minūtes). Noliek malā, lai nedaudz atdziest.
  3. Atdzisušo ābolu masu liek liela izmēra bļodā, pievieno pusi no olas baltuma un sāk kult ātrākajā režīmā. Vislabāk būtu izmantot virtuves kombainu, bet pietiks arī ar virtuves mikseri. Masa kļūst gaišāka un gaisīgāka. Pievieno otru baltuma pusi un turpina kult (līdz pat 10 minūtēm, atkarīgs no miksera jaudas). Masa būs kļuvusi pavisam gaiša un jau stingrāka.
  4. Lēnām un pēc iespējas pakāpeniski, nepārtraucot kulšanu, sāk sīrupa pievienošanu. Sīrupam jābūt siltam, bet ne karstam. Kad sīrups pievienots, kulšana jāturpina, kamēr masa sāk atgādināt bezē masu pirms cepšanas – spīdīgu, salīdzinoši stingru un gaisīgu.
  5. Ar konditorejas tūru uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru spiež zefīrus apaļā formā. Zefīru skaits būs atkarīgs no to lieluma – mazāki sanāks 50-60 gabali, lielāki – aptuveni 35-40 gabali. Atstāj siltā istabā vienu diennakti “apkalst” – šajā laikā zefīri apžūs un uz tiem izveidosies mīksta “garoziņa”. Pirms pasniegšanas apkaisa ar pūdercukuru. Ja vēlas, var salikt divus zefīrus kopā ar apakšpusēm – nekāds pildījums nav nepieciešams, jo zefīru apakšiņas ir lipīgas.

Zefiri - 49

Filed Under: Deserti, Konditoreja Tagged With: Āboli, Agars, Veģetāri, Zefīri

« Britu tradicionālā kūka ‘Victoria sponge’
Iznākusi jauna pavārgrāmata “Steidzīgajiem. Gardi un veselīgi ēdieni.” »

Comments

  1. Maija says

    29 novembra, 2014 at 20:00

    Lai padarītu recepti neeedaudzīt veselīgāku – vai brūnais cukurs varētu iziet cauri?

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      29 novembra, 2014 at 20:53

      Hmm, es laikam neriskētu…. man šķiet, ka šajā receptē vajag tieši to saldumu un baltā cukura īsto kušanas temperatūru.

      Atbildēt
    • Antuanete says

      3 decembra, 2014 at 12:03

      Piebildīšu, ka brūnais cukurs ne ar ko nav “veselīgāks” par balto – atšķirība starp abiem ir tikai melases sīrupa klātbūtne un aromāts. Lai iegūtu kaut kādu labumu veselībai no tā niecīgā minerālvielu daudzuma, kas ir melasē, būtu jāapēd ĻOTI daudz cukura :) Pievienojos Lindai, ka receptēs, kur ir darīšana ar sīrupu noteiktā temperatūrā un cukura kristalizēšanos labāk lietot balto cukuru.

      Atbildēt
  2. Liva says

    10 decembra, 2014 at 17:22

    Sveika, ar ko lai aizvieto agaru? Vietā, kur pašlaik dzīvoju nevaru atrsat nevienā veikalā.
    Un no kā iegūsti rozā krāsas zefīrus?

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      10 decembra, 2014 at 18:43

      Līva, agars šai receptē diemžēl ir neaizvietojams. Ja ir želatīns, vari izmantot šo recepti – http://www.kikasvirtuve.lv/2012/02/majas-zefirs-sokolade.html

      Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      10 decembra, 2014 at 18:44

      Rozā krāsa iegūta ar pārtikas krāsvielu.

      Atbildēt
      • Liva says

        11 decembra, 2014 at 12:35

        Skaidrs, tad būs vien jāgaida, kad tikšu Latvijas veikalos :)
        Paldies!

        Atbildēt
    • Vita says

      6 februāra, 2018 at 11:10

      No dabīgās krāsvielas, vai dzērvenēm. Jāsaglabà biezeņa kopējà masa 250gr. Bet 1/2 var pievienot dzērvenes/mellenes/jāņogas/upenes/ arī saldētas atkausèjot

      Atbildēt
  3. Jana says

    5 oktobra, 2015 at 09:15

    Labdien!
    Pagatavoju zefīriņus pēc līdzīgas receptes. Man dažas pārdomas par tēmu:)) Zefīriem ļoti jūtama agara garša (pirkts biotēkā), vai tā jābūt? Vēl jautājums – kamēr sagaidīju tos 110 grādus, sīrups jau bija biezs un lejot olbaltuma masā, tas jau bija kā līme un kāda ceturtdaļa aptinās ap miksera slotiņu:)) taču neskatoties uz to, zefīriņi sacietēja jau pēc 10 minūtēm, man šķita, ka agar-agara bija par daudz…..tā varētu būt? Un vēl jautājums- zefīra masu siltu pilda maisiņā ?
    Paldies!
    Jana

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      5 oktobra, 2015 at 11:04

      Pēc pieredzes varu teikt, ka viss atkarīgs no agara kvalitātes un “stipruma” – man ir bijuši, kas netur kopā neko, un acīmredzot Tev gadījās tāds, ka ļoti spēcīgs. Tas izskaidrotu arī izteikto garšu gala produktā – varbūt nākamreiz mēģini likt šī Biotēkas 1/3 agara mazāk? Pati izmantoju Izraēlā ražotu agaru, ko var iegādāties Stockmanā.

      Atbildēt
    • Ina says

      8 decembra, 2015 at 22:16

      Nupat izmēģināju ar Biotēkā pirkto agar agar. Liku 2 strīķētas tējkarotes uz 500 gr ābolu-cukura biezeņa, kā rakstīts uz burciņas (apm. 4-5 gr) un izdevās lieliski. Arī agar agar garša nav jūtama. Krāsu panācu ar upeņu pulveri un manuprāt tas uzlaboja arī garšu ar nelielu skābumiņu. Paldies par recepti! :)

      Atbildēt
  4. Sandra says

    26 aprīļa, 2016 at 13:37

    Man gan liekas ļoti sareždīta recepte ,bet garšīga.

    Atbildēt
  5. Baiba says

    17 maija, 2016 at 13:03

    Labdien! Kädu Agaru Jūs lietojat, un kur pērkat? Mēģināju ar Ruff agaru, bet man nepatika piegarša!

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      17 maija, 2016 at 20:24

      Kā jau receptē minēts, Ruff agars nav labas kvalitātes, pati iegādājos Stockmann nopērkamo Izraēlā ražoto agaru.

      Atbildēt
  6. Ilze Maksina says

    21 jūlija, 2016 at 05:02

    Man izdevas…loti, loti labi.
    Lietoju berniem paredzeto abolu biezeni bez cukura un agaru no Izraelas.
    Zefiri sanaca gaisigi. Tikai ilgi zuva, varak ka divas diennaktis, bet tur laikam vainiga karsta vasara.

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      23 jūlija, 2016 at 20:56

      Ilze, jauki, ka izdevās! Domāju, ka ilgā žūšana saistīta ar ābolu biezeni, iespējams, tajā bija mazāk pektīna nekā pašgatavotā.

      Atbildēt
    • Ilze says

      30 oktobra, 2017 at 02:28

      Mana tresaja meginajuma sanemos un izcepu abolus….viss sanaca perfekti, zefiri nebija lipigi, bet bija bezgala garsigi.
      Paldies par recepti!
      Ilze

      Atbildēt
      • Linda Tellgrena says

        30 oktobra, 2017 at 12:13

        O, prieks dzirdēt, ka izdevās!

        Atbildēt
  7. Sintija says

    4 augusta, 2016 at 15:07

    Kā domājat, vai cukura daudzumam pie ābola biezeņa būtiska nozīme? Es domaju, ka neliekot vai arī liekot uz pusi mazāk varētu panakt, lai zefīri nebūtu tik ļoti saldi…. kā domājat?

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      4 augusta, 2016 at 15:09

      Sintija, samazināt cukura daudzumu neesmu mēģinājusi. Ja to darītu, sākumā samazinātu par 30% un tad skatītos, kas sanāk. Ja izmēģini, lūdzu, dod ziņu, kāds rezultāts!

      Atbildēt
  8. Elīna says

    12 septembra, 2016 at 15:45

    Ko darīt, ja zefīri nestingst? Tā ka it nemaz, tūlīt jau būs 48 stundas apkārt, bet vēl aizvien ir izteikti krēmīgi?

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      12 septembra, 2016 at 17:26

      Ja nesastingst 48h laikā, tad nesastings vispār :( Jāmeklē vaina – vai nu agara kvalitāte, vai nu kaut kur procesā kaut kas ārpus “standarta”, grūti uzreiz tā pateikt. Varbūt nepietiekami uzkarsēts agars? Vai nav gana ilga putošana bijusi? Ja nu gribas apkārt nedaudz garoziņu, var mēģināt zemos grādos ventilatora režīmā cepeškrāsnī apžāvēt.

      Atbildēt
  9. Kintija says

    31 oktobra, 2016 at 09:41

    Cik būtiski ir tie 110 grādi?

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      31 oktobra, 2016 at 09:52

      Ļoti būtiski, jo tikai šādā temperatūrā agars aktivizējas un iegūst savu recēšanas spēju.

      Atbildēt
  10. Kristīne says

    13 decembra, 2016 at 22:50

    Labvakar, kā domājat vai ar parasto rokas mikseri šis varētu izdoties? Miksera jauda 300w :) ja tas svarīgi.

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      14 decembra, 2016 at 16:14

      Sveika, Kristīne! Hm, maza jauda… Ja sanāks, tad ar ļoti ilgu putošanu. Varbūt kāds var padalīties ar pieredzi zefīru gatavošanā ar rokas mikseri? Pati esmu tikai ar kombainu putojusi.

      Atbildēt
      • Kintija says

        14 decembra, 2016 at 16:18

        Sveiki!
        Es gatavoju ar rokas mikseri (jaudu gan nepateikšu tā uzreiz), bet viss sanāk ļoti labi. Tik putošana sanāk pailga, lai gan nevaru salīdzināt.

        Atbildēt
  11. JŪLIJA says

    18 decembra, 2016 at 23:01

    Labvakar. Megināju šodiwn taisīt un nekas nesanāk. Iepriekš sanāca dievīgi. Pastastišu. Taisiju visu pēc receptes. Olas baltims cukurs un biezenis saputojās perverti stingri, agaru ar cukuru uzkarsēju lidz stidziņām. Ka sāku liet iekšā agara un cukura sīrupu tā masa noplaka, palika šķidra un nebiezēja. Tad kad ritigi atdzisa tad tikai saka biezēt. Un tad kad tās plockiņas sabiezeja nebija spidīgas un lipīgas, bet tādu ka cietu kārtiņu un mateti. Nesaprotu kas ne tā. Taisiju vairākos piegajienos. Cukuru mainiju. Var but ka Rapuncel agars sabojājies. Pat tagad iedomājos ka iespējams jaunais katliņs pie vainas. Kas jusu prāt varētu būt pie vainas

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      19 decembra, 2016 at 13:31

      Jūlija, man grūti pateikt, kādēļ tā notika… Pašai šāda situācija nav bijusi, tāpēc grūti iztēloties, kādēļ zefīri šoreiz neizdevās. Ja agars aktivizējās (stīdziņas), tad tas nevarētu būt pie vainas. Varbūt pārāk ātri pielējās sīrups olas baltuma masā? Dažreiz arī jāsamierinaās, ka iestājas kaut kāds kulinārais pilnmēness un nesanāk lietas, kuras parasti izdodas. Katram tā ir gadījies! :) Galvenais nemest plinti krūmos.

      Atbildēt
      • Jūlija says

        19 decembra, 2016 at 16:08

        es jau sodien nopirku jaunu Agar burciņu, šodien būs mēģinājums vecā katliņā un ar jaunu agaru.

        Nu vakar es 5 porcijas taisiju un ne viena nesanāca ka uzreiz sarec. Došu ziņu ka šodien sanāks.

        Atbildēt
  12. Sanita says

    19 decembra, 2016 at 02:03

    Kurā brīdī tos cepj? Pārlasīju recepti, bet nav rakstīts. Pirms vai pēc apkaltēšanas?

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      19 decembra, 2016 at 13:28

      Cep ābolus, nevis zefīrus :) Skatīt pirmo receptes punktu!

      Atbildēt
  13. Jūlija says

    19 decembra, 2016 at 16:12

    jautājums par sīrupa pievienošanu! tam jābūt siltam nevis karsta? Jūsu receptēs atšķiras šis, iespejams tas bija pie vainas ka lēju klat karstu. Bet iepriekš ar karstu leju klāt un bija ok. bet atkal ja siltu lej tad viņš biezs paliek un slikti līst!

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      19 decembra, 2016 at 16:19

      Sīrupam jābūt karstam, ar siltu neizdosies saputot.

      Atbildēt
  14. JŪLIJA says

    19 decembra, 2016 at 17:12

    Šajā receptē noràdits siltam!

    Atbildēt
  15. Jūlija says

    20 decembra, 2016 at 09:28

    Jautajums vel viens ja drīkst. Kas varētu būt pie vainas ka diezgan atri sacietē un sacukuru, pat ja stav slegtā maisiņā. paldies iepriekš par atbildi.

    Atbildēt
  16. Eva says

    22 decembra, 2016 at 11:21

    Sveicināti!
    Plānoju šodien pirmo reizi gatavot zefīrus. Plānots pasniegt dāvanā gan 6dienas viesībās, gan 7dien, tāpēc gribu jautāt – KĀDS IR APTUVENAIS DERĪGUMA TERMIŅŠ?
    Citur internetā gatavotāja norāda, ka labāk izlietot pirmo piecu dienu laikā (jo ar katru dienu zefīrs paliek cietāks).
    Jūsu ieteikums?

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      22 decembra, 2016 at 14:33

      Sveika, Eva! Es ieteiktu zefīrus gatavot dienu, maksimums divas pirms pasniegšanas dāvanā. Uzglabāt hermētiski noslēgtā traukā.

      Atbildēt
  17. Dagmāra says

    11 februāra, 2017 at 19:34

    Labdien. Viss itkā sanāca tik jaut. Kamēr sīrups dzisa tas palika kā klīsters :/ pa ilgi vāriju? Vāriju lidz 110°.

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      14 februāra, 2017 at 15:05

      Masai ar Aigaru ir jābūt ļoti “klīsterīgai”, ar to viss ok. To nevajag dzesēt, bet uzreiz no noņemšanas no uguns, putot iekšā olbaltumu un ogu masā.

      Atbildēt
  18. Līga says

    25 februāra, 2017 at 16:26

    Linda, paldies par iedvesmu! Lai arī šķita, ka būs dikti sarežģīti, iznāca lieliski! Es gan ņēmu tikai 400g cukura sīrupam, pie ābolu biezeņa cukuru vispār neliku, bet visu pārējo gan pēc receptes. Šobrīd žāvējās, bet izskatās, ka būs gana stingri.

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      27 februāra, 2017 at 15:07

      Man prieks!

      Atbildēt
  19. Betija says

    9 maija, 2017 at 18:07

    Kādus ābolus vēl var izmantot, ja antonovkas nav?

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      15 maija, 2017 at 09:35

      Derēs arī citi, vienīgi pektīns daudzums tajos var atšķirties, tomēr ne tik ļoti, lai tas būtiski ietekmētu zefīru konsistenci.

      Atbildēt
  20. Anna says

    29 jūlija, 2017 at 23:11

    Zefīrus esmu jau gatavojusi daudz reizes, pāri divdesmit pilnīgi noteikti, no dažādām receptēm un dažādām bāzēm. Jāsaka ka šī recepte man ir viss, viss mīļākā, tiesa gan esmu cukuru krietni samazinājusi. 150 pie āboliem un 300 pie sīrupa. Bet liels paldies Lindai :)))

    Atbildēt
  21. Ieva says

    15 oktobra, 2017 at 19:46

    Labvakar! Gribēju pajautāt, vai var gatavot zefirus teiksim no ķiršu sīrupa. Man ogas nav,bet ir tikai sīrups. Cik daudz tad likt? Gribas ļoti pamēģināt, ja sanāks,taps jaungada dāvaniņas viesiem.

    Ar cieņu Ieva

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      17 oktobra, 2017 at 08:32

      Ieva, neesmu mēģinājusi gatavot no sīrupa, tādēļ uz šo jautājumu nevarēšu atbildēt.

      Atbildēt
  22. līga says

    2 novembra, 2017 at 15:47

    vai putukrejuma biezinātājs ir tas pats agars

    Atbildēt
  23. Santa says

    20 februāra, 2018 at 23:55

    Sveiki! Iedvesmojoties no receptes, šovakar mēģināju pagavot zefīrus. Kā receptē minēts, ka sīrupu siltu, nevis karstu jālej, tāpēc dzesēju pirms pievienošanas biezeņa – olbaltuma masai līdz apmēram 50 grādiem. Nezinu kas, bet masa beigās pusšķidra un zefīra formu neiespējami izspiest, sanāca plakani :( Vai nepietiekama putošana pie vainas? Vai arī atdzesētais arī pie vainas varētu būt?

    Atbildēt
  24. Laura says

    6 novembra, 2018 at 19:59

    Izmēģināju- perfekti ābolu zefīri! Otro reizi gatavoju, pirmo no jāņogām, otro ar āboliem. Man pat labāk garšoja šie, nevis jāņogu, jo no tām vairāk ir sula, bet pēc āboliem ir arī masa, kas garšu padara izteiktu.

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Sezama sēkliņas Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Ķirbis Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...