Kurš gan mūsdienās nesteidzas un nejūtas aizņemts? Šķiet, patiesībā nemaz nav labais tonis atzīt, ka šodien Tev brīva diena un nekas nav ieplānots – tas izklausās pēc slinkošanas, kas nav savietojama ar produktīvu laika piepildīšanu. Šādā šķietami vai īsteni saspringtā ritmā liela daļa no mums pavada tieši savas darba dienas – un pati bieži vien no apkārtējiem esmu dzirdējusi frāzes, ka “vakarā jau nu man nav spēka vēl pie plīts stāvēt”! (Es pati laiku ēst gatavošanai gandrīz vienmēr atrodu: varbūt tāpēc, ka neskatos TV vai arī tādēļ, ka man šis process liekas meditatīvs un bezgala nomierinošs. Bet tas nu ir cits stāsts :))
Jāņa Rozes apgāds, laižot klajā grāmatu “Steidzīgajiem. Gardi un veselīgi ēdieni”, domājis tieši par aizņemtībā dzīvojošo gardēžu daļu, kas maltītes gatavošanai nevēlas veltīt vairāk kā 30 minūtes. Mani priecē tas, ka laiks tiek taupīts nevis uz konservētu produktu izmantošanas rēķina, bet gan tieši nesarežģījot gatavošanas procesu – šādi ietaupās gan laiks, gan dārzeņi un citas svaigās izejvielas netiek pārceptas vai pārvārītas. Kopā grāmatā ir 150 receptes, sadalītas 10 klasiskajās nodaļās atkarībā no pamatprodukta un ēdiena veida. Ikvienai receptei ir fotogrāfija, kas vienmēr palīdz izvēlēties “īsto ēdienu” un saprast, vai rezultāts vismaz vizuāli būs uzrunājošs vai nē. Interesanti, ka katras lappuses apakšā ir mazas sadaļa, kas sākas ar vārdiem: “Ja tev garšoja šis ēdiens, tad varētu patikt arī:…” un tad minētas 3 līdzīgo ēdienu receptes un kurā lappusē tās atrodamas. Es teiktu, ka ļoti parocīgi.
Par pašām receptēm – lai arī autores nedzīvo “mūsu platuma grādos”, grāmatā nav sastopamas pārāk daudzas receptes ar ļoti eksotiskām izejvielām – lielāko daļu bez grūtībām atradīsiet piemājas lielveikalā. Protams, pie pāris etniskajiem ēdieniem iezogas pa kādai neparastākai garšvielai, bet īsts gardēdis apetītelīgu vakariņu motivēts bez lielām pārdomām paplašinās savu kulināro redzesloku, vai ne? Man uzrunāja tas, ka grāmatā iekļautās receptes veidotas no pavisam parastām izejvielām, kas īstajā kombinācijā veido ne tik ierastu rezultātu. Kopā grāmata sadalīta 10 klasiskajās nodaļās, ar ievadu par to, kā izvēlēties piemērotāko recepti un ar recepšu sarakstu noslēgumā.
Kāda ir šīs grāmatas mērķauditorija? Manuprāt, šoreiz tie nebūs rūdīti gardēži ar daudzgadēju stāžu. Drīzāk gan iesācēji kulinārijas jomā un cilvēki, kurus vienkārši interesē garšīgi paēst, neizmantojot lielveikalu pusfabrikātus un sagataves, bet gan liekot lietā nedaudz radošuma uzburt maltīti no nedaudzām pareizi un pārdomāti izvēlētām sastāvdaļām. Tieši tas piesaista šīs grāmatas receptēs – nosaukumi izklausās gana kārdinoši, lai pievilinātu un lai izlasot recepti, nenolaižas rokas, jo vai nu process pārāk ilgs un sarežģīts vai arī izejvielas jādodas meklēt trijos dažādos veikalos. Piemēram, vista marokāņu gaumē vista citrusu marinādē ar fetu un rukolu, rīsu salāti indiešu gaumē, glazēti vistas spārniņi,
Arī veģetārieši var neskumt – grāmatā ir atsevišķa sadaļa ar dārzeņu ēdieniem, kā arī atrodadamas bezgaļas receptes arī uzkodu un zupu sadaļās – pikantie baklažāni ar fetu, ar pupiņām pildīti kartupeļi, krāsnī ceptes sviesta ķirbis ar apelsīnu mērci. Vienkārši un uzrunājoši.
Nevaru uzrakstīt atsauksmi par grāmatu, atsevišķi nerunājot par desertu sadaļu – šoreiz tā nav īpaši plaša (ap padsmit receptēm), bet visi gardumi ir pagatavojami patiešām īsā laikā un no vienkāršām izjevielām (piemēram, kārtainā mīkla un augļi, ogas). Mani visvairāk sakārdināja šokolādes tartes (tikai 5 sastāvdaļas! – skat.fotogrāfiju) un cepti persiki ar bezē cepurīti. Šajos desertos gan netiek smādētas ne saldētās mīklas, ne gatavie veikalos nopērkamie bisvīti – savādāk pusstundas laikā neiekļauties. Tomēr netrūkst arī recepšu ar augļu un ogu izmantošanu – pikantie bumbieri, iereibušās zemenes…
Recepšu grāmata “Steidzīgajiem” pieejama Latvijas lielākajās grāmatnīcās, kā arī Jāņa Rozes interneta grāmatnīcā. Šajā sērijā “Jāņa Rozes apgādā” iepriekš iznākušas arī recepšu grāmatas “Uzkodas”, “Salāti”, “Kūkas”, “Deserti” un “Grilēsim!”.
Cena – interneta grāmatnīcā 9.75 EUR, citur – ap 10 EUR.
Atbildēt