Tuvojas gada lielākie svētki un svarīgākās maltītes. Tāpat ziemas mēnešos vairāk izmantojam cepeškrāsni un gatavojam cepešus. Ko iesākt ar to gaļas daļu, kas nav notiesāta vēl silta un ledusskapī gaida savu kārtu?
Ideja vistas cepeša gaļas izmantošanai ŠEIT. Bet šoreiz par jēru. Ciemiņiem gatavoju veselu jēra kāju un tā kā bijām 4 vakariņotāji, liels daudzums gaļas nonāca ledusskapī. Tālāk skaisti lieso gaļiņu izmantoju šiem ziemīgajiem salātiem – tie ir ļoti sātīgi un ideāli piemēroti ņemšanai līdzi uz darbu, jo ir ēdami auksti. Vitamīnus un kraukšķīgumu panākam ar dīgstiem un granātābolu sēkliņām. Krēmīgumam fetas siers.
Izejvielas (4 personām):
- 2 saujas ar grūbām
- sāls pēc garšas
- 400-500 liesa jēra cepeša gaļas (var izmantot arī liellopa vai cūkas gaļu), sagriezta kumosa lieluma gabaliņos
- puse salātu galviņās (es izmantoju romiešu salātus)
- sauja dīgstu (šoreiz pievienoju zirņu dīgstus, bet labi derēs arī kādi pikantāki – sinepes, redīsi, kreses)
- 1 sarkanais sīpols (man bija pavisam mazs, tādēļ pieliku arī nedaudz balto)
- sēklas no puses granātābola
- 80 grami fetas siera
- Mērcei: 2 ēdamk. olīveļļas, 1 ēdamk. sarkanvīna etiķa, 1 ēdamk. citrona sulas, sāls pēc garšas
Gatavošana:
- Ja iespējams, grūbas izmērcē aukstā ūdeni (vidēji 2 stundas). Noskalo un vāra sālsūdenī, kamēr mīkstas. Noliek malā, lai atdziest (var atdzesēt uzreiz, noskalojot sietā zem tekoša ūdens).
- Pagatavo salātu mērci, sajaucot visas sastāvdaļas.
- Salātu galviņu sagriež gabaliņos, sīpolu sagriež plānās šķēlītēs. Kopā lielajā salātu bļodā sajauc salātus, dīgstus, sīpola gabaliņus, granātābola sēkliņas. Beigās pievieno grūbas, jēra gaļu. Pārlej ar mērci un samaisa. Pārber ar sadrupinātu fetu. (Pēc sajaukšanas ar mērci salātus var likt uz šķīvjiem porcijās un pārbērt ar fetu pēc tam.)
Atbildēt