Daudzu gardēžu uzskatā Latvijā labākā gaļa ir tieši cūkgaļa. Tā lieliski der ikdienas maltītēm, un pareizi sagatavota, arī svētkiem. Šīs receptes pamatā izmantotas mūsu zemītē augušās izejvielas – nekā lieka vai pārlieku sarežģīta.
Izejvielas (4 porcijām):
- 2 garās cūkgaļas filejas (aptuveni 800 grami)
- 3 ēdamk. “Dobeles dzirnavnieka” kamas miltu
- 1 ēdamk. ķiploka granulu
- sāls pēc garšas
- 1 ola
- 240 g “Dobeles dzirnavnieka” grūbas
Pētersīļu mērcei:
- 1 vidēja buntīte pētersīļu
- 2 ēdamk. rapšu eļļas
- 1 ķiploka daiviņa
Medū glazētajiem burkāniem:
- 600 grami maza izmēra burkānu (vai lielāki sagriezti gareniski)
- 1 ēdamk. kaņepju eļļas
- 2 ēdamk. baltvīna etiķa
- 2 ēdamk. medus
- 1 tējk. baltās sezama sēklas
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem.
- Kamas miltus sajauc ar ķiploku granulām, pievieno šķipsnu sāls (granulas un sāli var aizstāt ar ķiploku sāli). Cūkgaļas fileju sagatavo cepšanai, izvārta kamas miltos tā, lai tā būtu vienmērīgi noklāta. Pēc tam izmērcē olā un liek uz cepešpannas krāsnī cepties aptuveni 30 minūtes (cepšanas laiks atkarīgs no filejas biezuma – pārcepta gaļa būs sausa, bet neizcepta – vidū izteikti rozā un nepiemērota ēšanai). Izņem no cepeškrāsns un “atpūtina” 10 minūtes.
- Vienlaicīgi ar gaļu var cept arī burkānu – tos notīra un lielākos sagriež garenās sloksnītēs. Sajauc ar sāli un eļļu. Cep cepeškrāsnī 20 minūtes, tad pievieno etiķi un medu, kārtīgi samaisa un liek atpakaļ krāsnī vēl uz 20 minūtēm, kamēr apkārt mīksti, bet pašā viducītī vēl nedaudz stingri. Pārber ar sezama sēkliņām.
- Kamēr gaļa ceptas, sālsūdenī vāra grūbas, kamēr tās mīkstas. Pagatavo pētersīļu mērci, blenderī kopā samaļot pētersīļus, eļļu un ķiploku. Grūbas sajauc ar pētersīļu mērci.
- Pasniedz: fileju sagriež medaljonos, blakus liek grūbas un medū glazētos burkānus.
Atbildēt