Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Kokospiena, baklažānu un auna zirņu zupa

14 janvāra, 2015 18 komentārs

Baklazanu_aunazirnu_zupa

Ziema nenāk viena. Tā nāk kopā ar sniegu/slapjdraņķi/tumsu – kā nu kurā periodā. Ko tādā laikā gatavot? Mana atbilde ir pavisam vienkārša – Āzijas tautu ēdienus. Pavisam dabiski siltajos mēnešos pārslēdzos uz Itālijas un Francijas virtuvēm, bet, kad aiz loga putina, nekas nevar būt labāks par kariju, sildošu pikantu zupu vai kādu veģetāru sacepumu.

Turpinot bloga tradīciju publicēt veģetārās receptes, te viena, kas ir ne tikai gatavota bez piena produktiem, bet tās sastāvā nav arī glutēna un dzīvnieku izcelsmes produktu (derēs arī vegāniem). Labākais? Šī zupa ir tik sātīga, ka nezinātājs pat nepamanīs, ka tās sastāvā nav gaļas. Tiem, kas nav zupu fani, varu ieteikt šo ēdienu ātri vien pārvērst par kariju – vienkārši reducēt vairāk, vārīšanas laikā papildus nelejot klāt šķidrumu. 

Tie, kas “nebaidās” no piena produktiem, var pasniegt šo nedaudz pikanto (ja nevēlies asumiņu, neliec klāt čili) zupu ar karoti bezpiedevu jogurta un pārkaisīt ar kādu zaļumu – vislabāk derēs kinza (koriandrs). Tāpat labi klāt garšos arī silta naan maizīte.

Izejvielas (4 porcijas):

  • eļļa cepšanai (vislabāk – kokosriekstu eļļa)
  • 1 sīpols, sagriezts gaaliņos
  • pirksta lieluma ingvera sakne, sarīvēta uz smalkās rīves
  • 1 čili pāksts, sakapāta mazos gabaliņos bez sēklām (nepievieno, ja nevēlas asumu), var aizstāt ar šķipsnu kajēnas piparu
  • 1 ēdamk. karija pulvera
  • 2 vidēja izmēra baklažāni, sagriezti gabaliņos (izmērs 2 x 2 cm)
  • 1 litrs dārzeņu buljona (ja nav, var izlīdzēties arī ar ūdeni)
  • 2 ēdamk. medus, brūnā cukura vai melases
  • 2 ēdamk. sojas mērces (bezglutēna versija izmanto sojas mērci bez glutēna)
  • 1 bundža (400 ml) konservētu tomātu gabaliņos vai 2-3 lieli svaigie tomāti
  • 3 saujas auna zirņu – ja nevārīti, tad iepriekš novāra līdz vidējai gatavības pakāpei (varīšanas ilgums atkarīgs no tā, cik zirņi sausi, šoreiz vārīju gandrīz stundu), bet var būt arī 1 bundža konservētu auna zirņu
  • 400 ml kokospiena
  • garšaugi un naan maizīte pasniegšanai

Gatavošana:

  1. Uzkarsētā eļļā uz pannas (vai uzreiz var palielā katlā) uz vidējas uguns cep ingveru, kariju, čili, sīpola gabaliņus. Cep, līdz sīpols kļūst caurspīdīgs.
  2. Pievieno PUSI baklažānu gabaliņu, tomātus, medu vai cukuru, sojas mērci un kārtīgi samaisa. Ja izmanto pašu gatavotos pusvārītos zirņus, pievieno arī tos.
  3. Pievieno kausiņu buljona un, ik pa laikam apmaisot, uz vidēji zemas liesmas cep vidēji 30-40 minūtes. Ar aptuveni 5-10 minūšu intervāliem pielej klāt buljonu, lai kopējā masa būtu vidēji šķidra un visu laiku nedaudz burbuļotu. Pa šo laiku baklažāna gabaliņi būs izšķīduši un veidos sulīgu mērci.
  4. Pievieno atlikušo pusi baklažānu un turpina vārīt, kontrolējot šķidruma daudzumu. Vāra, kamēr otrajā piegājienā pievienotais baklažāns kļuvis ļoti mīksts un caurspīdīgs (apmēram 20-30 minūtes).
  5. Pielej kokosriekstu pienu un, ja izmanto konservētos zirņus, tad pievieno arī tos. Ja nepieciešams, pievieno sāli. Sagaida pirmo burbuli. Pasniedz karstu.

Iedvesma: Dishing up the Dirt 

 

Filed Under: Dārzeņu ēdieni, Zupas Tagged With: Auna zirņi, Baklažāni, Bez glutēna, Bez govs piena produktiem, Bez laktozes, Čili, Indijas virtuve, Ingvera sakne, Ingvers, Karija pulveris, Kokosriekstu piens, Konservēti tomāti, Medus

« Ziemas vitamīnu salāti ar jogurta mērci
Baltās šokolādes un pekanriekstu cepumi »

Comments

  1. Linda says

    15 janvāra, 2015 at 19:41

    Lieliska recepte! Šai zupai un vispār visiem aunazirņu cienītājiem varu ieteikt izmēģināt melnos aunazirņus. Tiem ir arī stingra miza, kas īpaši piemērota ilgstošai termiskai apstrādei.

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      15 janvāra, 2015 at 20:30

      Paldies par padomu! Kur Tu pērc melnos aunazirņus?

      Atbildēt
  2. Baiba says

    16 janvāra, 2015 at 00:43

    Šorīt ieraudzīju šo recepti twiterī, un uzreiz bija skaidrs, kas mūsmājās šovakar būs vakariņās! Izcili gards ēdiens, noteikti iekļaušu savā ikdienas maltīšu apritē. Tikai secināju, ka nākamreiz nepievienošu kokospienu, jo tas piedod pārāk saldu garšu. Likās tāds kreptīgāks un garšām bagātāks pirms piena pievienošanas. Bet tik un tā super, vīrs arī bija sajūsmā. Paldies par recepti!

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      16 janvāra, 2015 at 10:22

      Baiba, paldies, ka uzrakstīji! Kokospiens tiešām ir gaumes lieta – mūsmājās tas lielā cieņā. Man prieks, ka esi atradusi recepti, ko gatavot atkārtoti – tas nozīmē, ka eksperiments ir attaisnojies :)

      Atbildēt
  3. Linda says

    16 janvāra, 2015 at 04:25

    Pamanīju M’archers, nav lēti, bet ceru ka tā ir zīme, ka varētu ieraudzīt arī citos veikalos. Zupās un sautējumos man ļoti patīk, humusam īpaši neder. Man ļoti pietrūkst aunazirņi ar šķirņu nosaukumiem, lai skaidri var zināt, kā tie garšo un kur tos izmantot.

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      16 janvāra, 2015 at 10:23

      Kurus zirņus Tu izmanto humusam? Šodien pati gatavošu tahini mērci un rīt droši vien arī humusu.

      Atbildēt
  4. Linda says

    16 janvāra, 2015 at 22:22

    Spāņu ‘Garbanzo de Fuentesaúco’

    Atbildēt
  5. Elīna says

    22 janvāra, 2015 at 23:27

    Super recepte!
    Vietējā bodē gan nebija atrodami nekāda veida auna zirņi, tāpēc eksperimentēju ar baltajām pupiņām – sanāca bezgala gardi!
    Nākamreiz gan mēģināšu laicīgi iegādāties zirņu krājumus.
    Paldies! :)

    Atbildēt
  6. Kristīne says

    25 janvāra, 2015 at 02:10

    Sveika Linda, vai šajai zupai var izmantot arī parastos dzeltenos zirņus (veselos vai šķeltos)? Vai garša būtu tikpat laba? Paldies jau iepriekš! :)

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      26 janvāra, 2015 at 01:12

      Domāju, ka var – garša būs savādāka un jāskatās, kā ar vārīšanas laikiem, bet labs labu nemaitā :) (atvainojos par novēlotu atbildi, nebiju saņēmusi komentāra notifikāciju)

      Atbildēt
      • Kristīne says

        2 maija, 2015 at 20:59

        Sveika Linda, es izmēģināju zupu ar dzeltenajiem zirņiem un iznāca super garda :) Man gan labāk tīk bez kokosriektu piena, uzreiz liekas tāda pikantāka, bet vīram gan labāk ar kokosriekstu pienu patīk, tā kā taisu kā kuro reizi, bet nu šī zupa pie mums bieži tagad tiek gatavota, liels paldies par recepti! :)

        Atbildēt
        • Linda Tellgrena says

          3 maija, 2015 at 16:39

          Cik labi, ka izdevās! :) Uz veselību!

          Atbildēt
  7. Linda says

    11 februāra, 2015 at 17:39

    Lieliska recepte! Paldies! :)
    Ļoti garda zupa! Arii izmantoju melnos aunazirņus, kurus iegādājos Stockmann veikalā. Man patiik, ka tos tik ilgi apstrādājot, tie neizjūk, bet paliek veseli un kraukšķīgi.

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      11 februāra, 2015 at 23:13

      Paldies par atsauksmi! Nebiju pamanījusi melnos zirņus, mēģināšu.

      Atbildēt
  8. Aija says

    18 februāra, 2015 at 10:35

    Man zupas gatavošana sanāca vesels stāsts,jo dzīvoju laukos un vajadzīgo produktu sagāde prasīja laiku. Protams, arī noskaņojums bija jāsagaida īstais.Vakar tas notika. Gatavošanas process mani pilnīgi paņēma savā varā un rezultāts pārspēja gaidīto vislabākajā nozīmē.Lai varētu apmierināt visas ģimenes gaumes, asumiņam izmantoju kajēnas piparus.Paldies!

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      18 februāra, 2015 at 13:58

      Aija, jauna ēdiena gatavošana ir risks – paldies, ka uzticējies manai receptei un noriskēji! Un jā, asumiņš šai zupai lieliski piestāv :)

      Atbildēt
  9. Ieva says

    3 janvāra, 2016 at 13:53

    Paldies par recepti, lieliska zupa! Tā kā mājās nebija turku zirņu, es to vietā izmantoju konservētas baltās pupiņas. Nav ne vainas. Nākamreiz pamēģināšu ar auna zirņiem.

    Atbildēt
  10. Elīna says

    11 aprīļa, 2016 at 21:29

    Aiaiai, cik garšīgi sanāca! Es pievienoju maltu vistas gaļu, lai vīrietim pilnāks vēders ar olbaltumvielām!
    Paldies par lielisko recepti!

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...