Ziema nenāk viena. Tā nāk kopā ar sniegu/slapjdraņķi/tumsu – kā nu kurā periodā. Ko tādā laikā gatavot? Mana atbilde ir pavisam vienkārša – Āzijas tautu ēdienus. Pavisam dabiski siltajos mēnešos pārslēdzos uz Itālijas un Francijas virtuvēm, bet, kad aiz loga putina, nekas nevar būt labāks par kariju, sildošu pikantu zupu vai kādu veģetāru sacepumu.
Turpinot bloga tradīciju publicēt veģetārās receptes, te viena, kas ir ne tikai gatavota bez piena produktiem, bet tās sastāvā nav arī glutēna un dzīvnieku izcelsmes produktu (derēs arī vegāniem). Labākais? Šī zupa ir tik sātīga, ka nezinātājs pat nepamanīs, ka tās sastāvā nav gaļas. Tiem, kas nav zupu fani, varu ieteikt šo ēdienu ātri vien pārvērst par kariju – vienkārši reducēt vairāk, vārīšanas laikā papildus nelejot klāt šķidrumu.
Tie, kas “nebaidās” no piena produktiem, var pasniegt šo nedaudz pikanto (ja nevēlies asumiņu, neliec klāt čili) zupu ar karoti bezpiedevu jogurta un pārkaisīt ar kādu zaļumu – vislabāk derēs kinza (koriandrs). Tāpat labi klāt garšos arī silta naan maizīte.
Izejvielas (4 porcijas):
- eļļa cepšanai (vislabāk – kokosriekstu eļļa)
- 1 sīpols, sagriezts gaaliņos
- pirksta lieluma ingvera sakne, sarīvēta uz smalkās rīves
- 1 čili pāksts, sakapāta mazos gabaliņos bez sēklām (nepievieno, ja nevēlas asumu), var aizstāt ar šķipsnu kajēnas piparu
- 1 ēdamk. karija pulvera
- 2 vidēja izmēra baklažāni, sagriezti gabaliņos (izmērs 2 x 2 cm)
- 1 litrs dārzeņu buljona (ja nav, var izlīdzēties arī ar ūdeni)
- 2 ēdamk. medus, brūnā cukura vai melases
- 2 ēdamk. sojas mērces (bezglutēna versija izmanto sojas mērci bez glutēna)
- 1 bundža (400 ml) konservētu tomātu gabaliņos vai 2-3 lieli svaigie tomāti
- 3 saujas auna zirņu – ja nevārīti, tad iepriekš novāra līdz vidējai gatavības pakāpei (varīšanas ilgums atkarīgs no tā, cik zirņi sausi, šoreiz vārīju gandrīz stundu), bet var būt arī 1 bundža konservētu auna zirņu
- 400 ml kokospiena
- garšaugi un naan maizīte pasniegšanai
Gatavošana:
- Uzkarsētā eļļā uz pannas (vai uzreiz var palielā katlā) uz vidējas uguns cep ingveru, kariju, čili, sīpola gabaliņus. Cep, līdz sīpols kļūst caurspīdīgs.
- Pievieno PUSI baklažānu gabaliņu, tomātus, medu vai cukuru, sojas mērci un kārtīgi samaisa. Ja izmanto pašu gatavotos pusvārītos zirņus, pievieno arī tos.
- Pievieno kausiņu buljona un, ik pa laikam apmaisot, uz vidēji zemas liesmas cep vidēji 30-40 minūtes. Ar aptuveni 5-10 minūšu intervāliem pielej klāt buljonu, lai kopējā masa būtu vidēji šķidra un visu laiku nedaudz burbuļotu. Pa šo laiku baklažāna gabaliņi būs izšķīduši un veidos sulīgu mērci.
- Pievieno atlikušo pusi baklažānu un turpina vārīt, kontrolējot šķidruma daudzumu. Vāra, kamēr otrajā piegājienā pievienotais baklažāns kļuvis ļoti mīksts un caurspīdīgs (apmēram 20-30 minūtes).
- Pielej kokosriekstu pienu un, ja izmanto konservētos zirņus, tad pievieno arī tos. Ja nepieciešams, pievieno sāli. Sagaida pirmo burbuli. Pasniedz karstu.
Iedvesma: Dishing up the Dirt
Linda says
Lieliska recepte! Šai zupai un vispār visiem aunazirņu cienītājiem varu ieteikt izmēģināt melnos aunazirņus. Tiem ir arī stingra miza, kas īpaši piemērota ilgstošai termiskai apstrādei.
Linda Tellgrena says
Paldies par padomu! Kur Tu pērc melnos aunazirņus?
Baiba says
Šorīt ieraudzīju šo recepti twiterī, un uzreiz bija skaidrs, kas mūsmājās šovakar būs vakariņās! Izcili gards ēdiens, noteikti iekļaušu savā ikdienas maltīšu apritē. Tikai secināju, ka nākamreiz nepievienošu kokospienu, jo tas piedod pārāk saldu garšu. Likās tāds kreptīgāks un garšām bagātāks pirms piena pievienošanas. Bet tik un tā super, vīrs arī bija sajūsmā. Paldies par recepti!
Linda Tellgrena says
Baiba, paldies, ka uzrakstīji! Kokospiens tiešām ir gaumes lieta – mūsmājās tas lielā cieņā. Man prieks, ka esi atradusi recepti, ko gatavot atkārtoti – tas nozīmē, ka eksperiments ir attaisnojies :)
Linda says
Pamanīju M’archers, nav lēti, bet ceru ka tā ir zīme, ka varētu ieraudzīt arī citos veikalos. Zupās un sautējumos man ļoti patīk, humusam īpaši neder. Man ļoti pietrūkst aunazirņi ar šķirņu nosaukumiem, lai skaidri var zināt, kā tie garšo un kur tos izmantot.
Linda Tellgrena says
Kurus zirņus Tu izmanto humusam? Šodien pati gatavošu tahini mērci un rīt droši vien arī humusu.
Linda says
Spāņu ‘Garbanzo de Fuentesaúco’
Elīna says
Super recepte!
Vietējā bodē gan nebija atrodami nekāda veida auna zirņi, tāpēc eksperimentēju ar baltajām pupiņām – sanāca bezgala gardi!
Nākamreiz gan mēģināšu laicīgi iegādāties zirņu krājumus.
Paldies! :)
Kristīne says
Sveika Linda, vai šajai zupai var izmantot arī parastos dzeltenos zirņus (veselos vai šķeltos)? Vai garša būtu tikpat laba? Paldies jau iepriekš! :)
Linda Tellgrena says
Domāju, ka var – garša būs savādāka un jāskatās, kā ar vārīšanas laikiem, bet labs labu nemaitā :) (atvainojos par novēlotu atbildi, nebiju saņēmusi komentāra notifikāciju)
Kristīne says
Sveika Linda, es izmēģināju zupu ar dzeltenajiem zirņiem un iznāca super garda :) Man gan labāk tīk bez kokosriektu piena, uzreiz liekas tāda pikantāka, bet vīram gan labāk ar kokosriekstu pienu patīk, tā kā taisu kā kuro reizi, bet nu šī zupa pie mums bieži tagad tiek gatavota, liels paldies par recepti! :)
Linda Tellgrena says
Cik labi, ka izdevās! :) Uz veselību!
Linda says
Lieliska recepte! Paldies! :)
Ļoti garda zupa! Arii izmantoju melnos aunazirņus, kurus iegādājos Stockmann veikalā. Man patiik, ka tos tik ilgi apstrādājot, tie neizjūk, bet paliek veseli un kraukšķīgi.
Linda Tellgrena says
Paldies par atsauksmi! Nebiju pamanījusi melnos zirņus, mēģināšu.
Aija says
Man zupas gatavošana sanāca vesels stāsts,jo dzīvoju laukos un vajadzīgo produktu sagāde prasīja laiku. Protams, arī noskaņojums bija jāsagaida īstais.Vakar tas notika. Gatavošanas process mani pilnīgi paņēma savā varā un rezultāts pārspēja gaidīto vislabākajā nozīmē.Lai varētu apmierināt visas ģimenes gaumes, asumiņam izmantoju kajēnas piparus.Paldies!
Linda Tellgrena says
Aija, jauna ēdiena gatavošana ir risks – paldies, ka uzticējies manai receptei un noriskēji! Un jā, asumiņš šai zupai lieliski piestāv :)
Ieva says
Paldies par recepti, lieliska zupa! Tā kā mājās nebija turku zirņu, es to vietā izmantoju konservētas baltās pupiņas. Nav ne vainas. Nākamreiz pamēģināšu ar auna zirņiem.
Elīna says
Aiaiai, cik garšīgi sanāca! Es pievienoju maltu vistas gaļu, lai vīrietim pilnāks vēders ar olbaltumvielām!
Paldies par lielisko recepti!