Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Pilngraudu maize ar sezama sēkliņām

22 janvāra, 2015 1 Comment

IMG_4124Iemācīties izcept perfektu maizi mājas apstākļos ir nevis dienu vai nedēļu jautājums – to var mācīties visu mūžu. Esmu mēģinājusi cept baltmaizi, tagad pienāca kārta citādam klaipiņam: pilngraudu maizei ar medu un sezama sēkliņām.

Izejvielas:

  • 300 grami pilngraudu kviešu miltu
  • 120 grami kviešu miltu
  • 3 ēdamkarotes šķidra medus
  • 4 ēdamk. viegli apceptu baltā sezama sēkliņu (daudzums sadalīts uz pusēm)
  • 14 grami beramā rauga
  • 250 ml ūdens
  • 2 tējk. sāls

Gatavošana:

  1. Lielā bļodā sajauc kopā (vislabāk izmantojot virtuves kombainu ar mīklas mīcīšanas uzgali) kviešu miltus, pilngraudu miltus, sezama sēklas un raugu.
  2. Pievieno ūdeni un sāk mīcīt mīklu ar rokām vai kombainā, līdz mīkla sāk veidot viendabīgāku konsistenci. Mīca 7-10 minūtes.
  3. Kad mīkla sāk atlekt no rokām vai savēlusies “kamolā” ar kombaina uzgali, no mīklas izveido lodi un ieliek ieieļļotā bļodā. Apklāj ar dvieli un atstāj uzrūgt uz vienu stundu.
  4. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 240 grādiem.
  5. Ietauko cepamo formu un izbārsta ar miltiem. Mīklu ar rokām vēlreiz izmīca un tad izveido garenu un liek iekšā cepamajā formā. Uzliek vāku un ļauj mīklai turpināt rūgt t vēl 40 minūtes. Kukulīša virspusi nosmērē ar ūdeni un pārkaisa ar sezama sēklām. Cep uzkarsētajā krāsnī 45 minūtes.
  6. Izņem no krāsns un atļauj atdzist vismaz 10 minūtes pirms maizītes izņemšanas no cepamās formas.

Interesanti:

  • Maize ir jāmīca, lai aktivizētu glutēnu un nodrošinātu mīklas viendabību, kā arī kraukšķīgu maizes garozu.
  • Pirms maizītes likšanas krāsnī nosmērējiet to ar ūdeni (es šim nolūkam izmantoju pārtikas otu). Klaipiņu varat pārbērt ar sēkliņām, graudiem vai sieru.
  • Graudu maizes cepšanai varat izmantot dažādus miltus – 00 tipa maizes miltus, pilngraudu miltus, kastaņu miltus, speltas miltus, rudzu miltus. Mīklai var pievienot sēklas, graudus, pārslas utt.
  • Bezglutēna maizīti var cept no sojas, rīsu, kukurūzas un kastaņu miltiem, pievienojot ksantānu (iesaku Dove’s Farm ražoto, nopērkams veikalā “Zaļā govs”).
Publicitātes foto

Publicitātes foto

Noderīgi:

  1. Graudu maizes cepšanai izmantoju Emile Henry cepamo formu, kura paredzēta tieši graudu maizes cepšanai. Tajā tāpat var uzcep lielisku rudzu maizi, bezglutēna maizi un sēklu maizi. Formas īpašais pārklājums nodrošina klaipiņam kraukšķīgu garozu un vienmērīgu cepšanos.
  2. Emile Henry produkti – iegādājami vai pasūtāmi veikalā “Home Decor” Brīvības ielā 45. Veikals ir Kitchen Aid, Bodum, Lekue, Le Creuset un citu ražotāju oficiālais pārstāvis Latvijā.

Filed Under: Konditoreja Tagged With: Graudu maize, Maize

« Baltās šokolādes un pekanriekstu cepumi
Bezglutēna šokolādes kūka »

Comments

  1. Linda says

    25 februāra, 2016 at 17:51

    Rezultáts bija liels pársteigums – Loti garda! Dzívojot Níderlandé, sí recepte ká glábinjs! Maizi édu páris reizes gadá, kad uz Latviju aizbraucam. Tagad tá vairs nebús probléma! :)
    Liels paldies!

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...