Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Bezglutēna šokolādes kūka

26 janvāra, 2015 9 komentāru

Bezglutena šokolades kuka - 8507

 

Tiem, kas interesējas par kulināriju, Deivida Lebovica (David Lebovitz) vārds nebūs svešs – viņš ir, pirmkārt, mans “saldējumu guru”. Visas receptes, kas mēģinātas, ir izdevušās lieliskas. Šoreiz Deivida blogā mani uzrunāja no Aran Goyoaga grāmatas “Small Plates, Sweet Treats” aizlienētā griķu un lazdu riekstu miltu recepte šokolādes kūkai. Šīs kūkas sastāvā nav ne glutēna, ne cepamā pulvera, ne baltā cukura. Līdz ar to tā ir maķenīt veselīgāka par savām klasiskajām “māsām”. Pagatavošana ir nedaudz piņķērīga, bet ne tik ļoti, lai mīklu nevarētu uztaisīt pusstundas laikā.

Rezultāts – kūka ir gaisīga un gana mitra vienlaicīgi. Nav pārāk salda. Labi garšos kopā ar karoti saldējuma vai putukrējuma. Griķu aromāts ir nedaudz jūtams, bet ļoti patīkamā līdzsvarā ar pārējām garšām. Ja nav pieejami lazdu riekstu milti, tos var pagatavot, lazdu riekstus smalki samaļot blenderī vai virtuves kombainā, vai arī šos miltus aizstāt ar mandeļu miltiem. 

Izejvielas:

  • 170 g tumšās šokolādes, salauzta gabaliņos
  • 115 g sviesta
  • 4 lielā izmēra olas
  • 100 grami nerafinēta cukura (ja nav, var izmantot arī balto)
  • 80 ml baltā bezpiedevu jogurta (es izmantoju grieķu jogurtu)
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta
  • puse tējk. sāls (nākamreiz likšu tikai šķipsniņu)
  • 75 g lazdu riekstu (vai mandeļu) miltu
  • 35 grami griķu miltu

 Gatavošana:

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Sagatavo 20 cm diametra cepamo formu (var cept klasiskajā 23 cm pannā, bet tad vai nu jāpalielina sastāvdaļu daudzums, vai arī kūka sanāks “plakanāka”), izklājot tās apakšu ar cepamo papīru.
  2. Ūdens peldē (es virs vāroša ūdens lieku metāla bļodu tā, lai bļodas dibens nepieskaras ūdenim) izkausē šokolādi kopā ar sviestu, pa laikam apmaisot. Noliek malā nedaudz padzist.
  3. Vidēji lielā bļodā kopā saputo olu dzeltenumus, pusi no cukura, jogurtu, vaniļu un sāli. Sajauc ar izkausēto šokolādi tā, lai izvedojas viendabīga masa. Iemaisa riekstu miltus un griķu miltus.
  4. Citā bļodā ar mikseri puto olas baltumus, līdz tie kļūst stingri. Pakāpeniski pievieno atlikušo cukura pusi un turpina putot, līdz masa kļūst stingra un spīdīga. Vienu trešdaļu no olu baltumiem pievieno sagatavotajai šokolādes mīklai, iecilā. Pēc tam pa karotei liek klāt pārējos olas baltumus, turpinot maisīt. Rezultātā mīklai jābūt viendabīgai un “vieglai”.
  5. Mīklu lej sagatavotajā formā, izlīdzina kūkas virspusi un cep krāsnī 30-35 minūtes. Gatavību nosaka, kūku nedaudz “pakustinot” – vidus 5 centimetriem jābūt mīkstiem (jākustas), pārējai kūkai jābūt izceptā konsistencē. Izņem no cepeškrāsns un 10 minūtes atdzesē. Izņem no pannas.

Filed Under: Konditoreja, Receptes Tagged With: Bez glutēna, Brūnais cukurs, Griķu milti, Lazdu rieksti, Lazdu riekstu milti, Mandeļu milti, Nerafinēts cukurs, Riekstu milti

« Pilngraudu maize ar sezama sēkliņām
‘Osso buco’ jeb sautēti teļa stilba gabali »

Comments

  1. Linda says

    26 janvāra, 2015 at 21:06

    Nebiju pamanījusi šo recepti Deivida Lebovica krājumos. Man ļoti patika grāmatā Ready for Dessert publicētā Racines šokolādes kūkas, kas arī ir bez lipekļa (vispār bez miltiem, balstās tik uz kultām olām) recepte.

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      26 janvāra, 2015 at 21:46

      Man arī noskatītas pāris klasisko kūku receptes bez miltiem – no valriekstiem (itāļu variants) un no mandelēm (franču). Būs jāpieķeras! P.S. Es pagājušo sestdienu “nodzīvojos” pa D.L. blogu – tur tādas pērles var atrast!

      Atbildēt
  2. Linda says

    26 janvāra, 2015 at 21:55

    Nezinu, vai to var saukt par ļoti klasisku, jo receptē nav nekādu miltu (ne graudaugu, graudzāļu, ne dārzeņu/augu/riekstu). Es arī blogam regulāri sekoju, gan reizi pa reizei ieskatos grāmatās. Ļoti labas adreses, ja kādreiz ir apjukšanas vai apmaldīšanās pazīmes lielajā Parīzes gardumu klāstā.

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      26 janvāra, 2015 at 22:49

      VISPĀR bez miltiem izklausās ļoti intriģējoši!! Gaidu blogā Tavu pieredzi ;)

      Atbildēt
  3. Linda says

    26 janvāra, 2015 at 23:18

    Re kur ir http://vinotava1.blogspot.com/2013/04/racines-sokolades-kuka.html
    Kūkai klāt derētu kāda mērcīte

    Atbildēt
  4. Liene says

    12 februāra, 2016 at 19:23

    Es šo uzcepu. Viesi bija stāvā sajūsmā um es pati arī. :-)

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      12 februāra, 2016 at 21:10

      Lieliski, ļoti priecājos, arī par atsauksmi!

      Atbildēt
  5. Leandra says

    14 augusta, 2017 at 20:04

    Esmu atradusi SAVU kūku. Debešķīgi garda.

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      21 augusta, 2017 at 17:37

      Paldies par atsauksmi :)

      Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...