Ziemai piestāv kanēlis, rieksti un māja, kas smaržo pec tikko ceptas maizītes. Šī kūka ir ļoti vienkārši pagatavojama, turklāt izejvielas nav jāmeklē specializētos veikalos. Pekanriekstus var aizvietot ar valriekstiem, kanēli var papildināt ar maltu kardamonu.
Mīklai bija nedaudz dīvaina konsistence – nevis vijīga un “šķidra”, bet drīzāk bieza un tāda kā “pufīga”. Bet rezultāts bija nevainojams – ne par mitru, ne sausu.
Pildījums fotogrāfijā nav labi saskatāms, bet tas bija gana bagātīgs un salds.
Izejvielas:
- 225 grami sviesta istabas temperatūrā
- 300 g cukura
- 2 olas
- 250 grami skābā krējuma
- 1 tējk. vaniļas ekstrakta
- 255 grami miltu
- šķipsniņa sāls
- 1.5 tējk. cepamā pulvera
- 90 grami pekanriekstu, sakapāti mazos gabaliņos
- 1 ēdamk. malta kanēļa
- 4 ēdamk. brūnā (es izmantoju nerafinētu niedru cukuru) cukura
Gatavošana:
- Ar sviestu vai eļļu iesmērē cepamo pannu (ar caurumu vidū) 23 centimetru diametrā. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem.
- Mazā bļodiņā pagatavo kūkas pildījumu: sajauc kopā pekanriekstus, kanēli un cukuru.
- Lielā bļodā sakuļ kopā sviestu ar cukuru. Pa vienai pievieno olas, uzputo. Turpinot putot, pievieno vaniļas ekstraktu un skābo krējumu. Puto, līdz izveidojas viendabīga mīkla.
- Atsevišķā bļodā iesijā miltus, sāli un cepamo pulveri. Šo masu lēnām pievieno cukura un sviesta masai un turpina maisīt, līdz izveidojas viendabīga masa.
- Pusi no mīklas lej sagatavotajā formā. Pusi no riekstu-kanēļa masas pārber mīklai vienmērīgā slānī. Pa virsu lej atlikušo mīklu, kuru atkal pārber ar riekstiem.
- Kūku cep 1 stundu, gatavīu pārbaudot ar koka kociņu ap 50.minūti – ja kociņš nāk ārā sauss, kūka ir gatava. Atdzesē, neizņemot no formas. Ja cepot kūkas virspusi sāk kļūt pārāk tumša, kūku pārklāj ar foliju.
Iedvesma: Treats
Elize says
Ar ko varētu aizstāt parastos miltus, lai kūka sanāktu veselīgāka? Piemēram kukurūzas, kokosa vai mandeļu milti? Vai daudzums būtu arī tāds pats jāpievieno????
Linda Tellgrena says
Elize, varētu mēģināt kādus maksimāli 100 gramus mandeļu miltus likt tāda paša daudzuma kviešu miltu vietā. Vai pusi no miltu daudzuma aizstāt ar pilngraudu miltiem. Iespējams, ka laba konsistence izdotos arī ar bīdelētajiem rudzu miltiem. Bet kokosa un citus miltus es neieteiktu pievienot, jo tad jāmaina pārējo izejvielu daudzumi.
jana says
Vai var kviešu miltus aizstāt (vai pusi uz pusi, varbūt) ar speltas miltiem? Pēdējā laikā ļoti iepaticies cept tieši ar speltu, mafinus, piemēram. Liekas garšīgāki un gaisīgāki, par parastajiem kviešu miltiem.
Otrs jautājums – man nav kūkas formas ar caurumu vidū. Vai kaut kas mainīsies, ja cepšu parastajā formā, jeb obligāti vajag kēksa formu? Paldies.
Linda Tellgrena says
Jana, kviešu miltus aizstāju 1:1 ar speltas miltiem. Bet labi izvēlēties smalkāk maltus.
Droši vari cept kūkas formā, garša un tekstūra no tā nemainīsies!
Iveta says
Labavakar…cepju tagad kūku, vienīgais nebija nedz mandeļu riekstu, nedz formas ar caurumu…līdz ar to izmantoju Indijas riekstus un parasto apaļo formu, gaidām ar nepacietību šo kūku. Mīkla tik tiešām bija visai bieza…
Linda Tellgrena says
Iveta, vai kūka izdevās laba?
Māra says
Sveika!
Kūka izdevās tiešām ļoti garda! Tāda gaisīga ar kraukšķīgu cukurkanēli virspusē.
Cepu mazajā kantainajā kēksu formā un lietoju uz pusi mazākus daudzumus. Līdz ar to cepšanas laiku nācās pielāgot (turklāt cepu mazajā elektriskajā krāsniņā :) ). Cepu ~35 min. Varēja vēl kādas 10 min pacept.
Nākamreiz mēģināšu likt nedaudz mazāk cukuru.
Paldies par recepti! :)
Linda Tellgrena says
Māra, paldies, ka uzrakstīji! Jā, cukuru vienmēr var mazāk ;)
imimagine says
Vakar izcepu sito kuku, sanaca patiesam garda. Bus jaatkarto ☺