Arvien biežāk ar nolūku meklēju veģetārās un vegānās otro ēdienu receptes. Lielisks veģetārās maltītes pamats ir baklažāni. Ar laiku izmēģinot arvien jaunus baklažānu ēdienus, pārliecinos, ka pastāv simtiem veidu, kā pagatavot šo virtuves “tumšo zirdziņu” tā, lai tas kustu uz mēles un, papildināts ar pareizajām izejvielām, garšotu karaliski.
Atzīšos, ka, sākot gatavot šo itāļu ēdienu, biju nedaudz skeptiska – par to vai baklažāns izcepsies gana mīksts, vai āda nebūs sīksta un vai mērce būs pareizajā konsistencē. Risks šoreiz attaisnojās ar uzviju – baklažāns bija krēmīgs, mērce – aromātiska, bet mocarella izkususi. Rīvmaize kopā ar Parmas sieru deva vajadzīgo tekstūru šī ēdiena “cepurītei”.
Izejvielas (2 personām):
- 1 sīpols, nomizots un sagriezts mazos gabaliņos
- 3 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas
- eļļa cepšanai
- 0.5 tējk. Vidusjūras garšvielu maisījuma
- šķipsniņa sāls
- 1 ēdamk. brūnā cukura
- svaigi malti melnie pipari
- 400-500 ml sasmalcinātu konservētu tomātu (vai blanšētu svaigo tomātu)
- 50 grami žāvētu tomātu, sakapātu mazos gabaliņos
- 2 mazi baklažāni
- 1 mocarellas bumbiņa (125 grami), sagriezta 10 šķēlītēs
- 3 ēdamk. rīvmaizes
- 3 ēdamk. smalki rīvēta Parmas siera (parmezāna)
- 0.5 tējk. kaltēta timiāna
- pētersīļu lapiņas (var izmantot baziliku vai citus zaļumus) pārbēršanai
- pasniegšanai – čiabata vai cita maize ar kraukšķīgu garozu
Gatavošana:
- Gatavo tomātu mērci: uzkarsētā eļļā apcep sīpola gabaliņus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi, pievieno ķiploku un Vidusjūras garšvielu maisījumu. Cep vēl 1-2 minūtes. Pievieno sāli un cukuru, kā arī sāli un piparus pēc garšas. Noslēgumā pievieno konservētos tomātus un žāvētos tomātus. Mērci uz zemas liesmas turpina vārīt vēl 5 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
- Baklažānus pa diagonāli iegriež 5 šķēlēs (bet ne līdz galam, jo tad tie sadalīsies gabalos), izveidojot kabatiņas sieram. Kabatiņās ieber nedaudz sāls un melnie piparu, katrā liek pa šķēlītei mocarellas.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādiem. Dziļākas cepamās pannas apakšā lej sagatavoto tomātu mērci, tajā “iesēdina” baklažānus. Pannu cieši noklāj ar alumīnija foliju un liek cepeškrāsnī uz 50 minūtēm (līdz 1 stundai). Tad foliju noņem un baklažāniem pārber rīvmaizes, Parmas siera un timiāna maisījumu. Turpina cept vēl 15 minūtes. Baklažānu mīkstumu pārbauda ar dakšiņu – tiem jābūt ļoti mīkstiem (arī miziņai). Ņem ārā un dažas minūtes padzesē. Pārber ar pētersīļiem. Pasniedz kopā ar pāris šķēlēm maizes.
Iedvesma: BBC Good Food
juris says
izskatās ļoti garšīgi, bet vai baklažāns vispār spēj būt garšīgs?
Linda Tellgrena says
Juri, uz šo jautājumu katram jāmeklē atbilde pašam – es ticu, ka pareizi pagatavots baklažāns spēj būs pārsteidzoši labs!
Linda says
Juri, baklažāns spēj būt dievīgi gards! Esmu nedaudz skeptiska par švammīgajiem holandiešu rūpnīcu baklažāniem, bet no visiem kvalitatīvajiem sanāk brīnumu lietas!
Ievs says
sveikaLinda, vai shaja recepte noradito tomatu daudzuns ir ar visu sulu vai tira veida?
Linda Tellgrena says
Daudzums norādīts kopā ar sulu.
juris says
vienkārši kopš bērnības nespēju paskatīties uz visiem šiem ķirbjiem, kabačiem, baklažāniem un vēl bija daži līdzīgie,bet šis izskatās tiešām gards, būs laikam jāmēģina!
Linda Tellgrena says
Vajag mēģināt noteikti! Lai izdodas :)
ieva says
Liels paldies, Linda, par recepti! Izdevās ļoti gardi, visiem mājiniekiem garšoja, saņēmu ļoti labas atsauksmes! :)
Linda Tellgrena says
Priecājos! Tas ir liels gandarījums pagatavot savējiem gardu maltīti :) Paldies, ka uzrakstīji!
Elga says
Tauta šādos gadījumos saka – smietos opis, pats sevi redzot. :)