Šī recepte nāk no Gordona Remzija (Gordon Ramsay) TV raidījumu sērijas un tai sekojošās grāmatas “Ultimate Cookery Course” (kura, starp citu, ir neaizstājama gan iesācējiem, gan entuziastiem – tādu grāmatu nav daudz!). Vistas marinādi parasti gatavoju, sajaucot sausās garšvielas, ķiploku un pievienojot tām eļļu. Pirms dažām dienām pēc vairāku dienu prombūtnes no mājām, sapratu, ka jāpagatavo kaut kas īpašs – “jerk chicken” jeb vista jamaikiešu gaumē. Šai receptei nepieciešami vistas gabaliņi ar kaulu – stilbi un šķiņķīši būs tieši laikā. Vēlams, lai visi gabali būtu puslīdz vienādā lielumā, lai izceptos vienmērīgi.
“Jerk” marinādi parasti izmanto cūkgaļai un vistai, bet var ar gaļu un zivju sortimentu arī pavariēt. Divas galvenās mērces sastāvdaļas klasiskajā variantā – scotch bonnet pipari un malti smaržīgie pipari. Tā kā man pirmo nebija, izmantoju “veco labo” sarkano čili pāksti bez sēklām. Marināde ir izteikti aromātiska, smarža vēl pirms cepšanas izplatās ārpus virtuves robežām, asums – gala produktā tikai viegli jūtams (pikantākam rezultātam sēklas var atstāt).
Šefpavārs iesaka šo ēdienu baudīt ar rīsiem, ko pirmajā receptes gatavošanas reizē arī darīju, bet šoreiz izmēģināju piedevās tagiatelli ar zilo sieru (vienā variantā) un pak choi ar sojas mērci (otrā variantā).
Sastāvdaļas (4 personām):
- 4 vistas kājas, sadalītas stilbos un šķiņķīšos
- olīveļļa cepšanai
- 2 ēdamk. Vurčesteras mērces
- vārīti rīsi pasniegšanai
- timiāna zariņi vai dīgsti pasniegšanai
Marinādei:
- 1-2 čili pākstis
- 2-4 ķiploka daiviņas, nomizotas
- 1 tējk. maltu krustnagliņu
- 1 tējk. malta kanēļa
- 1 tējk. malta muskatrieksta
- 2 tējk. maltu smaržīgo piparu
- 1 tējk. kaltēta timiāna vai 4-5 svaiga timiāna zariņi, tikai lapiņas
- svaigi malti melnie pipari
- sāls
- olīveļļa
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādiem.
- Pagatavo marinādi: kopā sablenderē visas izejvielas – eļļu sākumā pievieno 1-2 ēdamkarotes un pēc sastāvdaļu sablendēšanas var pieliet vēl nedaudz, ja marināde šķiet par biezu. Ar iegūto “pastu” ierīvē vistas gabalus no visām pusēm. Atstāj marinēties vismaz uz 1 stundu (vislabāk – uz nakti).
- Pannā ar metāla vai citu karstumizturīgu rokturi uzkarsē eļļu un tajā uz vidēji zemas uguns no visām pusēm apcep vistas gabalus, kamēr tā kļūst zeltaini brūna (apmēram 10 minūtes). Pievieno Vušesteras mērci un cep vēl 2 minūtes. Ja nav karstumizturīgas pannas, pirms likšanas cepeškrāsnī vistas gabalus pārliek uz cepampannas.
- Pannai liek vāku vai noklāt ar foliju (es izmantoju foliju) un liek cepeškrāsnī uz 18-20 minūtēm vai kamēr vista izcepusies. Ja gribas zeltaināku ādiņu, pēdējās 5 minūtes vistu cep bez vāka (folijas).
- Pasniedz karstu ar vārītiem rīsiem.
juris says
siekalas saskrēja mutē:D