Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Vista jamaikiešu gaumē

February 17, 2015 1 Comment

Jerk_chicken

Šī recepte nāk no Gordona Remzija (Gordon Ramsay)  TV raidījumu sērijas un tai sekojošās grāmatas “Ultimate Cookery Course” (kura, starp citu, ir neaizstājama gan iesācējiem, gan entuziastiem – tādu grāmatu nav daudz!). Vistas marinādi parasti gatavoju, sajaucot sausās garšvielas, ķiploku un pievienojot tām eļļu. Pirms dažām dienām pēc vairāku dienu prombūtnes no mājām, sapratu, ka jāpagatavo kaut kas īpašs – “jerk chicken” jeb vista jamaikiešu gaumē. Šai receptei nepieciešami vistas gabaliņi ar kaulu – stilbi un šķiņķīši būs tieši laikā. Vēlams, lai visi gabali būtu puslīdz vienādā lielumā, lai izceptos vienmērīgi.

“Jerk” marinādi parasti izmanto cūkgaļai un vistai, bet var ar gaļu un zivju sortimentu arī pavariēt. Divas galvenās mērces sastāvdaļas klasiskajā variantā – scotch bonnet pipari un malti smaržīgie pipari. Tā kā man pirmo nebija, izmantoju “veco labo” sarkano čili pāksti bez sēklām. Marināde ir izteikti aromātiska, smarža vēl pirms cepšanas izplatās ārpus virtuves robežām, asums – gala produktā tikai viegli jūtams (pikantākam rezultātam sēklas var atstāt).

Šefpavārs iesaka šo ēdienu baudīt ar rīsiem, ko pirmajā receptes gatavošanas reizē arī darīju, bet šoreiz izmēģināju piedevās tagiatelli ar zilo sieru (vienā variantā) un pak choi ar sojas mērci (otrā variantā). 

Sastāvdaļas (4 personām):

  • 4 vistas kājas, sadalītas stilbos un šķiņķīšos
  • olīveļļa cepšanai
  • 2 ēdamk. Vurčesteras mērces
  • vārīti rīsi pasniegšanai
  • timiāna zariņi vai dīgsti pasniegšanai

Marinādei:

  • 1-2 čili pākstis
  • 2-4 ķiploka daiviņas, nomizotas
  • 1 tējk. maltu krustnagliņu
  • 1 tējk. malta kanēļa
  • 1 tējk. malta muskatrieksta
  • 2 tējk. maltu smaržīgo piparu
  • 1 tējk. kaltēta timiāna vai 4-5 svaiga timiāna zariņi, tikai lapiņas
  • svaigi malti melnie pipari
  • sāls
  • olīveļļa

Gatavošana:

  1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādiem.
  2. Pagatavo marinādi: kopā sablenderē visas izejvielas – eļļu sākumā pievieno 1-2 ēdamkarotes un pēc sastāvdaļu sablendēšanas var pieliet vēl nedaudz, ja marināde šķiet par biezu. Ar iegūto “pastu” ierīvē vistas gabalus no visām pusēm. Atstāj marinēties vismaz uz 1 stundu (vislabāk – uz nakti).
  3. Pannā ar metāla vai citu karstumizturīgu rokturi uzkarsē eļļu un tajā uz vidēji zemas uguns no visām pusēm apcep vistas gabalus, kamēr tā kļūst zeltaini brūna (apmēram 10 minūtes). Pievieno Vušesteras mērci un cep vēl 2 minūtes. Ja nav karstumizturīgas pannas, pirms likšanas cepeškrāsnī vistas gabalus pārliek uz cepampannas.
  4. Pannai liek vāku vai noklāt ar foliju (es izmantoju foliju) un liek cepeškrāsnī uz 18-20 minūtēm vai kamēr vista izcepusies. Ja gribas zeltaināku ādiņu, pēdējās 5 minūtes vistu cep bez vāka (folijas).
  5. Pasniedz karstu ar vārītiem rīsiem.

Filed Under: Putnu gaļas ēdieni Tagged With: Čili, Jamaikas virtuve, Kanēlis, Ķiploki, Krustnagliņas, Marinādes, Melnie pipari, Muskatrieksts, Smaržīgie pipari, Timiāns, Vistas ēdieni

« Rauga pankūkas ar mannu
Kartupeļu zupa indiešu gaumē »

Comments

  1. juris says

    February 18, 2015 at 10:23

    siekalas saskrēja mutē:D

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • #PaldiesIlze January 5, 2021 19:27
  • Ideāli piemērota zupa, ko gatavot no pašu izaudzētām dārza veltēm! https://t.co/wRYTAlDlrr August 31, 2018 09:53
  • @lindasvirtuve

Tags

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Cukīni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mafini Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Ķirbis Šokolāde

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in