Nāk Lieldienas un tajās neiztikt bez biezpiena ēdiena. Tradicionāli gatavo pashu, bet tā kā nevēlos iegādāties īpašu pashas formu, tad iztieku ar ko vienkāršāku – pagājušajā gadā gatavoju biezpiena mini kūciņas, bet šogad – biezpiena kūku ar augļiem un marmelādi. Šī ir “aukstā kūka”, t.i., bez cepšanas. Persiku vietā var izmantot sezonas augļus un ogas. Vasarā lielieski derēs zemenes un avenes!
Noderīgi! Kūkas gatavošanai izmantoju silikona formu ar noņemamām malām no “Lékué”- izmantotais silikons no citiem atšķiras ar to, ka gatavots no materiāla, ko lieto zīdaiņu knupīšu ražošanā – tas ir pārbaudīts un veselībai pilnīgi drošs (arī augstā temperatūrā). Šī kūkas forma mani piesaistīja ar savu praktiskumu – silikona maliņa noņemas un uz keramikas pamatnes kūku var pasniegt galdā, kā arī droši griezt ar nazi kūku uz tās. Silikona apmale nonāca nost ļoti viegli un kūkas mala bija līdzena un spīdīga. Tā noteikti būs mans favorīts auksto siera kūku cepšanā un citiem gardumiem, kuriem izņemšana no parastās kūku formas sagādā zināmas grūtības. Keramikas pamats ir baltā krāsā un gana “pamatīgs” – izskatās skaisti arī uz svinību galda.
Priecīgas Lieldienas!
Sastāvdaļas:
Pamatnei:
- 100 grami sviesta
- 200 grami “Selgas” vai “Digestive” cepumu
Biezpiena masa:
- 560 grami vājpiena biezpiena
- 400 ml saldā krējuma (vismaz 35% tauku saturs)
- 5 ēdamk. cukura
- 1 ēdamk. vaniļas cukura
- 1 bioloģiskā citrona miziņa
- 150 grami marmelādes (es izmantoju smiltsērkšķu marmelādi)
- 9 želatīna plāksnītes
- 100 grami želejas cukura “Multi” (želeja kūkas pārliešanai) – var aizstāt ar želatīnu, ko pēc izkausēšanas pievieno 100 ml persiku kompota šķidrumam
- 200 grami melleņu (vai citu ogu) – 120 grami kūkas pildījumam, 80 grami dekorēšanai
- 1 lielā bundža konservētu persiku – 820 grami ar šķidrumu, 480 grami bez šķidruma
Gatavošana:
- Izkausē sviestu un nedaudz atdzesē. Ar virtuves kombainu vai blenderi samaļ cepumus sīkās drumslās. Sviestu samaisa ar cepumiem, līdz izveidojas mīklai līdzīga masa. Ar šo masu vienmērīgi izklāj 23 centimetru diamaetra formas apakšu, īpašu uzmanību pievēršot formas maliņām, lai tās būtu vienādā biezumā. Nedaud piepresē.
- Biezpienu sajauc ar cukuru, vaniļas cukuru un citrona miziņu, visu masu sablenderē (biezpienam var palikt nedaudz struktūra, tas netraucēs rezultātam).
- Atsevišķā traukā uzputo saldo krējumu.
- Divas trešdaļas no konservētajiem persikiem sagriež mazākos gabaliņos (man dekorēšanai bija nepieciešamas t.i., šajā brīdī noliekamas malā 5 persiku pusītes). Mazos gabaliņos sagriež arī marmelādi. Visu iemaisa putukrējumā.
- Želatīnu iemērc aukstā ūdenī un atstāj uz 10 minūtēm. Lieko ūdeni viegli nospiež un želatīnu uz lēnas uguns izkausē (galvenais nepārkarsēt – kā želatīns izšķīdis, trauks no uguns nekavējoties jānoņem). Pievieno biezpiena masai, kārtīgi samaisot.
- Pukukrējumu uzreiz iecilā biezpiena masā.
- Pusi no putukrējuma-biezpiena masas lej kūkas formā. Pārber ar 120 gramiem melleņu. Pa virsu lej atlikušo pukukrējuma-biezpiena masu. Virsmu izlīdzina.
- Atlikušos persikus sagriež vienāda biezuma šķēlītēs, kārto aplī pa kūkas ārējo malu. Vidu pilda ar mellenēm.
- Sagatavo želeju kūkas pārliešanai. Želejas cukuru “Multi” pievieno 100 ml ūdens un uzvāra 30 sekundes. Nedaudz atdzesē un ar karoti pārlej pāri persikiem un mellenēm.
- Kūku liek aukstumā sastingt.
Iedvesma: Garšīgā Latvija
Linda says
Tā kā mani pasha uzrunā tikai kā konditorejas izstrādājums bez tās reliģiskā satura, to gatavoju bez specifiskās formas. Kā konditorejas izstrādājumam formas būtiskākā jēga ir spēja uzsūkt mitra biezpiena sūkalas un noslogošanas iespēja. Šos mērķus apvieno priekšmets ar pavisam citu izmantošanas veidu – neglazēts māla puķupods ar caurumu apakšā. Nevārītās pashas masu lieku jaunā, izmazgātā puķpodā, kas izklāts ar vairākām marles kārtām, pa virsu lieku apaļu koka dēlīti (plakanu šķīvi) un noslogoju. Puķpodam apakšā paliek lēzenu bļodu, kur satek liekās sūkalas.
Linda Tellgrena says
Ja Tu gatavosi uz šīm Lieldienām, es piesakos uz gabaliņu! Nekad neesmu pashu nogaršojusi, līdz ar to nevaru saprast, vai man patiktu…. Un vai būs “puķupoda” pūļu vērta ;)
Linda says
Sarunāts! Esmu mēģinājusi vairākas receptes, bet vienmēr atgriežos pie pirmās, kas publicēta sieriem veltītā grāmatā angļu valodā un saucas traditional Russian Easter dessert
Linda Tellgrena says
Super :) Tad gaidu Tevi ciemos Otrajās Lieldienās!!
Inese says
Sveika! Saki lūdzu vai želantīna plāksnes var aizvietot ar parasto želantīnu? Ja jā, tad cik daudz būtu nepieciešams parastā želantīna?