Vistas cepetis, šķiet, ir viena no vienkāršāk pagatavojamajām maltītēm – atliek vien pasniegt klāt vienkāršus dārzeņus un ātri pagatavojamu mērci. Bet kā panākt to, ka vista izcepas vienmērīgi, gaļa ir sulīga un mīksta? Viens no veidiem ir ilgā cepšanas metode, bet ne vienmēr ir iespējams gaidīt pāris stundas, kamēr vista iemarinējas un izcepas zemā temperatūrā. Piedāvāju dažus padomus, kā iegūt visgardāko cepto vistu, cepot parastajā cepeškrāsnī standarta temperatūras režīmā.
Viss sākas ar gaļu
Nevienam nav noslēpums, ka laba maltīte sākas ar kvalitatīvām izejvielām. Ja līdz šim esat vistu pircis lielveikalā, ieteiktu aiziet uz tirgu un iegādāties putnu no zemniekiem, kas tos audzē pēc sentēvu metodēm, savu saimi barojot ar graudiem un ļaujot tiem brīvi staigāt, nevis ieslogot būros. Vēl labāk, ja pats zināt kādu putnu audzētāju un esat redzējis savām acīm, kādos apstākļos aug putni un ko tie ēd. Lieliski, ja saimniecība ir bioloģiski sertificēta (es gan līdz šim neesmu sastapusi Latvijā audzētu bioloģisko vistu gaļu).
Ir vēl citi varianti – šodien “Orange Cash & Carry” Ulmaņa gatvē iegādāju Francijā audzētu 1.3 kilogramus smagu cāli (6 eur/kg). Šis putns bija lēni audzētais – nobarošanas laiks 56 dienas. Barots ar 70% graudu racionu un neizmantojot dzīvnieku izcelsmes barības vielas. Gaļa šai vistiņai bija izteikti dzeltena. Jo jaunāks (=vieglāks) ir putns, jo lielāka iespēja pēc cepšanas iegūt maigu un mutē kūstošu gaļu.
Cepeša sagatavošana
Pirmkārt, gaļai jābūt istabas temperatūrā. Tas attiecas uz visiem gaļas gabaliem – jo lielāks gabals, jo svarīgāk, lai tas pirms cepšanas no ledusskapja tiktu izņemts laicīgi (minimums pāris stundas pirms likšanas krāsnī).
Otrais – vista jāapber ar pipariem un sāli. Svarīgi neaizmirst arī par vistas dobumu! Ja izmanto marinādi, piparus un sāli var pievienot tai un tad nosmērēt vistu. Marinādi parasti gatavoju pēc noskaņojuma, pamatprincips: žāvētos garšaugus un to maisījumu (vislabprātāk vistiņai izmantoju Vidusjūras garšvielas) sajaucu ar pāris karotēm eļļas, pievienoju sāli un piparus. Un tad ar šo masu ar otiņas palīdzību nosmērēju vistu no visām pusēm. Ja ir laiks, atstāju nedaudz iemarinēties, lai garšas savelkas.
Pēdējais – vista pareizi “jānosien”, kas nodrošinās vienādu gaļas izcepšanos gan priekšpusē, gan astes galā. Tāpat vistas spārniņi jāpaliek apakšā zem putna, lai gali neapdegtu. Šajā video uzskatāmi parādīts, kā to vislabāk izdarīt. Ir cepeši, kas jau nopērkami gatavi cepšanai un ar siešanu mājās vairs nav jānodarbojas.
Kā iegūt sulīgu gaļu?
Ir daudzi veidi, kā cept vistu. Parasti es 2/3 no laika vistu cepu pārklātu ar foliju un tikai pēdējās 30-40 minūtes foliju noņemu, lai vista iegūtu skaistu “iedegumu”. Šoreiz darīju citādi un šķiet, ka gaļa no tā tikai ieguva – pirms likšanas krāsnī cepamās pannas dibenā ielēju pusi ūdens glāzes. Ūdens cepšanas laikā lēnām izgaroja, gaļa no tvaikiem paņēma sev vajadzīgo mitrumu.
Šoreiz pusdienās piedalījās arī bērni, tāpēc vīnu nepievienoju, bet citās reizēs pusi ūdens var aizstāt ar baltvīnu. Tāpat ūdenī var ielikt kādu timiāna vai rozmarīna zariņu, tas cepetim piedos patīkamu aromātu.
Cepšanas laiks: 180 grādos 1.25 kg smagu vistu cep 1h 15 minūtes; 1.5 kg smagu vistu cep 1h 30 minūtes.
Gadījumā ja vistas augšpuse sāk pārāk strauji apbrūnēt, to apklāj ar foliju un turpina cept (zem folijas pavadītais laiks ir jāpareizina ar 2 vai 3, salīdzinot ar parasto cepšanas laiku). Bet ar šo cepšanas metodi vistai pārlieku brūnēt nevajadzētu.
Svarīgs solis: cepšanas procesa laikā ik pēc 15-20 minūtēm atver cepeškrāsns durvis un vistiņu pēc iespējas aplej ar šķidrumu, kas sakrājies pannas apakšpusē.
Cepeti izņem no krāsns, atļauj tam 10 minūtes “atpūsties”, sadala gabalos un pasniedz.
Ilze says
Kādēļ marinādei nevar pievienot vīnu, ja vistu ēd arī bērni? Cepot taču pilnīgi viss alkohols izgaro.
Linda Tellgrena says
Ilze, te ir interesants pētījums par to, kādā tempā izgaro alkohols no ēdiena – http://www.todayifoundout.com/index.php/2011/11/alcohol-doesnt-really-cook-out-of-food-in-most-cases/
Tur var redzēt, ka vistas cepšanas gadījumā mērcē būtu palikuši aptuveni 20 procenti no pievienotā vīna. Protams, nav pārāk daudz, ja sadala uz porcijām. Mums, piemēram, ģimenē dēļ velesības stāvokļa mazais vispār nedrīkst lietot alkoholu nekādā gadījumā, tādēļ ļoti strikti skatos, kur to pievienot un kur nē!
Kristine says
Jautājums: ja vistu cep folijā, tad cik ilgi īsti sanāk vistai būt cepeškrāsnī? Tu mini: 180 grādos 1.25 kg smagu vistu cep 1h 15 minūtes; 1.5 kg smagu vistu cep 1h 30 minūtes. Bet vēlāk Tu mini, ka zem folijas pavadītais laiks ir jāpareizina ar 2 vai 3, salīdzinot ar parasto cepšanas laiku. Cik tad īsti sanāk?
Linda Tellgrena says
Ja vista zem folijas pavada 10 minūtes, tad kopējo cepšanas laiku pagarini par 20-30 minūtēm. Ja 20 minūtes, tad par 40-60 minūtēm. Piemēram, ja 1.25 kg smagu vistu cep 1h 15 minūtes, no tām 10 minūtes apklātu, tad kopējais cepšanas laiks būt stunda un 25 vai 35 minūtes. Ceru, ka uzrakstīju saprotami. Vislabāk vistas gatavības noteikšanai ir izmantot gaļas termometru :)
Elita says
Muļķības!!!!!!!!!
Folijā gaļa cepās tikpat ilgi, kā bez tās. Ja tik ilgi cepsi vistu, iznāks sausa un pārcepta, tā lūk!