Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Siera kūka ar melleņu pildījumu

12 augusta, 2015 24 komentāru

FullSizeRender (9)

Izrādās, zemā temperatūrā lēni cept var ne tikai gaļu, bet arī kūkas. Šī recepte ir vairākkārtīgi pārbaudīta un vienmēr izdevusies lieliski. Zemā temperatūra nodrošina īpašu kūkas krēmīgumu – tā burtiski kūst uz mēles, turklāt kūka cepšanas laikā neplaisās un izcepsies vienmērīgi.

Ogas var variēt – patiesībā skābākas ogas ar spēcīgāku garšu (upenes, avenes, dzērvenes) iederēsies vienlīdz labi. Vienīgi tās pirms vārīšanas ieteicams sablenderēt un izberzt caur sietiņu.

Izejvielas (10-15 personām):

  • 300g “Selgas” šokolādes cepumu
  • 140g izkausēta sviesta (es izmantoju izkausētu kokosriekstu eļļu)
  • 275g cukura
  • 220g mellenes (vai citas ogas)
  • 1 tējk. kartupeļu cietes
  • 900 grami krēmsiera
  • 4 ēdamkarotes miltu
  • 2 tējk. vaniļas ekstrakta vai 1 ēdamk. vaniļas pastas
  • 3 XL izmēra olas, vislabāk lauku olas
  • 200 grami skābā krējuma

Gatavošana:

  1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Ar cepampapīru izklāj apaļu kūkas formas apakšu (apaļo kūka sformu ar 26 centimetru diametru vai taisnstūra formu ar  20×30 cm izmēru). Cepumus vai nu ļoti smalki sadrupina ar rokām vai samaļ blenderī. Cepumus samaisa ar sviestu (vai eļļu). Liek kūkas formā, izlīdzina vienmērīgi par visu formas apakšu un piespiež ar karoti vai pirkstiem. Cep cepeškrāsnī 10 minūtes, atdzesē.
  2. Mellenes ar 25 gramiem cukura liek mazā katliņā uz uguns un uzkarsē. Turpina vārīt vēl dažas minūtes, kamēr cukurs ir izšķīdis un mellenes kļuvušas krēmīgas. Kartupeļu miltus sajauc ar dažām karotēm ūdens, un uzreiz pievieno melleņu masai. Nekavējoties nogriež uguni un maisa vēl 20 sekundes. Noliek malā atdzesēties
  3. Lielākā bļodā (vai virtuves kombaina bļodā) pāris minūtes ar virtuves kombainu vai rokas mikseri kuļ krēmsieru. Pievieno atlikušo cukuru (250 gramus) un turpina kult. Pievieno miltus, vaniļu, olas un skābo krējumu. Kuļ, kamēr masa kļuvusi viendabīga.
  4. Krēmsiera masu lej virsū uz cepumu pamatnes, izlīdzina virsmu. Ņem melleņu masu un ar ēdamkaroti liek uz kūkas virsmas mazas “kaudzītes” aptuveni vienādos attālumos vienu no otras. Tad ņem karotes kātu un, turot to perpendikulāri kūkas virsmai, melleņu pildījumu iejauc krēmsiera masā. Nevajag uztraukties, ja virsma nav līdzena, tas cepšanas laikā “nokārtosies”.
  5. Kūku liek cepeškrāsnī. Pēc 10 minūtēm temperatūru samazina līdz 110 grādiem. Turpina cep vēl 30 minūtes. Tad temperatūru nogriež uz “nulli” un cepeškrāsns durvis atstāj aizvērtas. Šādā režīmā kūka pavada 1 stundu. Pēc tam krāsns turvis nedaudz paver (dažus centimetrus), atstāj uz 1 stundu. Izņem no krāsns un atstāj atdzist istabas temperatūrā. Pārvieto uz ledusskapi un tur kūku vēsumā vimsaz3 stundas. Hermētiski noslēgtā traukā var uzglabāt ledusskapī līdz 5 dienām.

Iedvesma: BBC Good Food

 

Filed Under: Konditoreja, Receptes Tagged With: Kartupeļu ciete, Krēmsiers, Mellenes, Olas, Selgas cepumi, Siera kūkas, Skābais krējums, Šokolādes cepumi, Vaniļas ekstrakts, Vaniļas pasta

« Rīsi ar aveņu mērci
Kokosriekstu pudiņkūka »

Comments

  1. Anna says

    13 augusta, 2015 at 22:53

    Paldies par receptēm un jauko blogu.
    Ši kūka izskatās ļoti apetītlīga, bet vai viņa nesanāk briesmīgi salda ar tik lielu cukura daudzumu? 200 C un 110 C arī izklausās padaudz priekš siera kūkas. Nekad neesmu mēģinājusi cept siera kūku tik augstā temperatūrā, bet varbūt, ka var.

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      14 augusta, 2015 at 23:39

      Anna, cukura daudzums ir ļoti personiska “lieta”. Man nešķita izteikti salda. Par temperatūru – 200 grādos cept tikai neilgu laiku, 110 grādi nemaz nav augsta temperatūra konditorijas izstrādājumu cepšanai. Cik grādos Jūs parasti cepat kūkas?

      Atbildēt
  2. Una says

    14 augusta, 2015 at 10:24

    Mm.. izskatās fantastiski un domāju, ka garšo tik pat labi, cik izskatās!!

    Atbildēt
  3. Katrīna says

    14 augusta, 2015 at 18:06

    Sveiki! Kādu krēmsieru izmantojāt? :)

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      14 augusta, 2015 at 23:34

      Šeit konkrēti “Rasas”.

      Atbildēt
  4. agnese says

    20 augusta, 2015 at 17:04

    tiko pagatavoju šo kūku, cepumus cepu 10min un nedaudz apdega, vajadzēja laikam kādas 7-8min.
    Tagad gaidu to 1h, lai pastāv, baidos par to ka viducis var būt šķidrs vēl, vai vispār viņa ir sacietējusi. Tad pēc h redzēs :)

    Atbildēt
    • agnese says

      22 augusta, 2015 at 19:33

      sanāca , labākā siera kūka pasaulē :))))))) mānejie bija sajūsmā.

      Atbildēt
  5. Linda Tellgrena says

    25 augusta, 2015 at 13:57

    Paldies par neprecizitātes pamanīšanu! Ielaboju.

    Atbildēt
  6. Lelde says

    26 jūlija, 2016 at 00:24

    Uhh, kūka sanāca nekāda. Garša laba, bet pēc cepšanas, dzesēšanas procedūras tā kļuva vēl šķidrāka nekā mīklu jaucot. Nez, kas var būt par iemeslu, bet tāds paliels fiasko sanāca. Žēl, ka nevar te foto ielikt, būtu kā fb ar ķīniešu internetveikalu foto : kā vajadzēja būt un kā bija īstenībā.

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      26 jūlija, 2016 at 15:14

      Lelde, man žēl, ka tā sanāca. Šī recepte pārbaudīta vairākas reizes gan manā, gan lasītāju virtuvēs. Varbūt vaina kādā no izejvielām? Kuru krēmsieru izmantoji?

      Atbildēt
      • Lelde says

        26 jūlija, 2016 at 15:30

        Kūka garda, taisn vai žēl, ka tā. Krēmsieru ņēmu “Smiltenes”. Draudzene, kurai vedu to kā ciemkukuli teica, ka šodien pēc pus dienas ledusskapī tā ir diezgan OK. :)

        Atbildēt
      • Lelde says

        27 jūlija, 2016 at 00:16

        Vai Linda Jūs to ēdat tajā pat dienā, kad kūka tiek gatavota vai arī pec visa atdzesēšanas procesa paturiet ledusskapī?

        Atbildēt
        • Linda Tellgrena says

          27 jūlija, 2016 at 00:58

          Noteikti jāpatur ledusskapī tik karstā laikā kā tagad.

          Atbildēt
          • Lelde says

            27 jūlija, 2016 at 09:21

            Jā, atradu oriģinālo recepti, kur teikts, ka jāpatur vismaz 3h ledusskapī. Nākamreiz zināšu.

  7. Zane says

    2 augusta, 2016 at 14:29

    Kūka lieliska, tā tiks cepta vēl un vēl!
    Virskārta gan sanāca mazliet mīktāka kā parastai sierai kūkai – tāda pavisam krēmīga. Kūku cepu no bezglutēna produktiem un izmantoju Filadelfijas sieru, iespējams, mazliet vairāk bezglutēna miltus vajadzēja pievienot.

    Atbildēt
  8. Inga says

    5 augusta, 2016 at 12:17

    Liels paldies par recepti! Vienkārši kolosāla siera kūka!!! Esmu vairākkārt taisījusi, vienmēr izdodas. Esmu šo recepti iemīlējusi tieši pagatavošanas veida dēļ. Jā, tas prasa laiku, taču rezultāts ir brīnišķīgs. Manuprāt, šādi cepot kūku, tā tekstūra ir nesalīdzināmi labāka. Patīk variēt ar ogām, kā arī ar cukura daudzumu siera kūkā.

    Atbildēt
  9. Danuta says

    6 augusta, 2016 at 09:06

    Paldies, Linda, par fantastisko recepti. Šīs vasaras top siera kūka :)

    Atbildēt
  10. Linda says

    22 augusta, 2016 at 17:47

    Pirmo reiz, cepot ar Rasas krèmsieru, kūka sanāca ideāla. Tagad cepu otro reiz ar Baltais krēmsieru un ar šausmām gaidu, kas būs sanācis. Baltais krēmsiers daudz mīkstāks. Līdz ar to mīkla sanāca šķidra, lai gan pieliku vairāk miltu.

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      26 augusta, 2016 at 23:39

      Kā garšoja kūka?

      Atbildēt
  11. es says

    23 septembra, 2016 at 22:49

    Neskaitāmas reizes taisīju.. fantastiska.. garda.. visi prasa papildporciju.. :D rītā taisīšu uzreiz divas,lai visiem pietiek:)

    Atbildēt
  12. Arta says

    1 janvāra, 2017 at 17:47

    Supergaršīga kūka, noteikti taisīšu atkal!

    Atbildēt
  13. Ilze says

    21 februāra, 2018 at 17:59

    Linda, vai var izmantot arī saldētas ogas? Vēlos izmēģināt šo recepti, bet šobrīd īsti nav ogu sezona ;)

    Atbildēt
  14. Gunta says

    11 jūlija, 2018 at 01:32

    Fantastiska kūka, šī recepte noteikti uz palikšanu, uzrakstīšu, ko mainīju – šokolādes cepumu vietā Selgas pilgraudu cepumi, cukuru daļēji aizstāju ar stēviju!

    Atbildēt
  15. Maija says

    12 maija, 2022 at 11:00

    Lieliska! Mēģinājusi esmu ar visdažādākajām ogām un Selgas cepumu veidiem.

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...