Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Svaigēdāju ‘earl grey’ un citronu kūka

23 augusta, 2015 4 komentāru

Last Import - 246Kad tuvojas kāda jubileja un jāgatavo kūka, vienmēr ir tik daudz izvēles iespēju – un pēdējā laikā bieži vien apstājos tieši pie svaigēdāju kūkām. Tās ir veselīgas, atsvaidzinošas un garšo līdzīgi saldējumam, līdz ar to ir bērnu iecienītas. Kāpēc izvēlējos gatavot “earl grey” tējas kūku? Tādēļ, ka tā ir mana iecienītākā tēja, jo ļoti patīk bergamota aromāts, kas lieliski saskan ar šokolādes kūkas pamatu un citrona notīm. Ja šī tēja jums negaršo vai nav pieejama, to droši var neizmantot.

Sastāvdaļas:

Pamatnei:

  • 240 grami dateļu
  • 170 grami riekstu (šoreiz izmantoju mandeļu miltus)
  • 2 ēdamk. kokosriekstu eļļas
  • 35 grami kakao

Pildījumam:

  • 200 grami Indijas riekstu, mērcēti 4-6 stundas (procesa paātrināšanai riekstus var apliet ar verdošu ūdeni, tad tie būs gatavi izmantošanai pēc 20 minūtēm)
  • 120 ml kokosriekstu krēma (es izmantoju kokosriekstu piena bundžiņas augšējo krēmīgo slāni)
  • 110 ml šķidrs medus vai agaves nektārs (saldumu pieskaņo savai gaumei)
  • 60 ml extra virgin izkausētas kokosriekstu eļļas
  • 60 ml citronu sulas
  • 2 ēdamk. earl grey melnās tējas
  • augļi un ogas dekorēšanai

Gatavošana:

  1. Visas pamatnes sastāvdaļas liek blenderī un blenderē, kamēr izveidojusies masa, kura, saspiežot kopā ar pirkstiem, turas kopā. Vari izvēlēties – atstāt lielākus riekstu gabaliņus vai sablenderēt visu salīdzinoši viendabīgā masā (es šoreiz izvēlējos otro variantu). Ņem kūku formu ar noņemamām malām ar 20 centimetru diametru (ja vēlies izmantot formu ar 23 centimetru diametru, palielini visu izejvielu daudzumu par 35%). Formas apakšu izklāj ar cepamo papīru. Riekstu-dateļu masu liek formā un izlīdzina pa parimetru, viegli piespiežot pie pamatnes ar pirkstiem vai ēdamkarotes apakšpusi.
  2. Jaudīgā blenderī (es izmantoju kafijas dzirnaviņas, jo tām no visiem mājas blenderiem ir visjaudīgākais motors) ber iekšā riekstus, lej kokosriekstu krēmu, medu vai agaves nektāru, kokosriekstu eļļu un citronu sulu. Blenderē, kamēr iegūta pavisam viendabīga krēmam līdzīga masa (riekstu gabaliņi nedrīkst būt redzami vai jūtami).
  3. Pusi no iegūtā kūkas pildījuma lej uz sagatavotās riekstu-dateļu pamatnes. Vairākas reizes, turot pie malām, formu pasit pret virtuves virsmu, lai pildījums izlīdzinātos. Otrai pusei pievieno tēju un maļ vēlreiz aptuveni minūti, kamēr tēja masā ir pilnībā samalusies. Lej kūkas formā uzmanīgi, lai nesajauktu abas pildījuma kārtas. Atkal “padauza” pret virtuves virsmu. Pildījumā var “iespiest” dažas ogas, kas veidos dekora pamatu (es izvēlējos kazenes). Liek saldētavā vismaz uz 4 stundām. Pirms pasniegšanas no saldētavas izņem un patur istabas temperatūrā apmēram pusstundu. Pateicoties pievienotajai kokosriekstu eļļai, kūku kādu brīdi var uzglabāt arī ledusskapī, tā nekusīs, kā kūst saldējums.

Last Import - 251

Iedvesma: Gluten Free Vegan Pantry 

Filed Under: Konditoreja, Receptes Tagged With: Citrona miziņa, Citrona sula, Citronkūka, Dateles, Earl grey, Indijas rieksti, Kakao, Kūka, Kūka bez cepšanas, Mandeles, Mandeļu milti, Svaigēdāju kūkas, Svaigēdāju receptes, Svaigēšana

« Ābolu-brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci
Augusts 2015: kulinārie jaunumi un atklājumi »

Comments

  1. anna says

    23 septembra, 2015 at 10:15

    Ja nav pieejama saldētava, vai atdzesējot ledusskapī, bet pagarinot laiku, varēs panākt to pašu efektu?

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      23 septembra, 2015 at 16:43

      Anna, neesmu mēģinājusi šādu variantu – bet laikam teiktu, ka nē.

      Atbildēt
  2. Guna says

    11 marta, 2017 at 09:49

    Sakiet, kādus riekstus izmanto kūkas pamatnei? Un ja ņem mandeļu miltus tad arī 170gr? Paldies!

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      11 marta, 2017 at 20:40

      Vislabāk izmantot neitrālas garšas riekstus – lazdu, mandeles, valriekstus. Arī mandeļu milti jāliek 170 grami.

      Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...