Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Svaigēdāju ‘earl grey’ un citronu kūka

August 23, 2015 4 Comments

Last Import - 246Kad tuvojas kāda jubileja un jāgatavo kūka, vienmēr ir tik daudz izvēles iespēju – un pēdējā laikā bieži vien apstājos tieši pie svaigēdāju kūkām. Tās ir veselīgas, atsvaidzinošas un garšo līdzīgi saldējumam, līdz ar to ir bērnu iecienītas. Kāpēc izvēlējos gatavot “earl grey” tējas kūku? Tādēļ, ka tā ir mana iecienītākā tēja, jo ļoti patīk bergamota aromāts, kas lieliski saskan ar šokolādes kūkas pamatu un citrona notīm. Ja šī tēja jums negaršo vai nav pieejama, to droši var neizmantot.

Sastāvdaļas:

Pamatnei:

  • 240 grami dateļu
  • 170 grami riekstu (šoreiz izmantoju mandeļu miltus)
  • 2 ēdamk. kokosriekstu eļļas
  • 35 grami kakao

Pildījumam:

  • 200 grami Indijas riekstu, mērcēti 4-6 stundas (procesa paātrināšanai riekstus var apliet ar verdošu ūdeni, tad tie būs gatavi izmantošanai pēc 20 minūtēm)
  • 120 ml kokosriekstu krēma (es izmantoju kokosriekstu piena bundžiņas augšējo krēmīgo slāni)
  • 110 ml šķidrs medus vai agaves nektārs (saldumu pieskaņo savai gaumei)
  • 60 ml extra virgin izkausētas kokosriekstu eļļas
  • 60 ml citronu sulas
  • 2 ēdamk. earl grey melnās tējas
  • augļi un ogas dekorēšanai

Gatavošana:

  1. Visas pamatnes sastāvdaļas liek blenderī un blenderē, kamēr izveidojusies masa, kura, saspiežot kopā ar pirkstiem, turas kopā. Vari izvēlēties – atstāt lielākus riekstu gabaliņus vai sablenderēt visu salīdzinoši viendabīgā masā (es šoreiz izvēlējos otro variantu). Ņem kūku formu ar noņemamām malām ar 20 centimetru diametru (ja vēlies izmantot formu ar 23 centimetru diametru, palielini visu izejvielu daudzumu par 35%). Formas apakšu izklāj ar cepamo papīru. Riekstu-dateļu masu liek formā un izlīdzina pa parimetru, viegli piespiežot pie pamatnes ar pirkstiem vai ēdamkarotes apakšpusi.
  2. Jaudīgā blenderī (es izmantoju kafijas dzirnaviņas, jo tām no visiem mājas blenderiem ir visjaudīgākais motors) ber iekšā riekstus, lej kokosriekstu krēmu, medu vai agaves nektāru, kokosriekstu eļļu un citronu sulu. Blenderē, kamēr iegūta pavisam viendabīga krēmam līdzīga masa (riekstu gabaliņi nedrīkst būt redzami vai jūtami).
  3. Pusi no iegūtā kūkas pildījuma lej uz sagatavotās riekstu-dateļu pamatnes. Vairākas reizes, turot pie malām, formu pasit pret virtuves virsmu, lai pildījums izlīdzinātos. Otrai pusei pievieno tēju un maļ vēlreiz aptuveni minūti, kamēr tēja masā ir pilnībā samalusies. Lej kūkas formā uzmanīgi, lai nesajauktu abas pildījuma kārtas. Atkal “padauza” pret virtuves virsmu. Pildījumā var “iespiest” dažas ogas, kas veidos dekora pamatu (es izvēlējos kazenes). Liek saldētavā vismaz uz 4 stundām. Pirms pasniegšanas no saldētavas izņem un patur istabas temperatūrā apmēram pusstundu. Pateicoties pievienotajai kokosriekstu eļļai, kūku kādu brīdi var uzglabāt arī ledusskapī, tā nekusīs, kā kūst saldējums.

Last Import - 251

Iedvesma: Gluten Free Vegan Pantry 

Filed Under: Konditoreja, Receptes Tagged With: Citrona miziņa, Citrona sula, Citronkūka, Dateles, Earl grey, Indijas rieksti, Kakao, Kūka, Kūka bez cepšanas, Mandeles, Mandeļu milti, Svaigēdāju kūkas, Svaigēdāju receptes, Svaigēšana

« Ābolu-brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci
Augusta kulinārie jaunumi un atklājumi »

Comments

  1. anna says

    September 23, 2015 at 10:15

    Ja nav pieejama saldētava, vai atdzesējot ledusskapī, bet pagarinot laiku, varēs panākt to pašu efektu?

    Reply
    • Linda Tellgrena says

      September 23, 2015 at 16:43

      Anna, neesmu mēģinājusi šādu variantu – bet laikam teiktu, ka nē.

      Reply
  2. Guna says

    March 11, 2017 at 09:49

    Sakiet, kādus riekstus izmanto kūkas pamatnei? Un ja ņem mandeļu miltus tad arī 170gr? Paldies!

    Reply
    • Linda Tellgrena says

      March 11, 2017 at 20:40

      Vislabāk izmantot neitrālas garšas riekstus – lazdu, mandeles, valriekstus. Arī mandeļu milti jāliek 170 grami.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm February 18, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j February 7, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Tags

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Cukīni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde

Copyright © 2021 · Lindas Virtuve · SIA MINIGRAND