Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Iepazīsimies: septiņi pārsteidzoši fakti par Polijas mūsdienu virtuvi

19 septembra, 2015 3 komentāru

Last Import - 6Kā var ceļot, neatstājot savas pilsētas robežas, un, iespējams, pat ne savas mājvietas slieksni? Pareizi! – gatavojot un baudot citas valsts virtuvi un tai raksturīgos ēdienus. Laikā, kad ikdienā mielojamies ar suši un kebabiem, dažreiz piemirstas tas, ka mūsu pašu kaimiņzemēs ir tik daudz ēdienu, kuri ir sezonāli, gatavoti no mūsu platuma grādos augošiem produktiem un pārsteidz ar savu vienkāršumu un sātīgumu.

Pagājušajā nedēļā man bija tas prieks un gods piedalīties vakariņās “EAT POLAND”, ko organizēja Polijas Ārlietu ministrija sadarbībā ar Polijas kulināro žurnālu “USTA”. Tās laikā baudījām šīs valsts tradicionālos ēdienus mūsdienīgā interpretācijā. Vakars bija patīkamu kulināro pārsteigumus pilns.

Piedāvāju ielūkoties šefpavāra Michał Gniłka gatavotajās vakariņās piecās kārtās. Un uzzināt nedaudz vairāk par to, kas jauns un interesants notiek Polijas kulinārijas dzīvē. Īpašas pieminēšanas vērts bija galda klājums – poļu floristi to bija rotājuši ar Latvijas rudens ziedu kompozīcijām un trauki bija speciāli šim notikumam veidoti un fantastiski skaisti.

Tagad atliek vien vēlēties kaut Rīga kļūtu par vienu nacionālās virtuves restorānu bagātāka – mūsu gardēži noteiksti spētu to novērtēt!

Kāpēc vērts iepazīt Polijas mūsdienu virtuvi? 

1.fakts – 246 restorāni, kuru iekļauti prestižajā “Gault et Millau” izdevumā

2.fakts – 5000 kulinārie blogi

3.fakts – 600 dažādi ikgadējie gardēžu pasākumi

4.fakts – 20 dažādi kulinārie maršruti visā Polijas teritorijā

5.fakts – 37 produkti, kuri iekļauti ģeogrāfiski aizsargājamo vai izcelsmes aizsargājamo tradicionālo produktu sarakstā, ko veido Eiropas Komisija (Latvijā Eiropas Komisijas garantētās tradicionālās īpatnības sertifikātu saņēmis tikai viens produkts – sklandrausis).

6.fakts – Polija ir lielākais ābolu audzētājs Eiropas Savienībā

7.fakts – pirmo Michelin zvaigzni saņēma “Atelier Amaro” restorāns Varšavā.

This slideshow requires JavaScript.

 

Polijas mūsdienu virtuves vakariņas fotogrāfijās

Last Import - 1

paipalu olas / melnā auzu sakne / bekons / skābenes

kalnu aitu skiers / sarkanais kāposts / griķi

kalnu aitu skiers / sarkanais kāposts / griķi

 svaiga biešu sula / skābināta biešu sula / kūpināts kefīrs / valrieksti


svaiga biešu sula / skābināta biešu sula / kūpināts kefīrs / valrieksti

menca / rudens dārzeņi

menca / rudens dārzeņi

priežu-medus saldējums / skābais ābols / lavender

priežu-medus saldējums / skābais ābols / lavanda

Filed Under: Notikumi

« Šokolādes un zemesriekstu marmorkūka (vegāniskā)
22. septembris – Bioloģiskās pārtikas diena »

Comments

  1. Linda says

    19 septembra, 2015 at 16:17

    Patiesībā 90.gadu tūristu šausmas Polijā ir jāaizmirst. Tā tāpat kā Latvija ir pārsteidzoši mainījusies un Varšava ir kļuvusi par kulināri fantastiski bagātu pilsētu. Kā patriote gribēju aizrādīt, ka Eiropas Komisija ir reģistrējusi jau trīs ģeogrāfiski aizsargājamus produktus no Latvijas. Bez jau minētajiem sklandraušiem, arī salinātu rudzu rupjmaizi un Carnikavas nēģus, bet divi produkti – Jāņu siers un Latvijas lielie pelēkie zirņi ir izskatīšanas stadijā.

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      19 septembra, 2015 at 20:44

      Piekrītu Tev – Varšava tagad noteikti ir manu kulināro ceļamērķu sarakstā! Paldies par jaunāko informāciju par PGI produktiem no Latvijas.

      Atbildēt
  2. Linda says

    20 septembra, 2015 at 01:51

    Produktiem ar ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm, cilmes vietu nosaukumiem un garantētām tradicionālām īpatnībām varu ieteikt Eiropas Komisijas DOOR datubāzi (http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html), kur info tiek operatīvi atjaunota un tajā ir arī ērtas meklēšanas iespējas. Turklāt katrai reģistrācijai ir pievienots dokuments (oficiālā publikācija) ar produkta aprakstu. Šo datubāzi esmu iecienījusi pirms ceļojumiem, lai laikus saplānotu, kuri produkti jānodegustē vai jānopērk kā gardi suvenīri.

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...