Septembris ir mans mīļākais “gadalaiks” – tas ir tik dažāds, tik krāsains, saulains un apmācies vienlaikus. Tas lutina un atgrūž. Kad gan vēl varam mieloties gan ar ogām (rudens avenēm, meža ogām), gan sēnēm, ķirbjiem un āboliem…? Labumu saraksts ir teju bezgalīgs. Vēl pieejami vietējie zaļumi. Uz septembra beigām katru dienu skatos laika ziņas, baidoties no pirmajām salnām, jo tās nozīmē kulinārās leiputrijas beigas. Pagaidām – baudām katru dienu!
“Davert” popkorns – pirms neilga laika no jauna “atklāju” popkornu. Tas nav sliktākais no našķiem, ja to gatavo mājās. Pačukstēšu, ka vislabākais popkorns izdodas, ja to gatavo kokosriekstu eļļā. Tad izsprāgst gandrīz visi graudiņi, eļļas nevajag daudz, turklāt tā dievīgi smaržo (izmantoju savu iemīļoto “Bio Planete” bio kokosriekstu eļļu). “Davert” popkorns ir bioloģisks, līdz ar to nav jābaidās par to, ka tas varētu būt ģenētiski modificēts, kā tas bieži notiek ar konvencionāli audzēto kukurūzu. Nopērkams: bio veikalos, cena: ap 3 EUR / 500 grami.
Pārtikas uzglabāšanas ūsiņmaisiņi – “Tiger” veikalu jaunajā kolekcijā nopērkami ērti aiztaisāmi (angliski dēvēta par “grip seal”) politielēna maisiņi, kuri īpaši piemēroti pārtikas glabāšanai. Maisiņos var likt gan birstošas lietas, gan sviestmaizes līdzņemšanai. Iepakojumā: 24 maisiņi, cena 2 EUR.
“Verival” speltas pilngraudu bio manna – lieliska alternatīva parastajai mannai putru pagatavošanai, pievienošanai pankūkām un sacepumiem. Speltas jeb plēkšņu kvieši ir jau 9000 gadus kultivēts graudaugs, kura sastāvā ir nedauz vairāk olbaltumvielu nekā parastajos kviešos, bet galvenā priekšrocība ir tā vieglā sagremojamība mūsu organismā. Turklāt visas vērtīgās vielas speltai nav paslēpušās apvalkā kā parastajiem kviešiem, bet gan pašā graudā, līdz ar to uzturvērtība šim produktam ir krietni augstāka. Garša speltas produktiem ir viegli riekstaina, maiga un patīkama. Nopērkama: “Lavandas” bio veikalā Elizabetes ielā vai “Lavandas” interneta veikalā, cena: 3.70 (500 g).
Latvijā audzēta liellopu gaļa – ik pa laikam kāds pasūdzas, kāpēc Latvijā nav iespējams iegādāties labu liellopu gaļu. Vēl pirms pāris gadiem šo cilvēku vidū biju arī es pati – līdz iepazinos Hereford.lv. Kopš tā laika ik piektdienu dodamies stāvēt, kā mēs paši to jokojot saucam, “desu rindā”, jo gaļu pagaidām nevar iegādāties veikalos (tas drīz, iespējams, mainīsies). Tā ir jāpasūta iepriekš un pēc tam jādodas saņemt vienā no busiņa pieturvietām katru otro piektdienu. “Hereford” piedāvā rīdziniekiem bioloģiski gatavinātu liellopu gaļu, no bioloģiski audzētiem liellopiem – tie ganās Lubānas novada pļavās un ēd bioloģiski audzētus graudus. Nogatavināšanas procesa laikā gaļa tiek turēta saldētavā apmēram 4-5 grādu temperatūrā, 8-14 dienas. Fermentācijas laikā notiek ietekme uz olbaltumvielām un saistaudiem, kā rezultātā gaļa kļūst maiga un iegūst labākas garšas īpašības. No personiskās pieredzes varu teikt, ka šī gaļa nekad nesaraujas gatavojot, tai ir maiga garša un lieliska konsistence. Un Hereford ražo gardāko salami desu pilsētā! Noderīgi: papildus informācija “Hereford” mājas lapā.
Kūpināts jūras sāls – līnijai “Selection by Rimi” pievienojušies vēl trīs interesanti produkt: 3 dažādu veidu sāls: kūpināts, ar kajēnas pipariem un Himalaju rozā sāls. Kūpinātais sāls ir ar izteikti spēcīgu garšu, pat neliela šķipsna ēdienam piešķir savdabīgu kūpinājuma aromātu. Man garšo kopā ar biezpienu vai uz avokado maizītes. Cena: ap 2.50 EUR.
“M’archers” kruasāni – ja kaut reizi esi baudījis brokastis Francijā, tad noteikti atcerēsies īpašo kruasānu garšu. Labs kruasāns burtiski kūst uz mēles, garšo pēc sviesta un ir viegls kā pūciņa. Tieši tādi ir kruasāni, kurus gatavo veikalā “M’archers” – ja gribam sevi palutināt ar ko īpašu brīvdienu brokastīs, dodamies turp un zinām, ka nekad nebūsim vīlušies. Man pašai kruasāns garšo ar nelielu kārtiņu sviesta un rūgto apelsīnu marmelādi. Vai vienkārši tāpat kopā ar rūgtu kafiju. Adrese: Strēlnieku iela 1a, cena: 1.50 EUR/ gab.
Adreses gardēžiem:
- Veikals “Būņas” – Klusā centra iemītniekiem ir paveicies, jo šeit vai ikkatrā kvartālā joprojām saglabājušies mazie veikaliņi. Viens no maniem iecienītākajiem ir veikals “Būņas”, kurš atrodas Dzirnavu ielā, tieši iepretim viesnīcai “Alberts”. Šeit tikko notikusi maza revolūcija un tagad veikals jaunā izskatā un iekārtojumā gaida savus pircējus – veikals ir īsts ilgdzīvotājs un strādā jau 20 gadus. “Būņās” iegādājami pašu saimniecībā gatavoti piena produkti no bioloģiskā piena, zaļumi un ļoti kvalitatīti augļi un dārzeņi. Kā arī viss cits maltītes pagatavošanai. Adrese: Dzirnavu iela 34a.
- Garšvielu veikaliņš “Spice House” – visiem, kuri maltītes gatavošanu nespēj iedomāties bez kvalitatīvu garšvielu izmantošanas, “Spice House” vārds jāieliek mazajā adrešu grāmatiņā. Jo šeit var iegādāties bioloģiskās garšvielas, kas ražotas ārpus Latvijas robežām, kā arī mūsu pašu zemītē augušus garšaugus un šo garšvielu maisījumus. Garšvielas ir auksti kaltētas, lai saglabātu vērtīgās vielas un aromātus, tās ir svaigas un pārdodas uz svara – līdz ar to uz vietas varēsiet izvēlēties, cik un kādas vēlaties iegādāties. Pārdevējas ir ļoti zinošas un pastāstīs par katras garšvielas izmantošanas iespējām un veidiem. Adrese: Upīša pasāža (Dzirnavu iela 113a-104).
Titulbilde: momenti.lv, autore: Marta Logina
Vija says
Būņas spītīgi glabā tomātus aukstuma vitrīnās. Esmu jau vairākkārt teikusi, ka tā nevar darīt, ka tomāts zaudē garšu, bet velti. Varbūt, Linda, Jūsu viedokli uzklausīs? Savādāk tiešām foršs veikals.
Linda Tellgrena says
Tomāti aukstumā tiešām nav īsti pareizi. Aprunāšos nākamreiz :) Neesmu pamanījusi, jo tomāti man atceļo no laukiem.
Kristine says
Kā tu, Linda, gatavo popkornu? Lielā katlā vai kādā citā īpašā traukā?
Linda Tellgrena says
Parastajā lielajā katlā – jo biezāks dibens, jo labāk vada siltumu un vienmērīgāk izsprāgst graudiņi!
Kristine says
Paldies par atbildi, Linda!