Vēlais rudens mūs nelutina ar svaigiem augļiem. Tomēr šis laiks ir hurmu uzvaras gājiens – tās ir ne vien ļoti veselīgas, bet arī izmantojamas kulinārijā. Hurmas maizes recepti aizņēmos no slavenā ASV šefpavāra James Beard, samazinot vien pievienotā cukura daudzumu. Hurma šajā receptē darbojas līdzīgi kā banāni banānmaizē – piedod mitrumu un dabisku saldumu. Augļiem noteikti jābūt gataviem, vislabāk ļoti mīkstiem, uz izjukšanas stadijas. Šādas hurmas iegādājos Rīgas Centrāltirgū ejā, kura stiepjas paralēli visiem paviljoniem. Maizi var cep vai nu kā vienu kukulīti (garenajā formā), vai mazākās mafinu formiņās.
Izejvielas (1 klaipiņam vai 12 mafiniem):
- 150 grami miltu
- puse tējk. smalkais jūras sāls
- 2 tējk. cepamā pulvera
- puse tējk. malta muskatrieksta
- 150 grami brūnā cukura
- 110 grami sviesta
- 2 L izmēra olas
- 60 ml viskija, brendija vai konjaka (var aizstāt ar augļu sulu)
- 2 ļoti gatavas vidēja izmēra hurmas (ja miza ir cieta, hurmas nomizo), sablenderētas
- 100 grami valriekstu, sakapāti
- 130 grami rozīņu (var izmantot citus žāvētus augļus, piemēram, žāvētas dzērvenes, sakapātas dateles vai aprikozes)
- pārkaisīšanai: pāris karotes cukura + karote brūkleņu pulvera
Gatavošana:
- Izkausē sviestu un noliek malā atdzist.
- Ar sviestu vai eļļu iesmērē gareno klaipiņu cepamo formu vai sagatavo mafinu formītes. Formu tāpat var izklāt ar cepamo papīru vai izsijāt ar miltiem.
- Cepeškrāsni uzkarsī līdz 180 grādiem.
- Lielā bļodā iesijā miltus, pieber sāli, cepamo pulveri un brūno cukuru. Visu samaisa. Vidū izveido iedobi, kurā iesit olas, pievieno sviestu, alkoholu, sablenderētās hurmas. Beigās pieber arī riekstus un rozīnes. Visu kārtīgi samaisa, līdz izveidojas viedabīga masa. Mīklu lej formā un liek cepeškrāsnī.
- Cep: gareno maizi 1 stundu un 15 minūtes vai līdz kociņš no kūkas iznāk ārā tīrs. Mazās maizītes: 1 stundu un tad pārbauda gatavību.
- Maizītes (vai maizi) izņem no krāsns un atdzesē vismaz 10-15 minūtes. Izņem no formas. Var sasaldēt vai uzglabāt vēsā vietā vienu nedēļu. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar cukuru, kurš kopā ar ogu pulveri samaļ kafijas dzirnaviņās.
Ieva says
Man nebija ne maizes, ne mafinu formītes, tāpēc cepu apaļās kūkas formiņā un tāpat sanāca dikti garšīga! Varbūt gan nedaudz par saldu, jo hurma bija dikti salda un vēl tas cukurs… lai gan – pie melnas vai baltas kafijas bez cukura ļoti iet klāt. Paldies par recepti :)
Igors says
Paldies par recepti. Šādi man gāja ar šo recepti :)
http://www.miesnieks.com/2017/12/hurmas-maize.html
Linda Tellgrena says
Tik forši Tev sanācis uzrakstīt! Izlasīju ar interesi :) Bravo par neatlaidību!