Laba piparkūku mīklas recepte Ziemassvētku laikā ir zelta vērta. Mīklu mājās pati nebiju gatavojusi kopš “Briseles laikiem”, tādēļ šogad šim procesam ķēros klāt ar lielu entuziasmu un prieku. Galvenais bija izšķirties par receptes pamatkoncepciju. Nolēmu gatavot “parastas” piparkūkas – bez medus un citām ekstrām (medus piparkūku recepti mēģināšu nākamo). Īsti pat nebija nodoma likt pirmo mēģināto variantu blogā.
Bet. Šīs piparkūkas izdevās TIK labas, ka nolēmu neturēt sveci zem pūra un uzrakstīt, kā gatavot šīs īpaši kraukšķīgās, mutē kūstošās piparkūkas pašu spēkiem. Pluss ir tas, ka mīkla (ja tā ir istabas temperatūrā) viegli rullējas, ir gana elasīga (neplīst) un nav vajadzīgs milzums miltu virsmu apbārstīšanai. Piparkūkas cepoties dēļ pievienotās sodas nedaudz paceļas, tādēļ izskatās salīdzinoši biezākas.
Ja slinkums gatavot garšvielu maisījumu pašiem, var izmantot veikalā nopērkamo. Piebildīšu, ka šīs piparkūkas nav īpaši piparotas, tādēļ ideāli piemērotas mājām, kurās ir mazi bērni. Ja vēlaties asākas, jāpievieno “jestrāks” garšvielu maisījums.
Iesala ekstraktu iegādājos Rimi, esmu redzējusi arī citviet. Ārzemēs dzīvojošie var pievienot melases sīrupu.
Uzreiz pēc izņemšanas no krāsns piparkūkas būs mīkstas, bet atdziestot sacietēs un kļūst lūstošas. Mēģiniet mīklu izrullēt pēc iespējas plānāku – tad piparkūkas sanāks izcili trauslas. Bet arī biezākas tās vidū mīkstas vai tieši otrādi – cietas nepaliek. Vislabākais šo mīklu ir noturēt pāris nedēļas, bet es paglabāju pāris dienas – un nav ne vainas! Par pamatu izmantoju ŠO RECEPTI.
Izejvielas:
- 300g iesala ekstrakta
- 150g sviesta
- 200g tumši brūnā muskovado cukura
- 2 olas
- 2 tējk. sodas
- 600 g kviešu miltu
- sakulta ola pārsmērēsanai
Garšvielas:
- 1 tējkarote kanēļa,
- 1 tējk. maltas krustnagliņas,
- 2.5 tējk. kardamona,
- 1 tējk. muskatrieksts
- 1 tējk. ingvers,
- 1 tējk. malta koriandra
- 2 tējk. maltu smaržīgo piparu
Gatavošana:
1. Katlā ielej iesalu un ieber cukuru, pievieno sviesu un visu maisot uzvāra. Verdošajā masā iekuļ pusi miltu, pievieno kopā sajauktas garšvielas un ar koka karoti maisa, kamēr mīkla atdalās no katla malām.
2. Mazliet atdzesē un tad masai pievieno sakultas olas, ūdenī izšķīdinātu sodu un pārējos miltus. Visu kārtīgi izmaisa. Mīklai jābūt pietiekoši cietai, lai var izgāzt uz galda vai mīklas dēļa un izmīcīt. Liek vēsumā “nogatavoties”.
3. Mīklu izrullē plānā kārtiņā, ar formītēm izspiež piparkūkas. Pirms cepšanas pārsmērē ar sakultu olu. Liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru un cep 180 grādos 10 minūtes.
Izdevās pat labāk nekā cerēts. Viena partija jau ir saceptas, tagad taisīšu jaunu mīklu. Galvenais sevi noturēt un nepielikt vairāk miltu kamēm mīkla vēl , silta. Kad mīkla atdzisusi un pastāvējusi ledusskapī, tā ir ideāla! :) Paldies, Linda! Tagad man vairs nav bail no piparkūku mīklas, kas pirms tam likās kaut kas nereāli sarežģīts! :)
Cik jauki! Amats rokā :) Lai Tev gaiši un priecīgi svētki!
Paldies par recepti. Pirmo reizi gatavoju piparkūku mīklu un izdevās lieliski! Man gan nācās drusku improvizēt, jo neatradu veikalā iesala ekstraktu. Tā vietā izmantoju dansukker tumšo sīrupu un liku mazāk parasto cukuru. Arī garšvielas visas neatradu, ņēmu santa maria gatavo piparkūku maisījumu. Ar šo mīklas daudzumu gan sanāk mega daudz – sacepu 4 pannas no puses, pārējo atstāju citai dienai. Paldies. Jaukus svētkus!
Nedzīvojot Latvijā, man tomēr izdevās atrast iesala ekstraktu alus darīšanas veikalā. Jautājums ir – viņiem ir gan sausais, gan sīrupā. Drošībai ņemtu to sīrupveida, bet pārdodas tik 1 un 1,5 L bundžā. Jautājums ir – receptei vajag 300g, cik ilgi atlikušasi iesals var uzglabāties? Jau iepriekš paldies!
To parasti uzraksta uz iepakojuma – kādā temperatūrā un cik ilgi var glabāt. Vairākas nedēļas noteikti.
Šodien gribēju viņu nopirkt, bet tur ir tik daudzi veidi tam iesalam, tā arī nezin;aju kuru ņemt. malt extract light, extra light, amber, dark.. Melasi nezinu, kur šeit var nopirkt.
Anglijā dzīvojošiem – molases sīrupu supermarketā pārdod kā black treacle. Lēts un viegli pieejams.
Smaržīgie pipari = allspice
Paldies, Linda, par receptēm :) vienmēr, kad ir doma uztaisīt kaut ko vēl nebijušu – vispirms meklēju Tavās receptēs :) ābolu brūkleņu siera kūka, siera kūka ar mellenēm, siera kūkas braunijmafini un vēl citi kārumi, kurus esmu gatavojusi pateicoties Tev :) un tie sanākuši lieliski izcili garšīgi! vienmēr ir prieks saņemt komplimentus no viesiem ;)
un tagad būs jāizmēģina piparkūku mīkla, jāmēģina tikai laicīgi sagatavot, lai paspēj kādu nedēļu pastāvēt. Vai iesalu var aizvietot ar medu? Mājās stāv vēcāsmātes bišu medus, kuru dikti gribētos iestrādāt piparkūkās :) Vai medus piparkūku recepti var gaidīt drīzumā?
Lai izdodas un iedvesma jaunām receptēm :)
Māra, tas ir vislabākais kompliments :) Silda sirdi ļoti ļoti!
Iesalu aizvietot ar medu laikam tomēr neieteikšu, jo pati neesmu mēģinājusi un neesmu droša, ka izdosies… Varbūt medu vērts pietaupīt medus kūkai? :)
jā, medus kūka jau bija pirms nedēļas :)
Rīt ķeršos pie gatavošanas, bet man divi jautājumi – cik grami jāliek tās melases? Vai tik pat, cik iesals? Jo iedala man nav.
Un otrs – cik ilgi mīklai būtu labi pastāvēt un nogatavināties ledusskapī? Nedēļu vai vairāk var?
Paldies!
Uz pirmo jautājumu atbildēt nevaru, jo neesmu šādu aizstāšanu izmēģinājusi. Iesaku mīklu pagaršot un attiecīgi piemērot savām garšas kārpiņām.
Mīkla ledusskapī droši pāris mēnešus var stāvēt.
Sveiki, tikko izmēģināju Jūsu mīklu ar visām proporcijām un iesalu. Cukuram izmēģināju šādu kombināciju – 100g kokosriekstu cukurs, 100g muskavado. Un Santa Maria garšvielas. Pati mīklu gatavoju jau trešo gadu un vienmēr kaut kas ir pietrūcis ..:(
Vēl neesmu cepusi, bet mīkla ir sagatavota. Vienīgais pēc sastāvdaļu samaisīšanas kopā grasījos izmīcīt uz galda, viss tā salipa.. rokas, mīkla pielipa, ļoti, ļoti, bet miltus un iesalu (gramus) liku kā receptē.
Paldies, Linda, par recepti! Ļoti viegli pagatavojama, tikai beigās mīkla negribēja nākt no rokām nost – nācās likt vēl miltus. Jāatzīst, ka iesalu aizstāju ar melasi (liku tikpat – 300 g).
Mīkla ir fantastiska. Piparkūkas jārullē plāni un tad tās pašas “uzpufē” cepeškrāsnī, tās ir viegli kraukšķīgas, ar ļoti labu garšu. Es silto mīklu maisīju ar karoti, ne ar rokām. Tad pa taisno bļodā un tālāk ledusskapī atpūsties liku. Pēc dažām dienām, kad cepu, mīkla pie rokām nemaz nelipa. Milzīgs paldies par šo un citām receptēm. Tu iedvesmo eksperimentiem un zinu, ka rezultāts būs labs, tāpēc Tavs kulinārais blogs ir tas, kurā visbiežāk ieskatos un smeļu idejas. Mīļš paldies un priecīgus Kristus dzimšanas svētkus!
Paldies par recepti. Cik ilgi mīklu var glabāt?
Ledusskapī pāris mēnešus droši!
mila linda. Priecigus gaidamos svetkus. ta ka dzivojam zeme, kur iesalu tiesam neatradisu…ir kada ideja, ko ta vieta varetu izmantot?
paldies
mums te ir Marmite pieejams – tads tumss sals sirups. varbut tas ir kaut kas lidzigs?
Nē, marmite nederēs… tumšais cukura sīrups nav? Vari mēģināt tumšo
Muscovado cukuru.
Mīļš paldies! Tev un jums arī Priecīgus! Varbūt veikalos ir tumšais cukura sīrups vai melase? Tie labi derētu.
Ļoti labi sanāca! Mutē kūst :) Trauslas un burvīgas! Iesala ekstrakta vietā liku medu, tieši tikpat daudz un izmantoju parasto balto cukuru plus nedaudz uz pannas apdedzinātu krāsai. Tad vēl papildus liku arī kafijas dzirnaviņās samaltus melnos piparus 2 tk, tas asumiņam :)
Es liktu tikai 1 karoti sodas, divas likās pa daudz ceļas uz augšu. Bet tā bija baba!
Pamēģināju mīklas recepti un sanāca dīvaini. Nezinu kāpēc, cepoties dikti sapūtās piparkūkas. It kā ir labas,trauslas,kraukšķīgas,bet tā pūšanās man ne visai patik. Gršvielas noteikti varētu likt vairāk. Likās diezgan maigas.
Tad jau man labāk patīk Pie Galda piparkūku mīklas recepte.
Bet tāpat paldies! Pamēģināt noteikti gribēju
Iesala vietā droši var izmantot medu.Bet,lai mīkla būtu brūnāka pievienoju dedzinātu cukuru.
Sveika, Linda! Esmu glabājusi mīklu ledusskapī vairāk kā 2 nedēļas, bet tagad baidos, ka olu dēļ mīkla varbūt ir sabojājusies. Neesmu speciāliste, tāpēc prasu padomu – vai piparkūkas joprojām varu cept?
Gatavoju ar melasi, aizstājot iesalu tādā pašā daudzumā, liekas, ka sanāca dikti salda mīkla, nākamreiz nelietotu tik daudz cukura, ja ar sīrupu, bet nu vēl redzēs, kas sanāks, varbūt, ka būs labi.
Sveiki, recepte garšiga! tik man radās jautājumi 1.kārt- pieliekot pusi miltus verdošajā masā, lai cik ilgi maisu, masa neatlec no malām- vai tas ko ietekmē? 2.kārt. masa sanāk tāda lipīga(arī pieliekot visu daudzumu miltums ir tāds lipīgums(mīcot līp pie rokām, jāizmanto milti arī mīcīšanā vēl papildus). Bet masu ko pēc tam cep ja uzkaisa miltus(mazliet) izrullējas labi. Domāju vai tomēr tas lipīgums un nelipšana pie katla malām kaut kā ietekmē galarezultātu? //izmantoju iesala ekstraktu//
Super! Tik viegli pagatavojama un sanāca izcili. Un lēti arī. Liels paldies par šo recepti ☺️