Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Mājās gatavota piparkūku mīkla

November 24, 2015 30 Comments

Piparkuku_mikla

Laba piparkūku mīklas recepte Ziemassvētku laikā ir zelta vērta. Mīklu mājās pati nebiju gatavojusi kopš “Briseles laikiem”, tādēļ šogad šim procesam ķēros klāt ar lielu entuziasmu un prieku. Galvenais bija izšķirties par receptes pamatkoncepciju. Nolēmu gatavot “parastas” piparkūkas – bez medus un citām ekstrām (medus piparkūku recepti mēģināšu nākamo). Īsti pat nebija nodoma likt pirmo mēģināto variantu blogā.

Bet. Šīs piparkūkas izdevās TIK labas, ka nolēmu neturēt sveci zem pūra un uzrakstīt, kā gatavot šīs īpaši kraukšķīgās, mutē kūstošās piparkūkas pašu spēkiem. Pluss ir tas, ka mīkla (ja tā ir istabas temperatūrā) viegli rullējas, ir gana elasīga (neplīst) un nav vajadzīgs milzums miltu virsmu apbārstīšanai. Piparkūkas cepoties dēļ pievienotās sodas nedaudz paceļas, tādēļ izskatās salīdzinoši biezākas.

Ja slinkums gatavot garšvielu maisījumu pašiem, var izmantot veikalā nopērkamo. Piebildīšu, ka šīs piparkūkas nav īpaši piparotas, tādēļ ideāli piemērotas mājām, kurās ir mazi bērni. Ja vēlaties asākas, jāpievieno “jestrāks” garšvielu maisījums.

Iesala ekstraktu iegādājos Rimi, esmu redzējusi arī citviet. Ārzemēs dzīvojošie var pievienot melases sīrupu. 

Uzreiz pēc izņemšanas no krāsns piparkūkas būs mīkstas, bet atdziestot sacietēs un kļūst lūstošas. Mēģiniet mīklu izrullēt pēc iespējas plānāku – tad piparkūkas sanāks izcili trauslas. Bet arī biezākas tās vidū mīkstas vai tieši otrādi – cietas nepaliek. Vislabākais šo mīklu ir noturēt pāris nedēļas, bet es paglabāju pāris dienas – un nav ne vainas! Par pamatu izmantoju ŠO RECEPTI.

Izejvielas:

  • 300g iesala ekstrakta
  • 150g sviesta
  • 200g tumši brūnā muskovado cukura
  • 2 olas
  • 2 tējk. sodas
  • 600 g kviešu miltu
  • sakulta ola pārsmērēsanai

Garšvielas:

  • 1 tējkarote kanēļa,
  • 1 tējk. maltas krustnagliņas,
  • 2.5 tējk. kardamona,
  • 1 tējk. muskatrieksts
  • 1 tējk. ingvers,
  • 1 tējk. malta koriandra
  • 2 tējk. maltu smaržīgo piparu

Gatavošana:

1. Katlā ielej iesalu un ieber cukuru, pievieno sviesu un visu maisot uzvāra. Verdošajā masā iekuļ pusi miltu, pievieno kopā sajauktas garšvielas  un ar koka karoti maisa, kamēr mīkla atdalās no katla malām.

2. Mazliet atdzesē un tad masai pievieno sakultas olas, ūdenī izšķīdinātu sodu un pārējos miltus. Visu kārtīgi izmaisa. Mīklai jābūt pietiekoši cietai, lai var izgāzt uz galda vai mīklas dēļa un izmīcīt. Liek vēsumā “nogatavoties”.

3. Mīklu izrullē plānā kārtiņā, ar formītēm izspiež piparkūkas. Pirms cepšanas pārsmērē ar sakultu olu. Liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru un cep 180 grādos 10 minūtes.

 

 

Filed Under: Konditoreja Tagged With: Bērniem, Iesala ekstrakts, Kanēlis, Koriandrs, Krustnagliņas, Muskatrieksts, Muskovado cukurs, Piparkūkas, Soda, Svētku galdam, Ziemassvētku ēdieni

« Hurmas maizītes
Cūkgaļas bumbiņas ķīniešu gaumē »

Comments

  1. Linda says

    December 22, 2014 at 20:21

    Izdevās pat labāk nekā cerēts. Viena partija jau ir saceptas, tagad taisīšu jaunu mīklu. Galvenais sevi noturēt un nepielikt vairāk miltu kamēm mīkla vēl , silta. Kad mīkla atdzisusi un pastāvējusi ledusskapī, tā ir ideāla! :) Paldies, Linda! Tagad man vairs nav bail no piparkūku mīklas, kas pirms tam likās kaut kas nereāli sarežģīts! :)

    Reply
    • Linda Tellgrena says

      December 22, 2014 at 20:26

      Cik jauki! Amats rokā :) Lai Tev gaiši un priecīgi svētki!

      Reply
  2. laura bite says

    December 23, 2014 at 14:58

    Paldies par recepti. Pirmo reizi gatavoju piparkūku mīklu un izdevās lieliski! Man gan nācās drusku improvizēt, jo neatradu veikalā iesala ekstraktu. Tā vietā izmantoju dansukker tumšo sīrupu un liku mazāk parasto cukuru. Arī garšvielas visas neatradu, ņēmu santa maria gatavo piparkūku maisījumu. Ar šo mīklas daudzumu gan sanāk mega daudz – sacepu 4 pannas no puses, pārējo atstāju citai dienai. Paldies. Jaukus svētkus!

    Reply
  3. jana says

    November 6, 2015 at 18:03

    Nedzīvojot Latvijā, man tomēr izdevās atrast iesala ekstraktu alus darīšanas veikalā. Jautājums ir – viņiem ir gan sausais, gan sīrupā. Drošībai ņemtu to sīrupveida, bet pārdodas tik 1 un 1,5 L bundžā. Jautājums ir – receptei vajag 300g, cik ilgi atlikušasi iesals var uzglabāties? Jau iepriekš paldies!

    Reply
    • Linda Tellgrena says

      November 6, 2015 at 19:11

      To parasti uzraksta uz iepakojuma – kādā temperatūrā un cik ilgi var glabāt. Vairākas nedēļas noteikti.

      Reply
      • jana says

        December 1, 2015 at 14:34

        Šodien gribēju viņu nopirkt, bet tur ir tik daudzi veidi tam iesalam, tā arī nezin;aju kuru ņemt. malt extract light, extra light, amber, dark.. Melasi nezinu, kur šeit var nopirkt.

        Reply
  4. Ilona says

    November 27, 2015 at 16:14

    Anglijā dzīvojošiem – molases sīrupu supermarketā pārdod kā black treacle. Lēts un viegli pieejams.

    Reply
  5. Ilona says

    November 27, 2015 at 16:33

    Smaržīgie pipari = allspice

    Reply
  6. Māra says

    November 29, 2015 at 15:33

    Paldies, Linda, par receptēm :) vienmēr, kad ir doma uztaisīt kaut ko vēl nebijušu – vispirms meklēju Tavās receptēs :) ābolu brūkleņu siera kūka, siera kūka ar mellenēm, siera kūkas braunijmafini un vēl citi kārumi, kurus esmu gatavojusi pateicoties Tev :) un tie sanākuši lieliski izcili garšīgi! vienmēr ir prieks saņemt komplimentus no viesiem ;)

    un tagad būs jāizmēģina piparkūku mīkla, jāmēģina tikai laicīgi sagatavot, lai paspēj kādu nedēļu pastāvēt. Vai iesalu var aizvietot ar medu? Mājās stāv vēcāsmātes bišu medus, kuru dikti gribētos iestrādāt piparkūkās :) Vai medus piparkūku recepti var gaidīt drīzumā?

    Lai izdodas un iedvesma jaunām receptēm :)

    Reply
    • Linda Tellgrena says

      November 29, 2015 at 15:50

      Māra, tas ir vislabākais kompliments :) Silda sirdi ļoti ļoti!

      Iesalu aizvietot ar medu laikam tomēr neieteikšu, jo pati neesmu mēģinājusi un neesmu droša, ka izdosies… Varbūt medu vērts pietaupīt medus kūkai? :)

      Reply
      • Māra says

        November 29, 2015 at 16:02

        jā, medus kūka jau bija pirms nedēļas :)

        Reply
  7. Vēsma says

    December 2, 2015 at 01:25

    Rīt ķeršos pie gatavošanas, bet man divi jautājumi – cik grami jāliek tās melases? Vai tik pat, cik iesals? Jo iedala man nav.
    Un otrs – cik ilgi mīklai būtu labi pastāvēt un nogatavināties ledusskapī? Nedēļu vai vairāk var?
    Paldies!

    Reply
    • Linda Tellgrena says

      December 2, 2015 at 18:33

      Uz pirmo jautājumu atbildēt nevaru, jo neesmu šādu aizstāšanu izmēģinājusi. Iesaku mīklu pagaršot un attiecīgi piemērot savām garšas kārpiņām.

      Mīkla ledusskapī droši pāris mēnešus var stāvēt.

      Reply
  8. Inga says

    December 5, 2015 at 20:14

    Sveiki, tikko izmēģināju Jūsu mīklu ar visām proporcijām un iesalu. Cukuram izmēģināju šādu kombināciju – 100g kokosriekstu cukurs, 100g muskavado. Un Santa Maria garšvielas. Pati mīklu gatavoju jau trešo gadu un vienmēr kaut kas ir pietrūcis ..:(
    Vēl neesmu cepusi, bet mīkla ir sagatavota. Vienīgais pēc sastāvdaļu samaisīšanas kopā grasījos izmīcīt uz galda, viss tā salipa.. rokas, mīkla pielipa, ļoti, ļoti, bet miltus un iesalu (gramus) liku kā receptē.

    Reply
  9. Ilze says

    December 14, 2015 at 13:55

    Paldies, Linda, par recepti! Ļoti viegli pagatavojama, tikai beigās mīkla negribēja nākt no rokām nost – nācās likt vēl miltus. Jāatzīst, ka iesalu aizstāju ar melasi (liku tikpat – 300 g).

    Reply
  10. Annucis says

    December 21, 2015 at 00:20

    Mīkla ir fantastiska. Piparkūkas jārullē plāni un tad tās pašas “uzpufē” cepeškrāsnī, tās ir viegli kraukšķīgas, ar ļoti labu garšu. Es silto mīklu maisīju ar karoti, ne ar rokām. Tad pa taisno bļodā un tālāk ledusskapī atpūsties liku. Pēc dažām dienām, kad cepu, mīkla pie rokām nemaz nelipa. Milzīgs paldies par šo un citām receptēm. Tu iedvesmo eksperimentiem un zinu, ka rezultāts būs labs, tāpēc Tavs kulinārais blogs ir tas, kurā visbiežāk ieskatos un smeļu idejas. Mīļš paldies un priecīgus Kristus dzimšanas svētkus!

    Reply
  11. Vija says

    November 30, 2016 at 15:45

    Paldies par recepti. Cik ilgi mīklu var glabāt?

    Reply
    • Linda Tellgrena says

      December 20, 2017 at 20:09

      Ledusskapī pāris mēnešus droši!

      Reply
  12. aija says

    December 4, 2016 at 06:19

    mila linda. Priecigus gaidamos svetkus. ta ka dzivojam zeme, kur iesalu tiesam neatradisu…ir kada ideja, ko ta vieta varetu izmantot?

    paldies

    Reply
    • aija says

      December 4, 2016 at 06:24

      mums te ir Marmite pieejams – tads tumss sals sirups. varbut tas ir kaut kas lidzigs?

      Reply
      • Linda Tellgrena says

        December 4, 2016 at 13:04

        Nē, marmite nederēs… tumšais cukura sīrups nav? Vari mēģināt tumšo
        Muscovado cukuru.

        Reply
    • Linda Tellgrena says

      December 5, 2016 at 13:30

      Mīļš paldies! Tev un jums arī Priecīgus! Varbūt veikalos ir tumšais cukura sīrups vai melase? Tie labi derētu.

      Reply
  13. Katrīna says

    December 12, 2016 at 14:17

    Ļoti labi sanāca! Mutē kūst :) Trauslas un burvīgas! Iesala ekstrakta vietā liku medu, tieši tikpat daudz un izmantoju parasto balto cukuru plus nedaudz uz pannas apdedzinātu krāsai. Tad vēl papildus liku arī kafijas dzirnaviņās samaltus melnos piparus 2 tk, tas asumiņam :)

    Reply
  14. Daiga says

    December 22, 2016 at 00:18

    Es liktu tikai 1 karoti sodas, divas likās pa daudz ceļas uz augšu. Bet tā bija baba!

    Reply
  15. Zane says

    December 22, 2016 at 23:42

    Pamēģināju mīklas recepti un sanāca dīvaini. Nezinu kāpēc, cepoties dikti sapūtās piparkūkas. It kā ir labas,trauslas,kraukšķīgas,bet tā pūšanās man ne visai patik. Gršvielas noteikti varētu likt vairāk. Likās diezgan maigas.
    Tad jau man labāk patīk Pie Galda piparkūku mīklas recepte.
    Bet tāpat paldies! Pamēģināt noteikti gribēju

    Reply
  16. Ance says

    November 30, 2017 at 12:53

    Iesala vietā droši var izmantot medu.Bet,lai mīkla būtu brūnāka pievienoju dedzinātu cukuru.

    Reply
  17. Daina says

    December 15, 2017 at 08:26

    Sveika, Linda! Esmu glabājusi mīklu ledusskapī vairāk kā 2 nedēļas, bet tagad baidos, ka olu dēļ mīkla varbūt ir sabojājusies. Neesmu speciāliste, tāpēc prasu padomu – vai piparkūkas joprojām varu cept?

    Reply
  18. Inese says

    December 16, 2017 at 00:42

    Gatavoju ar melasi, aizstājot iesalu tādā pašā daudzumā, liekas, ka sanāca dikti salda mīkla, nākamreiz nelietotu tik daudz cukura, ja ar sīrupu, bet nu vēl redzēs, kas sanāks, varbūt, ka būs labi.

    Reply
  19. Ilva says

    December 3, 2019 at 12:33

    Sveiki, recepte garšiga! tik man radās jautājumi 1.kārt- pieliekot pusi miltus verdošajā masā, lai cik ilgi maisu, masa neatlec no malām- vai tas ko ietekmē? 2.kārt. masa sanāk tāda lipīga(arī pieliekot visu daudzumu miltums ir tāds lipīgums(mīcot līp pie rokām, jāizmanto milti arī mīcīšanā vēl papildus). Bet masu ko pēc tam cep ja uzkaisa miltus(mazliet) izrullējas labi. Domāju vai tomēr tas lipīgums un nelipšana pie katla malām kaut kā ietekmē galarezultātu? //izmantoju iesala ekstraktu//

    Reply

Trackbacks

  1. Pārdomas par dzīvi…laukos, jeb piparkūku mīklas taisīšana | Kārļa Ulmaņa interneta Universitāte says:
    November 30, 2015 at 10:42

    […] savu mīklas recepti nošpikoju šajā blogā. Ideja, ka jātaisa atnāca diezgan spontāni un tās bija sekas tam ka Vecumniekos un Vallē […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • #PaldiesIlze January 5, 2021 19:27
  • Ideāli piemērota zupa, ko gatavot no pašu izaudzētām dārza veltēm! https://t.co/wRYTAlDlrr August 31, 2018 09:53
  • @lindasvirtuve

Tags

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Cukīni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mafini Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Ķirbis Šokolāde

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in