Topinambūrs ir Latvijas dārzos un virtuvēs līdz galam nenovērtēts dārzenis. Tas ir viegli pagatavojams, ar izteiktu, patīkami saldenu garšu. Skaistākam rezultātam topinambūru var mizot, bet var mizu atstāt, tā ēdot netraucē. Īpaši tad, ja dārzenis audzis bioloģiski – manējie nāca no interneta veikala “Svaigi.lv” un ir audzēti tepat Latvijā.
Šajos salātos ir lielisks saldā un sāļā līdzsvars, tāpat tie ir pietiekami svaigi un sātīgi. Lieliski piemēroti kā vieglāks pusdienu vai vakariņu ēdiens.
Izejvielas (4 porcijām):
- 500 grami kārtīgi nomazgātu topimanbūru
- pāris karotes eļļas
- jūras sāls
- 1 paliels ābols ar visu mizu
- 4 saujas salātu lapiņu
- 1 mazais šalotes sīpols, nomizots un sagriezts mazos gabaliņos
- 250 grami kūpinātas foreles
Mērcei:
- 2 ēdamk. mango etiķa (nopērkams “Gemosā”) vai ābolu etiķa
- 1 tējk. brūnā cukura
- 2 ēdamk. olīveļļas
- 2 ēdamk. franču sinepju
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Topinambūrus sagriež puscentimetru biezās šķēlēs un kārto uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepampapīru. Pārslaka ar eļļu un pārkaisa ar sāli. Liek krāsnī cepties aptuveni 20 minūtes vai līdz topinambūrs ir kļuvis mīksts. Noliek malā atdzist.
- Pagatavo salātu mērci, sajaucot kopā visas tās sastāvdaļas (vislabāk to izdarīt blenderī).
- Pusi no mērces pārlej salātu lapām, kas sajauktas ar šalotes. Samaisa. Ābolu šķērseniski sagriež pēc iespējas plānākās šķēlītēs, izmantojot mandolīnu vai asu nazi. Ābolu šķēles un topinambūrus pievieno salātu lapām. Samaisa. Kārto uz šķīvjiem. Pa virsu liek kūpinātas foreles gabaliņus. Pārlej ar atlikušo mērci.
Atbildēt