Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Kanēļmaizītes medus glazūrā

10 janvāra, 2016 5 komentāru

IMG_0537 Kanēļmaizītes ir manas mammas specializācija – mīkla viņai sanāk čaugana, maizītes ļoti aromātiskas un gardas. Tās turklāt ir ļoti bīstamas, jo apēst var vairākas vienu pēc otras :) Tāpēc pati tās ilgu laiku nevarēju sadūšoties cept – jo rauga mīkla ir diezgan kaprīza un nekad man nevarētu sanākt tik labas kā mammas ceptās. Bet šodien sadūšojos un to izdarīju – manējās vēl grēcīgākas: ar medus un riekstu glazūru… Nevaru iedomāties neko labāku ziemas rītā, kad lauskis klauvē pie loga! 

Izejvielas (12 maizītēm):

  • 35 grami cukura
  • 300 grami kviešu miltu
  • šķipsna sāls
  • 55 grami sviests, sagriezsts mazos gabaliņos
  • 5 grami sausā rauga
  • 2 M izmēra olas, sakultas
  • 100 grami pilnpiena
  • eļļa ietaukošanai

Pildījumam:

  • 2.5 tējk. malta kanēļa
  • 50 grami tumšā muskovado cukura
  • 65 grami valriekstu

Glazūrai:

  • 120 grami medus (var būt arī sacukurojies medus)
  • 90 grami kausēta sviesta
  • 65 grami valriekstu, sakapāti

Gatavošana:

  1. Miltus, cukuru un sāli sajauc lielā bļodā. Pieber sviesta gabaliņus un ar pirkstiem tos “ieberž” mīklā, līdz masa kļuvusi līdzīga drumstalām. Uzsilta pienu. Mīklai pievieno raugu, sakultās olas un pienu. Kārtīgi samaisa. Tad vai nu mīca ar rokām vai mīcīšanu turpina virtuves kombainā, izmantojot īpašo mīklas mīcīšanas “āķi”. Mīca, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un nelīp pie rokām (kombainā aptuveni 7 minūtes uz lēno režīmu). Sagatavoto mīklu liek viegli ietaukotā bļodā, pārsedz ar tīru virtuves dvieli vai pārtikas plēvi un liek siltā vietā rūgt (rauga mīklu, ja nevēlos ilgi gaidīt, parasti ielieku cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 30 grādiem – kad mīkla iekšā, karsēšanu izslēdzu). Mīklu uzraudzē – tas aizņems vismaz vienu stundu. Mīklai apjomā vismaz jādubultojas.
  2. Sagatavo pildījumu – kanēli, cukuru un riekstus liek blenderī un samaļ smalkā masā.
  3. Mīklai noņem dvieli vai plēvi, un izspiež no tās lieko gaisu. Sadala divās daļās. Katru no daļām liek uz virsmas, kas viegli pārkaisīta ar miltiem un ar mīlas rulli izrullē kvadrātu ar 25 cm malām. Pārsmērē ar kausēto sviestu. Pāri vienmērīgi pārber kanēļa un riekstu pildījumu. Ņem mīklas rulli un pildījumu viegli iespiež mīklā. Kvadrātu sāk rullēt no tuvākās malas uz priekšu, veidojot 25 cm garu “ruleti”. Galus tai saspiež kopā, lai pildījums nenāktu ārā. Atkārto ar otru mīklas daļu. Katru ruleti sagriež 6 gabalos.
  4. Ietauko 20 x 30 cm lielu cepamo formu (izmanto apmēram 1/3 no kausētā sviesta). Atlikušajam kausētajam sviestam pievieno medu un, ja medus ir karamelizējies (ciets), vēlreiz uzkarsē. Šo masu lej ietaukotajā pannā tā, lai visa pamatne būtu vienmērīgi noklāta. Vienmērīgi pārber ar sakapātajiem valriekstiem. Pa virsu paralēli vienu otram liek ruletes gabalus (4×3 gab.), starp gabaliņiem atstājot vismaz 3 cm attālumu. Pannu atkal pārsedz un liek siltumā vismaz uz pusstundu uzrūgt.
  5. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Noņem dvieli vai pārtikas plēvi no pannas un liek krāsnī uz 25-30 minūtēm. Pēc izņemšanas no krāsns 10 minūtes atdzesē un pannu apvērš otrādi – lai kanēļmaizīšu glazētā puse būtu virspusē. Pasniedz siltas.

Filed Under: Konditoreja Tagged With: Kanēlis, Medus, Muskovado cukurs, Rauga mīkla, Sausais raugs, Sviests, Valrieksti

« Kūpinātas foreles, ābolu un topinambūra salāti
Noskaidroti 2015.gada TOP 30 Latvijas restorāni »

Comments

  1. Eva says

    16 janvāra, 2016 at 23:25

    Izskatiijaas tik gardas, ka obligaati bij jaanoprovee uzcept.
    Neizpratni radiija glazuuras pagatavoshanaa mineetais cukurs.. Pie sastavvdaljaam nekaada cukura nav.. kaa tad tur iisti ir? Pagatavoju bez..
    Sanaaca peeeeeeerfektas kaneeljmaiziites!
    Iesaku, iesaku, iesaku!

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      17 janvāra, 2016 at 00:28

      Ļoti priecājos, ka Tev izdevās! (cukurs bija drukas kļūda)

      Atbildēt
  2. Kristine says

    22 janvāra, 2016 at 11:36

    Saki, lūdzu, kur var iegādāties pilnpienu?

    Atbildēt
    • Linda Tellgrena says

      22 janvāra, 2016 at 11:57

      Es pasūtu ar piegādi mājās no z/s “Rītnieki” – skat. FB “Lauku olas”.

      Atbildēt
  3. Daina says

    19 februāra, 2018 at 16:17

    Sveika, Linda!
    Man sanāca brīnišķīgas kanēļmaizītes! Un pirmo reizi pati taisīju rauga mīklu. Tā izdevās lieliska! Kā pilnpienu, ja pareizi sapratu, izmantoju treknāku pienu. Nākošreiz es neblenderētu riekstus pildījumam. To tur nemaz nevar just.
    Liels paldies par recepti!

    Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...