Lavaša čipsus pagatavot ir tik vienkārši – nepieciešams vien ass nazis, eļļa un savas mīļākās garšvielas. Tādējādi izvairīsies no liekām kalorijām, salīdzinot ar tradicionālajiem eļļā vārītajiem čipsiem, un pats varēsi izvēlēties garšu kombinācijas.
Gatavošanas procesā ir iespēja rīkoties divējādi – vari sagatavot siera mērci, ko baudīt ar ceptajiem čipsiem, vai arī izvēlies rīvētu Ementāles sieru kopā ar garšvielām bērt tieši uz lavaša pirms likšanas krāsnī. Abi varianti garšo lieliski! Siera mērces skaisti dzelteno krāsu dod veselībai īpaši labvēlīgā garšviela – kurkurma.
Izejvielas (3-5 personām kā uzkoda):
- 1 lielais apaļais lavašs
- 1 ēdamk. eļļas pārsmērēšanai
- 2 ēdamk. za’atar garšvielu maisījuma vai citas garšvielas pēc izvēles
Siera mērcei:
- 2 karotes kukurūzas miltu
- šķipsna rīvēta muskatrieksta
- 1 tējk. kurkumas
- 200 ml piena
- 150 grami Trikata Ementāles Light siera, sarīvēta uz rupjās rīves
- svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- jūras sāls pēc garšas
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem.
- Lavašu atloka vaļā un viegli pārsmērē ar eļļu. Pārber ar garšvielu maisījumu (ja nevēlas gatavot siera mērci, tad šajā brīdī lavašam pārber arī sieru). Tad ar asu nazi vai šķērēm lavašu sagriež trijstūrīšos. Kārto uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, trijstūrīšus liekot cieši klāt vienu otram. Liek krāsnī un cep līdz lavaša gabaliņi sāk kļūt viegli zeltaini (aptuveni 8-10 minūtes). Krāsnī pavadītais laiks atšķiras atkarībā no konkrētā lavaša biezuma.
- Kamēr lavašs cepas, pagatavo siera mērci. Uz uzkarsētas pannas ber miltus un maisot cep vienu minūti. Tad pievieno muskatriekstu un kurkumu, samaisa. Pielej pienu un ar pannai piemērotu slotiņu maisa, līdz mērce iegūst biezāku konksistenci. Pievieno rīvēto sieru, turpina maisīt. Pēc garšas pievieno sāli un maltus melnos piparus. Mērces konsistenci var “regulēt” ar pievienoto piena un miltu daudzumu.
- Čipsus ar mērci var baudīt siltus vai atdzisušus.
Ginta says
Beidzot lieliska pašgatavoto veselīgo čipšu recepte. Un mērcīte ar bija debešķīga. Paldies!