“Osso buco” ir tradicionāls itāļu virtuves ēdiens, kuru gatavo no liellopa stilba gabaliem, kuriem vidū ir kauls. Pamata recepti meklē ŠEIT, šoreiz – sautējuma paveids ar austrumu piesitienu, izmantojot “massaman” karija mērci un kokosriekstu pienu. Maigs, bet ar izteiktu karija aromātu. Turklāt gaļa sasautējas tik mīksta un sulīga, ka ēdot nazis nav nemaz nepieciešams.
P.S. Ja “massaman” karija pasta nav pieejama, tad var izvēlēties cita karija pastu, vienīgi asās pastas vajadzētu pievienot mazākā daudzumā, regulējot pikantumu, tāpat šajā gadījumā iesaku pielikt nedaudz rīvētas ingvera saknes. “Massaman” karija pastu var iegādāties “Gourmet Studio” Lienes ielas veikalā.
Izejvielas (4 porcijām):
- eļļa cepšanai
- 2 sīpoli, nomizoti un sagriezti palielos gabalos
- 400 grami kartupeļu, nomizoti un lielākie kartupeļu pārgriezti uz pusēm vai 3 daļās (visiem gabaliem jābūt daudzmaz vienādiem)
- 4 šķēles liellopa stilba gabalu ar kaulu vidū
- 400 ml kokosriekstu piena
- 200 ml ūdens
- 2 ēdamk. sojas mērces
- 2 ēdamk. brūnā cukura
- 150 grami viegli apceptu zemesriekstu
- 1 kanēļa standziņa
- 1 ēdamk. zivju mērces (fish sauce, nopērkama lielveikalu Āzijas produktu stendos), var aizstāt ar dažiem pilieniem Vusteras mērces), var nepievienot
- puse no laima sulas
- pasniegšanai – svaiga koriandra (kinzas) lapiņas, pēc izvēles – rīsi
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem.
- Katlā (vislabāk tādā, kam ir biezs un siltumu labi vadošs dibens), kurā tiks sautēta gaļa, uzkarsē eļļu. Apcep sīpolu gabalus, ik pa laikam apmaisot, līdz tie sāk kļūt caurspīdīgi. Pievieno karija pastu un maisot turpina cep vēl pāris minūtes. Pievieno kartupeļu gabalus.
- Kamēr cepas sīpoli, uz pannas uzkarsētā eļļā apcep gaļas gabalus no abām pusēm, līdz tie ieguvuši skaistu karamelizāciju (vidēji 2 minūtes no katras puses uz augstas uguns). Gaļas gabalus liek katlā pie sīpoliem un kartupeļiem, pielej kokosriekstu pienu, sojas mērci un ūdeni, pieber zemesriekstus un cukuru, pievieno kanēļa standziņu un visu samaisa. Liek virsū karstumizturīgu vāku un ievieto cepeškrāsnī. Sautē aptuveni vienu stundu, tad pārbauda gaļu. Plānākas šķēles būs gatabas, biezākas un no vecāka lopiņa būs jāsautē ilgāk.
- Kad gaļa mīksta un viegli atdalās no kaula, katlu izņem no cepeškrāsns. Nogaršo mērci, pēc vajadzības papildinot ar cukuru un sojas mērci. Tad pievieno samaisot zivju mērci un laima sulu, samaisa. Atkal nogaršo. Pasniedz pārkaisītu ar koriandru, piedevās – rīsi.
Iedvesma: Best Recipes
Atbildēt