Tie, kas seko līdzi kulinārās pasaules jaunumiem, pirms kāda laika noteikti pamanīja jaunu atklājumu, dēļ kura vegāni un ne tikai sāka “jukt pŗātā” – putots “zirņūdens” jeb “aquafaba”. Konkrētāk – tiek putots tas ūdens, kuru parasti nolej konservētiem auna (turku) zirņiem. Izrādās, tas saputojas līdzīgi kā olas baltums: skaistās stingrās putās. Šāds pavērsiens kļuva gandrīz vai par revolūciju tiem cilvēkiem, kuri uzturā nelieto olas, jo tagad arī viņu ēdienkartē parādījās tādas lietas kā bezē, pavlovas, makarūni, vegāniska majonēze un ne tikai. FB grupa radošām zirņūdens izmantošanas idejām – ŠEIT.
Arī es nolēmu izmēģināt putot zirņūdeni – pirmie pāris mēģinājumi nebija veiksmīgi, bet sapratu savas kļūdas un ar trešo reizi man izdevās izcept gaisīgus un mutē kūstošus bezē cepumiņus.
Ko izmantot? Es nolēju konservēšanas “ūdeni” no “Rimi” auna (turku) zirņiem, var izvēlēties arī bioloģiskās konservu versijas; esmu dzirdējusi, ka der arī mājās vārītiem zirņiem (un pupiņām) noliets šķidrums
Ar ko putot? Var putot arī ar rokas mikseri, bet vislabāk derēs kombains, jo tam nav “jāstāv blakus” plus noderēs arī jaudīgāks motors. Zirņūdens putošana ir diezgan laikietilpīgs process.
Cik ilgi putot? Kritērijs līdzīgs kā, putojot olas baltumus – jāputo, līdz baltā masa, bļodu apgāžot, tajā turas iekšā; vienvārdsakot – līdz iegūtas stingras skaistas putas.
SVARĪGI! Saputotu masu nedrīkst atstāt neizmantotu uz ilgāku laiku – tā saplaks un atūdeņosies.
Izejvielas (divām pannām cepumiņu):
- noliets zirņūdens no 400 ml bundžas – aptuveni 180 ml
- 160 grami cukura
- 2 ēdamk. vaniļas cukura
- pēc izvēles – šķidrā pārtikas krāsviela vai dabīgā no tvaicētas biešu sulas
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 100 grādiem.
- Zirņūdeni lej pilnīgi tīrā putojamā bļodā un puto, līdz brūnganais šķidrums pārvēršas baltā čauganā masā. Sākumā puto lēnāk, pēc tam – iespējamajā ātrākajā režīmā. Putām jābūt stingrām un jātur forma.
- Tad sāk cukura pievienošanu pa vienai karotei. Pēc katras pievienotās karotes puto vismaz 40 sekundes. Beigās pakāpeniski pievieno arī vaniļas cukuru. Saputotajai masai jābūt baltai, spīdīgai un ļoti labi jātur forma.
- Kulinārijas tūtā liek dekoratīvo uzgali (ja vēlas) un ar otiņu vienā malā iekšpusē ievelk vertikālu svītru. Tūtā liek iekšā saputoto masu un uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, spiež cepumiņus pāris centimentru diametrā. Starp cepumiem jāievēro pietiekami liels attālums (vismaz 2.5 cm), jo tie cepoties nedaudz izplūdīs.
- Cep 75 minūtes. Pēc tam nedaudz atver cepeškrāsns durvis, cepumus ārā neņem. Atstāj tos krāsnī vismaz uz stundu. Pēc izņemšanas no krāsns atstāj uz pannas 15-20 minūtes (tad cepumus būs vieglāk noņemt).
Nesaprotu par to strīpu, ko jāiezīmē tūtā. Ar ko, kā, kāpēc?
Strīpu iezīmē, ka cepumus vēlas iekrāsot (skat. fotogrāfijās rozā daļa). Citos gadījumos šo soli izlaiž.
Varu apstiprināt, ka sanāk ļoti labi arī no pašu/mājās vārītu zirņu ūdens. Iekrāsošanai der, protams, arī kakao un mačas (zaļās tējas) pulveris.
Man tas tiešām ir pārsteigums. Bērni negrib ēst bezē cepumus, jo redzēja, ka taisu no olbaltuma. Būs jāizmēģina tava recepte. Paldies.
Linda, saki lūdzu, vai ir kāda vegāniska alternatīva arī putotam saldam krējumam? Kopš bērniņu baroju ar krūti un nedrīkstu lietot nedz olas, nedz pienu, turklāt vēderam nepatīk arī kokosriekstu piens – ļoti cenšos atrast alternatīvas. Ziemassvētkos vēlos pagatavot tādas kā Pavlovas no zirņu ūdens, bet nezinu, kā iegūt tādu masu, kā putotam saldam krējumam.
Grēta, vienīgais produkts, ko zinu, kurš atbilstu Tavam rakstītajam, ir “Caselle” (var iegādāties Rīgas Centrāltirgū pāris stendos un Gemosā http://gemoss.lv/katalogs/maizes-un-konditorejas-izejvielas/putukrejumi-uz-augu-tauku-bazes.html). Tas ir uz augu tauku bāzes. Esmu pati putojusi – labi sanāk, ļoti līdzīgs parastajam putukrējumam.
Linda, liels paldies, saki vēl, vai nav baigā ķīmija sastāvā?
Diemžēl ir gan :(
Kā Jums šķiet, vai cepumi sanāktu ja cukuru aizstātu ar medu? vai agaves/dateļu/kļavas sīrupu?
Sveiki, vēlējos pajautāt vai šie bezē cepumi sanāktu ja cukura vietā izmantotu medu vai dateļu/kļavas sīrupu?
paldies
Šādu variantu neesmu mēģinājusi!
Drīzāk, ka nesanāktu- es pieliku vaniļas sīrupu, man visa stundu putotā masa krāsnī pārvērtās peļķēs, kaut gan pirms tam bija stingra masa. vienīgais iemesls, ko iedomājos-ir klāt pieliktais sīrups. Vējā darbs un elektrība.
Paldies, izdevàs skaisti, ar #aquafaba strādāju laiciņu- taisu vegan macarons :)
Bezē nebiju taisijusi- masa izdevās lieliska, spiežot no tūtas gan rieviņas nedaudz paplūst- kāpēc nez? Cepot no tām gan paliek tik neliels reljefs- lai gan uzputotā masa bija superīga.
Sanāca perfekti! Iekrāsoju ar saspaidītām, caur sietiņu izberztām, dzērvenēm.. Līdz ar to, mani bezē ir ar dzērveņu garšu. Necerēti garšīgi.
Par dzērvenēm – lieliska ideja! :)