Labdarības maratona Dod Pieci stikla studijā, kas līdz 21. decembra vakaram atradīsies Stacijas laukumā iepretim t/c Origo, viesojās virkne Latvijā pazīstamu šefpavāru. Pavāri parasti runā par un ap ēdienu, taču šoreiz garšu pavēlnieki pārsteidza ar pašu iedziedātu dziesmu. Pavāru kopkorī apvienojušies Bibliotēka Nr. 1 šefs Māris Jansons, Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants (3 pavāru restorāns), Kaspars Jansons (MUUSU), Valters Zirdziņš (Valtera Retorāns), Raimonds Zommers (Entresol), un Juris Dukaļskis (Restorāns 3), Ainārs Volodka (Kolonāde. Mūsu stāsti), kā arī dziesmas autore – dziedātāja Ineta Rudzīte. Mūzikas autors ir komponists Edgars Jass.
“Arī Latvijā iemīļoti un atzīti šefpavāri vēlējās atbalstīt labdarības maratonu ar savu artavu, taču šoreiz viņu cienasts, viesojoties Dod Pieci stikla studijā, nebija ēdiens – tā bija dziesma!” – stāsta idejas autore, Pieci.lv raidījuma “Gardēžu Svētdiena” vadītāja Ieva Andersone.
Mudinot atbalstīt Dod Pieci, pavāri aicina ziedot par sava kopkora dziesmu “Laimes recepte“. No visiem ziedotājiem, kuri ziedos par šo dziesmu, janvāra sākumā Pieci.lv raidījumā “Gardēža Svētdiena” tiks izlozēti vairāki cilvēki, kuri laimēs vakariņas vai vēlās brokastis kādā no Pavāru kora šefpavāru restorāniem Rīgā.
Ziedot par dziesmu “Laimes recepte'” var Dod Pieci mājas lapā www.dodpieci.lv, kā arī ziedojumu kastītē, kas atrodas Pieci.lv stikla studijā Stacijas laukumā iepretim t/c Origo.
Lai dalītos svētku sajūtās un dāvināšanas priekā, “Valtera restorāna” saimnieks Valters Zirdziņš piedāvā “Lindas Virtuves” lasītājiem savu īpašo recepti piparkūku tortes pagatavošanai.
Izejvielas:
Mīklai:
- 50 g medus
- 15 g iesala sīrups
- 50 g karameļu sīrups
- 75 g sviests
- 1 ola
- 300 g milti
- 3 g cepamais pulveris
- sāls šķipsniņa
- 3 g malti melnie pipari
- 3 g malts kanēlis
- 2 g maltas krustnagliņas
- 50 g brūnais cukurs
Krēmam:
- 450 g skābais krējums
- 1 gab. vaniļas pāksts
- 100 g cukurs
Gatavošana:
Piparkūku mīkla: Uzvāra medu ar iesala un karameļu sīrupiem, kā arī sviestu. Svaigās garšvielas (krustnagliņas, kanēli, piparus) samaļ kopā ar brūno cukuru. Miltus izsijā kopā ar cepamo pulveri un sāli. Sajauc garšvielu maisījumu ar miltiem. Pievieno olu, samaisa un sajauc visu kopā ar medus un sīrupa masu. Samīca mīklu. Ietin pārtikas plēvē un ieliek uz stundu atpūsties ledusskapī. Tad sadala mīklu trijās daļās un apaļā kūku formā izcep trīs apaļus piparkūku mīklas apļus.
Skābajā krējumā iejauc vaniļas pāksts pogaļas un cukuru. Ieklāj apaļajā tortes formā pārtikas plēvi, vienu apaļo piparkūku cepumu, apsmērē to ar 1/3 daļu no krējuma masas. Tad liek nākamo piparkūku kārtu, krējumu un tā līdz beidzamajai. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz 2 diennaktīm. Tad izņem no formas. Kūka būs savilkusies, kļuvusi mīksta un atgādinās Ziemassvētku medus kūkas garšu. Dekorē ar dauzītām piparkūku drupačām un pūdercukuru.
Nadja Jansone says
Liels paldies par recepti! Bet cik ilgi ir jācep apļus un kāda temperatūrā ja man ir 20 cm forma?
Linda says
Nadja, jācep 180 grādos aptuveni 8 minūtes vai līdz Kociņš no mīklas iznāk ārā sauss.
Nadja Jansone says
Uz Ziemassvētkiem izcepu, ciemiņi teica:”Nenormāli garšīga torte” un skaista arī! Paldies!
Laimīgu Jauno Gadu!
Linda Tellgrena says
Paldies par atsauksmi! Un arī lai priecīga Jaunā Gada sagaidīšana!