Šī kūka ir īpaši piemērota visiem, kuri nelieto uzturā glutēnu saturošus produktus. Kūka ir ar izteikti riekstainu, pasausu struktūru, nedaudz jūtamu griķu miltu garšu. Brūnināto sviestu konditorejā izmantoju otro reizi (pirmo reizi cepu zemeņu mafinus), to pagatavot ir ļoti vienkārši un pat vienkāršākajai kūkai tas piešķir interesantu riekstainas garšas notis. Ja griķu milti nav pieejami, var izmantot parastos kviešu, vai sajaukt bīdelētos kviešu ar pilngraudu miltiem (pusi uz pusi).
Šokolādes glazūra – labi sader ar ar visām kūkas garšām un padara to svētku galda cienīgu. Labi garšos ar rūgtu kafiju vai glāzi auksta piena.
Izejvielas:
- 140 grami lazdu riekstu
- 225 grami sviesta
- 150 grami cukura
- 130 grami griķu miltu
- piecu XL olu vai sešu L izmēra olu baltumi
- 3 ēdamkarotes pūdercukura
Šokolādes glazūrai:
- 155 grami šokolādes
- 90 ml saldā krējuma
Gatavošana:
- Sagatavo 26 centimetru diametra kūku formu, izklājot apakšu ar cepamo papīru un maliņas iesmērējot ar eļļu vai sviestu. Var izmantot arī 23 centimetru kūku formu, bet tad kūka jācep nedaudz ilgāk.
- Mazā katliņā liek sviestu un uz vidēji zemas uguns izkausē. Tad samazina uguni uz zemu un sāk sviesta brūnināšanu – to atstāj uz uguns uz aptuveni 5-6 minūtēm, līdz tas sāk mainīt krāsu uz tumšāku. Nevajag uztraukties, ja šķiet, ka sviests ir piededzis, šo brūno kārtiņu ar lāpstiņu jānokasa, tas palīdz sviestam karamelizēties. Ja nevēlas sviestu brūnināt, to var vienkārši izkausēt. Noliek malā atdzist.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem. Lazdu riekstus uzber uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Liek cepeškrāsnī uz 15 minūtēm. Pēc tam, berzējot starp pirkstiem, atbrīvojas no riekstu miziņām. Notīrītos riekstus liek blenderī kopā ar cukuru un sablenderē. Masai jābūt ar nelieliem riekstu gabaliņiem. Nevajadzētu pārcensties un riekstus mēģināt pārvērst absolūti viendabīgā masā. Liek lielā bļodā un samaisa ar miltiem.
- Ar mikseri saputo olu baltumus ar cukuru. Kad baltumi kļuvuši stingri, pamīšus trijās daļās baltumos iecilā brūnināto sviestu un miltu maisījumu. Maisa ar roku un lēnām, lai no mīklas neizsistu gaisu.
- Mīklu lej sagatavotajā pannā un cep 35-40 minūtes. Izņem no krāsns un atdzesē.
- Gatavo šokolādes glazūru, ūdens peldē uzkarsējot saldo krējumu un tajā, nepārtraukti maisot, izkausē šokolādi. Līdzko šokolāde izkususi un sajaukusies ar saldo krējumu vidēja biezuma viendabīgā masā, to noņem no uguns. Pārlej atdzisušajai kūkai un noliek vēsumā sastingt.
Atbildēt