Kad saņēmu uzacinājumu piedalīties “Absolut Invite” konkursa žūrijā, vērtējot Latvijas labāko bārmeņu sniegumu, gatavojot oriģinālus kokteiļus. Šajā brīdī aizdomājos par to, kas tad īsti ir labs kokteilis. Manas pirmās atmiņas saistās ar studentu gadiem, kad ar draudzenēm devāmies atzīmēt īpašus notikumus, pasūtot mohito vai “Nevainīgo balzāmu”, kura sastāvā bija persiku liķieris, saldais krējums, Rīgas Melnais balzāms. Jāatzīstas, ka man šie kokteiļi garšo joprojām (nepazīstu nevienu, kam pie sirds neietu svaigs vēss mohito!).
- Pareizs garšu līdzsvars – visas garšas harmoniski sadzīvo, vienai izteiktāk dominējot
- Kokteiļa gatavošanā izmantots kvalitatīvs alkohols – tāpat kā labs ēdiens sākas, pirmkārt, ar augstvērtīgām izejvielām, tā arī kokteiļi
- Dabīgs dzēriena sastāvs – bārs, kurā dzērienos izmanto pašu gatavotus sīrupus, uzlējumus utt., to vienmēr jautāju, ja iegriežos jaunā vietā.
- Dzēriena izskats – diezgan subjektīvs kritērijs, bet man patīk lakoniski noformēti dzērieni, it īpaši, ja tie ir klasiskie kokteiļi. Nekādi papīra lietussargi vai spīdīgas bārkstis!
- Bārmeņu prasmes – glāzēm jābūt spodrām, bāra letei kārtīgai utt. Atkalpošanai jābūt patīkamai un neuzkrītošai. Bārmenim jāspēj paskaidrot dzērienu sastāvs un ieteikt manai gaumei piemērotākais.
Kopā nobaudījām un vērtējām 8 kokteiļus no Home Bar, Pagalms, Kasha Gourmet, Mākonis Coctails&Design, Cloud Nine, The Left Door Bar, Hotel Bergs, COD. Katrā komandā bija divi bārmeņi, kuru savas prasmes rādīja tādās kategorijās kā komandas prezentācija, dzēriena vizuālā pievilcība, garša un smarža, kā arī brenda atspoguļošana – dzēriena sastāvā kā pamatelementam bija jābūt “Absolut Vodka”. Teikšu, ka vērtēšana bija gan ļoti interesanta, gan izaicinājumu pilna.
Katra no komandām bija piedomājusi gan pie sava kokteiļa priekšnesuma un stāsta, gan pasniegšanas veida un vizuālā noformējuma. Netrūka ne disko mūzikas, ne deju un dažādu vizuālo triku. Bet pāri visam tomēr garša! Pārsteidzoša, uzmundrinoša, atmiņas rosinoša, uz brīdi aizsapņoties liekoša. Kopumā visus kokteiļus varēja iedalīt trijās grupās – interpretācija par klasiku, nostaļģiskās mūsmāju garšas, Āzijas notis. Interesantākās no tām: līčijas, mežrozītes, kumīns, dilles, cidonijas, lavandas, kafīra laims, anīss…. Kopā ar Lindu un Andu izveidojām šādu TOP5 – Cloud Nine, Pagalms, Mākonis Cocktails & Design, Bergs, COD. Blogeru specbalvu piešķīrām bārmeņiem no “Cloud Nine”, viņi pagatavoja svaigi atspirdzinošu kokteili “Absolut Thai Sour“, kurā dominējošā bija kafīra laima garša. Tas gan smaržoja, gan garšoja neaizmirstami!
Galveno balvu no žūrijas – iespēju piedalīties Absolut Invite pasaules finālā – Zviedrijā, kā arī gada garumā kļūt par Absolut sadarbības bārmeni, kopā apceļojot pasaules labākos bārus, sīvā cīņā izcīnīja Mākonis Coctail&Design pārstāvētā komanda, kuras sastāvā bija bārmeņi Rihards Piternieks un Ilmārs Munkevics. Apsveicu!
Kur Rīgā nobaudīt labākos kokteiļus? Lūk, dažas adreses iedvesmai! Savas iecienītākās vietas esmu atzīmējusi ar **.
Laura says
Forši! Man ļoti patīk kokteiļi Left Door bar, XIII un COd :)) jāsaka, ka arī Mute bija super labi un Mākonim ar nav ne vainas :))