Man garšo zivis. Dažādas, principā visas. Izvēlos tās gan pēc garšas, gan izcelsmes. Savā virtuvē esmu izmēģinājusi gan nebrīvē audzētus lašus, gan Baltijas un Ziemeļjūrā zvejotus.
Šonedēļ man bija izdevība nogaršot Skotijas lasi. Tas bija tik patīkams pārsteigums! Perfekta struktūra un garša. “Gastronome”* veikalā nopērkamajam lasim ir piešķirta “Label Rouge” kvalitātes zīmols – to piešķir Francijas lauksaimniecības ministrija, stingri sekojot līdzi zivs augšanas apstākļiem: tiek pārbaudīts audzēšanas process, veiktas nepieciešamās ūdens un barības analīzes, kā arī tiek serticifēts personāls (vairāk par sertifikāciju vari lasīt ŠEIT). Katrai zivij žaunās tiek pielikta zīmīte, kas liecina par atbilstību “Label Rouge” (tuvāk ar Skotijas lasi vari iepazīties ŠEIT). Tiešām iesaku nogaršot šo delikatesi – ir starpība ar ierasto un to pamanīt ir vienkārši.
Marinādē un vēlāk arī pasniedzot izmēģināju sinepes ar medu un baltajām trifelēm. Ja esi trifeļu garšas un smaržas mīļotājs, tad šis ir teju “must try”. Pēc mazās burciņas atvēršanas pēc trifelēm smaržo ne tikai virtuve, bet visa māja! Sinepju sastāvā nav sintētisku aromatizētāju, bet ir izmantotas kvalitatīvas izejvielas t.sk. 0.3% “freeze dried” baltās trifeles (Tuber magnatum Pico), kas atbilst 1.5% svaigu trifeļu. Šo produktu var izmantot kā marinādi zivij un gaļai, kā bbq mērci, pievienot tartaram, siera ēdieniem. Īpaši labi, manuprāt, saderēs ar zivīm, trusi un vistas gaļu. Trifeles aromāts visu padara par delikatesi.
Izejvielas (2 porcijām):
- 340 grami Skotijas laša filejas, bez asakām, sadalīta divās porcijās
Laša marinādei:
- 2 ēdamkarotes vijīga medus
- 1 tējkarote pilngraudu sinepju
- 1 tējkarote ar sinepēm ar medu un baltajām trifelēm (skat. attēlu)
- 2 tējkarotes sojas mērces
Marinētiem pavasara dārzeņiem:
- 90 grami redīsu, notīrītu
- 100 grami zaļa cukīni
- 100 grami dzeltena cukīni
- 150 grami zaļo sparģeļu augšējo daļu
Marinādei:
- 200 ml ūdens
- 2 ēdamkarotes cukura
- 1 ēdamkarote sāls
- 2 ēdamkarotes galda etiķa
Gatavošana:
Pagatavo marinādi zivij, sajaucot kopā mazā bļodiņā medu, abu veidu sinepes un sojas mērci. Pārsmērē pāri zivs gabaliem un ieliek uz 10 minūtēm ledusskapī.
Kamēr zivs marinējas, sagriež dārzeņus – redīsus ripiņās, ar dārzeņu mizojamo plānās sloksnītēs abus cukīni, gareniski uz pusēm pārgriež sparģeļus.
Uzvāra ūdeni, pievieno cukuru, sāli un etiķi, izmaisa, lai cukurs un sāls izšķīst. Marinādē liek visus dārzeņus un vāra 1 minūti. Uguni nogriež, dārzeņus atstāj marinādē uz 3 minūtēm. Izņem no marinādes.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 185 grādiem. Zivs gabalus liek uz cepamās pannas un cep krāsnī 8-10 minūtes. Izņem no krāsns, liek uz šķīvjiem. Pasniedz kopā ar marinētajiem dārzeņiem un trifeļu mērci.
* “Gastronome” veikalu adreses – Brīvības iela 31 un Krasta iela 68a, vairāk informācijas meklē ŠEIT.
Atbildēt