Šī patiesi ir brīnumkūka – tai var izmantot teju visas sarkanās ogas, tāpat ar cukuru savārītus rabarberus, rudens ogas (noteikti mēģināšu ar smiltsērkšķiem un brūklenēm!). Derēs arī saldēti ogas un augļi.
Par pašu kūku – tās pagatavošana ir ļoti vienkārša, bet cepšanas laikā kūka sadalās trijās kārtās: gaisīgais bezē, krēms un nedaudz stingrāks pamatiņš. Tā ir viegla, maigu garšu un krēmīgu tekstūru ar ogu skābumu. Šo konkrēto kūku gatavoju ar avenēm un pasniegšu ar blederētu jāņogu mērci (man vienmēr patīk mērces, arī saldās). Iesaku izmēģināt! Nākamo pēc šīs receptes gatavošu ar kazenēm.
Recepte: The Kitchen Mccabe
Izejvielas:
- 4 L vai XL izmēra (vēlams lauku) olas
- 150 grami cukura
- 1 ēdamkarote citronu sulas
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakta vai 1 ēdamkarote vaniļas cukura
- 115 grami sviesta
- 90 grami miltu
- 480 ml istabas temperatūras piena (jo treknāks, jo labāk)
- sauja aveņu
Gatavošana:
- Sviestu izkausē un atdzesē.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 160 grādiem. Cepampannu ar 23 cm diametru izklāj ar cepamo papīru (mīkla būs ļoti šķidra un pannai jābūt pilnīgi “noslēgtai”, lai mīkla neiztecētu ārā).
- Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Baltumus saputo stingrās putās.
- Otrā bļodā saputo dzeltenumus ar cukuru, līdz to ir balti un gaisīgi. Pievieno citrona sulu un vaniļu. Iemaisa izkausēto sviestu. Pieber miltus un maisa, līdz izveidojas viendabīga masa. Tad iemaisa pienu – to dara vairākos piegājienos, pirms nākamā pilnībā iemaisot iepriekšējo.
- Beigās uzmanīgi iecilā olu baltumus – maisa, līdz nav palikuši lieli gabali, bet mīklas virsma ir salīdzinoši vienmērīgi noklāta ar baltumiem (uz tiem turēsies ogas). Beigās uzmanīgi pa visu virsu uzber avenes (tāss nedrīkst nogrimt).
- Cep vidēji 60 minūtes – līdz cepamo formu pakustinot vidus vairs nekustas. Vidus var būt nedaudz nedaudz kustīgs, jo kūka atdzišanas gaitā “nogatavosies”. Ja virspuse cepšanas laikā kļūst par brūnganu, kūku var novietot uz zemāka krāsns plauktiņa vai uz cepšanas beigām kūku var atstāt krāsnī un krāsni izslēgt. Pirms pasniegšanas kūku kārtīgi atdzesē, vislabāk ledusskapī. Var pārbērt ar pūderukuru (es to nedarīju).
No kurienes aveņu brīnumkūkai rodas 3 kārtas, ja viss tiek vienmērīgi sajaukts kopā?
Konditorejas “ķīmija” acīmredzot!
Sveiki, vai to 5.punktu izpildīt jau cepamajā formā?
Var mēģināt, bet nebūs ērti!
Kūka nākamajā dienā tikpat garšīga ka cepšanas dienā?
Ja uzglabā ledusskapī, tad jā!
Paldies par recepti! Ogas man nogrimst, kad sāk cepties,bet garšīga arī tāda.Pirmajā reizē izmantoju kazenes un tagad cepas ar kazenēm un mājas mellenēm.
Paldies par šo jauku ideju! Izcepu pēc norādījumiem un turēju ledusskapī nakti pirms pasniegšanas, kā arī piebēru pūdercukura vietā baltās šokolādes skaidiņas. Bija fantastiski garšīgi! Vēlreiz paldies!
Kūka sanāca tieši tāda kā bildē un atbilda aprakstam par 3 kārtām.