Ar rauga mīklu man ir interesantas attiecības – tā ne vienmēr izdodas perfekta, tādēļ ir skepsi skatos uz smalkmaizīšu receptēm, kuru pamatā ir šī mīkla. Tomēr šīs ogu maizītes sizdevās perfektas: aromātiskas, ar labu saldā un skābā līdzsvaru un pati maize bija no ārpuses kraukšķīga un iekšpusē mīksta un patīkama.
Jāņogu vietā var droši izmantot gan citas ogas, gan augļus, arī saldētus – tagad brūkleņu sezonā droši var izmantot tās. Kardamonu var aizstāt ar kādu citu garšvielu (piemēram kanēli). Ja nav svaigu ogu, var izmantot skābāku ievārījumu. To var pārbērt ar mandeļu skaidiņām vai kādām sēkliņām. Variantu ir bezgalīgi daudz.
Izejvielas:
- 250 ml remdens piens
- 500 grami miltu (es pievienoju 2/3 no daudzuma pilngraudu plēkšņu kviešu miltus)
- 42 grami svaigais raugs vai 1 ēdamkarote ar kaudzi sausais raugs
- 50 grami cukura
- 75 grami sviesta istabas temperatūrā
- 1 ola
- šķipsniņa sāls
Pildījumam:
- 500 grami jāņogu (notīrītu no kātiņiem), var būt saldētas
- 200 grami labas kvalitātes marcipāna (es izmantoju Lībekas marcipānu)
- puse tējkarotes malta kardomona (es pagatavoju svaigu no kafijas dzirnaviņās samaltām kardamona sēklām, malu kopā ar karoti cukura)
- 1 ola
- 150 grami pūdercukura
- milti mīklas rullēšanai
Gatavošana:
- Svaigo raugu iedrupina pienā (sauso vienkārši pieber pienam). Izmaisa ar karoti, līdz izšķīdis.
- Lielā bļodā ieber miltus un vidū izveido bedrīti. Tajā ielej piena un rauga maisījumu. Paņem nedaudz miltu no malām un šķidrumu un sajauc mazu iejavu bļodas vidū. Pārklāj un atstāj uz 15 minūtēm (šajā laikā raugs “atdzīvosies”).
- Mīklai pievieno cukuru, olu, sāli un sviestu un samīca viendabīgā mīklā. Ja mīca virtuves kombainā, izmanto mīklas mīcāmo uzgali. Var, protams, mīcīt ar rokām. Pārklāj ar ietaukotu pārtikas plēvi vai mitru virtuves dvieli un noliek siltā vietā uzrūgt aptuvini 30 minūtes (var nelikt arī siltā vietā, bet tad rūgšana notiks lēnāk). Pēc tam mīklu vēlreiz kārtīgi izmīca.
- Izmantojot mīklas rulli vai tukšu pudeli uz miltiem izkaisītas virsmas no mīklas izrullē 60 cm x 45 cm lielu taisnstūri. Rullēšanu var veikt uz cepamā papīra, tad milti nav nepieciešami.
- Gatavo pildījumu – marcipānu, kardamonu un olu liek bļodā un ar mikseri jauc, līdz izveidojas viendabīga vidēji bieza masa.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem. Cepamās pannas izklāj ar cepamo papīru.
- Marcipāna pildījumu ar nazi uzklāj mīklai pēc iespējas vienādi biezā slānī. Pa virsu ber ogas, atstājot brīvas 1 cm platas maliņas.
- Mīklu sāk rullēt rullī no garākās malas uz priekšu, līdzi izveidojas rulete. To ar tīru nazi (var apbērt ar miltiem pirms katra griezuma) griež vienādās 12-15 maizītēs. Sagrieztās maizītes liek uz sagatavotajām cepampannām vienādos attālumos vienu no otras (maizīšu izmērs palielināsies vidēji 2 reizes).
- Cep 15 minūtes – ja nepieciešams, vairākos piegājienos (man sanāca divas pannas). Izņem no krāsns un atdzesē.
- Kamēr maizītes dziest, gatavo glazūru – pūdercukuru sajauc ar 2 ēdamkarotēm ūdens, līdz izvedojas vidēji biezas konsistences glazūra. Pārklāj maizītes un ļauj apžūt.
Gita says
Labdien, Linda!
Paldies par skaistajām un gardajām receptēm, sanāk bieži ieskatīties Jūsu blogā.
Vēlējos pajautāt – vai šajā receptē kardamons obligāti ir jāizmanto vai to var aizstāt arī ar kādu citu garšvielu?
Paldies!
Linda Tellgrena says
Droši var nepievienot! Var likt, piemēram, kanēli un muskatriekstu. Pēc savas gaumes un ieskatiem :)