Ceļš uz profesionālajām virsotnēm var būt gan ērkšķiem, gan rozēm kaisīts – to ietekmē gan mūsu izvēles, gan veiksmes un sakritību virknes. Laikmetā, kad visu vēlamies ātrāk, vieglāk, vienkāršāk, ir tik patīkami vērot un piedalīties procesā, kurā jaunais talants dodas ceļā uz nākotnes sasniegumiem. Tāpēc vēlos jums pastāstīt par to, ko redzēju un piedzīvoju jauno pavāru konkursā ‘S.Pellegrino’ Young Chef 2018 Stokholmā. Tajā satikās jauni cilvēki no Skandināvijas un Baltijas valstīm, lai rādītu savu kulināro talantu un prasmes pieredzējušas žūrijas priekšā.
KAS? ‘S.Pellegrino’ Young Chef ir starptautisks konkurss, kurā var piedalīties jaunie pavāri, kuri vēl nav sasnieguši 30 gadu vecumu. Konkursa priekšatlases norisinās dažādos pasaules reģionos, savukārt finālā piedalās 21 labākais šefpavārs, kurš uzvarējis reģionālajās atlasēs. 2018.gada labākais šefpavārs tiks nosaukts Milānā, Itālijā 2018.gada maijā.
KAD? KUR? Skandināvijas un Baltijas valstu fināla kārta norisinājās Stokhomā 24.oktobrī, kur satikās jaunie šefpavāri no Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas un Dānijas. Šis konkurss no citiem atšķiras ar to, ka tajā uzmanības centrā ir jaunais talants: nekādu intrigu un sensāciju, jo šeit goda vietā ir precizitāte, zināšanas un spēja produktīvi darboties jaunos apstākļos, žūrijas priekšā gan gatavojot, gan prezentējot savu konkursa ēdienu. Man bija tā lieliskā iespēja būt klāt Stokholmas kārtā un vērot jaunos censoņus darbībā – tas bija tik aizraujoši!
KĀ? Savām acīm vērojot, kā top konkursa ēdiens astoņās porcijās, kas uzreiz pēc sagatavošanas tika nodotas žurijas degustācijai, bija tik interesanti būt lieciniecei jauno cilvēku kaislībai uz ēdienu, koncentrēšanās spējām, kā arī mākai prezentēt sevis uzmeistaroto un neapmulst pieredzējušās žūrijas priekšā. Katram dalībniekam bija 5 stundas, lai pagatavotu savu konkursa ēdienu no nulles līdz pilnīgai gatavībai. Procesā nav īpašu pārsteigumu – dalībnieki gatavo sevis izstrādātu ēdienu, kurš jau “izgājis” atlases kārtu. Tā ir iespēja līdz perfekcijai aizvest savu konceptu un tā izpildījumu uz šķīvja.
Starptautiskās žūrijas Latvijas pārstāvis šefpavārs Jānis Zvirbulis: “Šis ir prestižākais starptautiskais jauno pavāru konkurss, kurā arī dalībniekiem no Latvijas ir iespēja iesniegt savus darbus un uzvaras gadījumā pretendēt uz uzvarētāja titulu. Reģionālajā žūrijā pārstāvot Latviju, Stokholmā biju klāt ne tikai lai sniegtu savu oficiālo vērtējumu profesionālās žūrijas sastāvā, bet arī lai iedrošinātu dalībniekus un dalītos ar viņiem savās zināšanās. Manuprāt, tā ir nenovērtējama pieredze un izcils atspēriena punkts ikviena jaunā pavāra karjerā, to noteikti vajag izmantot. Tādēļ ir ļoti ceru, ka nākamgad pusfinālā redzēsim arī Latvijas pārstāvi! Kopumā varu teikt, ka konkursa ēdienu līmenis un tehniskais izpildījums mani patīkami pārsteidza, jaunie pavāri bija nopietni gatavojušies un to varēja sajust gan viņu attieksmē, gan pagatavotajos ēdienos.”
KĀDĒĻ PIEDALĪTIES? Tāpēc, ka tā ir neatkārtojama profesionālā pieredze. Iespēja iziet starptautiskajā gastronomiskajā arēnā un tikt pamanītam. Iemantot jaunas draudzības un iegūt vērtīgus kontaktus Eiropā un pasaulē. Un vēl un vēl. Kā angliski mēdz teikt: “The sky is the limit!”, S.Pellegrino ir radījis šo platformu jaunajiem talantiem, tā ir prestiža un demokrātiska vienlaikus. Un neatsverama mērķtiecīgas karjera virzīšanā arī ārpus savas valsts robežām. Starp citu, bija ļoti interesanti dzirdēt, cik ļoti dažādi ir jauno šefpavāru dzīves gājumi un profesionālie sasniegumi – tur nav nozīmes izcelsmei, tautībai vai valodā, kādā tu runā! Pamanīju arī draudzīgo attieksmi, biedriskumu un savstarpējo cieņu gan starp konkursantiem, gan žūrijas locekļiem.
KURŠ UZVARĒJA? Par uzvarētāju Stokholmā desmit dalībnieku konkurencē tika kronēts Zviedrijas pārstāvis Antons Husa, kurš dosies uz finālu Milānā 2018.gada maijā. Žūrija savu vērtējumu balstīja uz 5 “zelta likumiem”: izejvielām, tehniku, oriģinalitāti, estētiku un vēstījumu. Antona gatavotais ēdiens – menca puravos, karamelizēta selerija, ar kūpinātu diļļu emulsiju pildīti sīpoli, pasniegti ar ceptu mencu un puravu putām – guva žūrijas visaugstāko atzinību.
Antons bija gandarīts: “Uzvarēt ir tik patīkami! Šobrīd jūtos patiesi laimīgs. Par savu sniegumu visā konkursa gaitā biju gana pārliecināts, bet tikt pasludinātam par uzvarētāju ir tik liels gods. Domāju, ka mani trumpji bija spēja estētiski sakombinēt uz šķīvja dažādus elementus, to krāsas un formas. Gatavošanā izmantoju vairākas sev mīļas izejvielas.” Kas notiks pēc uzvaras? Antonam tiks nozīmēts šefpavārs-mentors no reģionālās žurijas, kurš palīdzēs viņam sagatavoties starptautiskajam finālam. Interesanti, ka arī tur viņš piedalīsies jau ar uzvarējušo ēdienu. Sadarbībā ar mentoru ēdienu var uzlabot un pilnveidot, bet nedrīkst mainīt tā pamata elementus un izejvielas.
Vairāk informācijas par Ziemeļeiropas atlaises kārtu meklē ŠEIT. Konkursantu gatavotos ēdienus vari aplūkot ŠAJĀ SAITĒ.
VAIRĀK PAR KONKURSU: S.Pellegrino zīmols ir starptautiski pazīstams ar savu kaislību uz gastronomiju. Konkursa mērķis ir sekmēt izcilību, kas rodas materializējoties jaunajam talantam. Talants nepazīst robežu, dalījumu tautībās vai dzimumos. Toties tam nepieciešams atbalsts un dzinulis jauniem sasniegumiem. Tieši tāds ir S.Pellegribo konkursa taustāmais rezultāts – jauno talantu virzīšana starptautiskajā arēnā. Šajā ceļojumā mēs dodamies kopā ar pasaulē pazīstamākajiem un ietekmīgākajiem kulinārās sfēras grandiem, un mums visiem ir vienojošs vadmotīvs – meklēt un atrast rītdienas jaunos talantus. Mēs ticam, ka tas rezultātā radīs nākotnes gastronomiju, kura pamatā ir kaislība uz ēdienu.
Atbildēt