Sēnes ir ļoti vienkāršs gaļas aizvietotājs. Tās pareizi pagatavojot, papildus garšas iegūst jebkurš ēdiens. Šoreiz šajā ‘stir fry’ izmantoju veselīgās šitake sēnes, kas pēc struktūras ir ļoti “gaļīgas” un ļoti labi iederas Āzijas stila ēdienos. Austeru mērces vietā var izmantot saldo čili mērci (pievieno uz pusi mazāk vai pēc garšas), terijaki vai melno pupiņu mērci – tās visas gatavā veidā ir nopērkamas lielveikalos Āzijas ēdienu izejvielu stendos vai pasūtāmas internetā.
Šitake sēnes jau otro sezonu pasūtu Latvijas saimniecībā “Trubenieki”, tās ir audzētas pareizos apstākļos un ar lielveikalos nopērkamajām nav ne salīdzināmas (atšķirība ir gan vizuāla, gan garšas un tekstūras ziņā). Bonuss – šīs sēnes nav jātīra (zinu, ka tas mēdz būt arguments sēņu nemīlētājiem)!
Savukārt ar dārzeņus variē pēc savas izvēles un gaumes.
Izejvielas 2 porcijām:
- eļļa cepšanai
- 1 paliels sarkanais sīpols, nomizots un sagriezts palielos gabalos
- 1 maza sarkanā paprika, sagriezta skoksnītēs
- 200 grami šitake sēņu, kātiņi nogriezti (tos gatavošanā neizmanto, bet var pievienot gatavojot dārzeņu vai gaļas buljonu), sagrieztas sloksnītēs
- 2 ēdamkarotes sojas mērces
- 1 ēdamkarote sezama eļļas
- 1 ķiploka daiviņa, nomizota un sagriezta plānās šķēlītēs
- 80 grami zaļo zirņu pākšu, pārgrieztas uz pusēm gareniski (var aizstāt ar brokoļiem vai sparģeļiem)
- 1 pakčojs (nopērkams “Rimi” zaļumu stendos iepakojumā pa divi), baltās un zaļās daļas sagrieztas atsevišķi gabaliņos
- 100 grami austeru mērces (vai citas mīļākās Āzijas ēdienu mērces)
- Pasniegšanai – vārīti brūnie rīsi un svaigs koriandrs
Gatavošana:
Uzkarsētā eļļā (vislabāk wok pannā) maisot apcep sarkano sīpolu, papriku un šitake sēnes – aptuveni 2-3 minūtes. Pievieno sojas mērci, sezama eļļu, ķiploku, zaļo zirnīšu pākstis, pakčoja baltās daļas, cep vēl 2 minūtes. Pievieno austeru mērci, pakčoja zaļās daļas, karsē vienu minūti. Pasniedz ar sakapātu koriandru un brūnajiem rīsiem.
Atbildēt