Šo skaisto cepumiņu “ovis mollis” dzimtene ir Itālijas dienvidu daļā – Apūlijā, pirmo reizi to recepte publicēta 1907.gada pavārgrātamā. Cepumu tekstūra ir gaisīga un mutē kūstoša, pateicoties īpašajai slepenajai sastāvdaļai – vārītiem olu dzeltenumiem. Tulkojumā no latīņu valodas “ovis” nozīmē “aita” un “mollis” – “mīksts”. Patiesi – ar aprikožu džemu pildītie gardumi ir izcili gaisīgi un viegli!
Apūlijas reģions ir viens no galamērķiem “Novatours” ceļojumiem.
Sastāvdaļas (50 cepumiem):
- 200 grami kviešu miltu
- 100 grami kartupeļu miltu
- Šķipsna sāls
- 200 grami auksta sviesta, sagriezta kubiņos
- 100 grami pūdercukura plus nedaudz pārkaisīšanai
- 5 cieti novārītu olu dzeltenumi
- Miziņa no viena nevaskota citrona
- Pildīšanai – aprikožu ievārījums
Gatavošana:
- Ja neizmanto virtuves kombainu, sviestu abu veidu miltos iekapā ar nazi. Pievieno cukuru, olu dzeltenumus un citrona miziņu. Visu samīca ar rokām, līdz izveidojas gaisīga viendabīgas konsistences mīkla.
- Ja izmanto virtuves kombainu, tajā liek un kopā samaļ kviešu un kartupeļu miltus ar sviestu. Pievieno cukuru un vēlreiz samaļ. Pievieno olu dzeltenumus un citrona miziņu, turpina malt, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Pēc olu dzeltenumu pievienošanas mīkla var izskatīties pasausa, bet ilgāk to maisot, izveidosies pareizā konsistence.
- Mīklu liek uz folijas un izveido aptuveni 4 centimetrus resnu rullīti. Ja mīkla ir kļuvusi ļoti mīksta, to ieliek uz stundu ledusskapī.
- No mīklas ruļļa ar nazi griež nost ripiņas un ar rokām izveido bumbiņas, pēc tam tās saspiežot mazās podziņās.
- Vidū ar pirkstiem izveido bedrīti, kurā vēlāk tiks pildīts ievārījums. Kārto uz cepamās pannas, kura izklāt ar cepamo papīru.
- Liek cepties 165 grādos 8 minūtes. Pārbauda cepumus – ja tajos izveidotās bedrītes ir pazudušas, tās veikli izveido atkal. Turpina cept 4-7 minūtes (kopējais cepšanas laiks – 12-15 minūtes). Izņem no krāsns, pilnībā atdzesē. Cepumu bedrītes piepilda ar ievārījumu. Pārkaisa ar pūdercukuru.
Atbildēt