
Foto: Daiga Ellaby, momenti.lv
Pirms pa īstam ir sācies trakais pirmssvētku skrējiens, nolēmu padalīties ar pēdējā laika kulinārajiem atradumiem, kuri, iespējams, varētu noderēt arī gādājot dāvanas vai iepriecinot pašam sevi!
U/v “Stockmann” garšaugi – jau vairākus gadus ziemas sezonā vienmēr, kad esmu “Stockmann” tuvumā, iepērku svaigos garšaugus uz svara (tie nākuši no Izraēlas), kuri ir pieejami gan plašā klāstā, gan ļoti aromātiski. Nesen pat pamanījos “nomedīt” arī svaigu salviju. Tā kā gada aukstajā laikā bieži gatavoju Āzijas ēdienus, tad manā ledusskapī vienmēr ir atrodams svaigs koriandrs. Svētku galdam ļoti piestāvēs timiāns un rozmarīns – abi labi sader ar dārzeņiem un gaļas ēdieniem. Un nevar aizmirst arī par svaigām piparmētrām svētku kokteiļiem!
“Dāvanu serviss” dāvanu kartes – tuvākie jau zina, ka šogad pārvācos no dzīvokļa uz dzīvi mājā. Pārcelšanās procesā sapratu, cik daudz mantu sakrājies. Tāpēc pamazām vien nolēmu, ka šogad centīšos Ziemassvētku dāvanas sarūpēt vai nu apēdamas, vai tādas, kas ir nemateriālas – pieredzes vai piedzīvojumus. Izmēģinot “Dāvanu servisa” pakalpojumu, sapratu, cik tas ir vienkārši: var noorganizēt ko īpašu vai nu jubilāram, vai kādam īpašām apsveicamajam, pat neatstājot savu dīvānu. Nekādas staigāšanas pa veikaliem, nekādu mocību ar to “kad, kur un kā” – izvēloties dāvanu karti tiešsaistē, principā atliek tikai izšķirties par to, KAS tiks dāvināts. Pārējo nolems dāvanas saņēmējs. Es izbaudīju skaistu restorāna “International” apmeklējumu – zināju, uz kurieni doties, bet laiku un kompāniju izvēlējos pati. Nav slikti, vai ne? Vairāk informācijas par dāvanām meklēt ŠEIT. Varu ieteikt izvēlēties pārbaudītas vērtības – itāļu noskaņu restorānu Kuldīgā “Goldingen Room”, vietējo produktu maltīti “Valtera Restorānā” Vecrīgā, vakariņas Dikļu pilī, austeru degustāciju Berga Bazārā “Buržujā” vai alus piedzīvojumu ar “Valmiermuižas alu”.
Šitakē sēnes no z/s “Trubenieki” – jau izsenis pazīstama ar savām izcilajām ārstējošajām īpašībām, šitake sēne ir lieliska arī kulinārijā. Kad pagaršoju tepat pie mums Latvijā augušās, biju tik patīkami pārsteigta, tās nelīdzinās lielveikalos nopērkamajām. Šīs sēnes augšanas prasību ziņā ar gana kaprīzas, tādēļ tās izaudzēt prasa īpašas prasmes. No sirds iesaku nogaršot. Lai pasūtītu, zvani Jānim. Iedvesmai receptes: dārzeņu ‘stir fry’ ar sēnēm, čili vista ar nūdelēm, pīles karijs ar sēnēm.
Rīsu galetes “ICA” ar dažādām garšām – jau kādu gadu mūsmājās vienmēr būs atrodamas vienas no šīm galetēm, laba uzkoda, ko uzgrauzt, skatoties filmu, ja popkornu slinkums gatavot. Sāļums ir nedaudz līgums čipsiem, bet sastāvs un sāls daudzums – krietni vien labāki rādītāji.
“Selection by Rimi” beļģu vafeles – Beļģijai pieder mazs gabaliņš manas sirds un tur pavadītie gadi nes līdzi nostaļģisku garšu atmiņas. Šīs vafeles ir ar izteikti patīkamu sviesta garšu un kraukšķīgas. Jā, ļoti saldas, bet vienu jau var, vai ne? Sastāvs labs, var droši dot bērniem.
Konditoreja “Bel Etage” – turpinām par saldumiem: uzreiz teikšu, ka šī Lāčplēša ielas saldumu vieta jau pāris mēnešus ir iekarojusi manu sirdi. Te saimnieko konditore Jūlija Baļicka, kurai ir pamatīgas zināšanas franču konditorejā, un apvienojumā ar mākslinieces dvēseli, viņas kūkas ir kaut kas pasakains! Ja gribat pagaršot šobrīd tik populāros eklērus tādus, kādiem tiem jābūt – nāciet uz šejieni. Iesaku nobaudīt arī medoviku, sāļās karameles tarti un bumbieru kūku. Saldumus gatavo arī uz pasūtījuma, iespējamas arī meistarklases. Adrese: Lāčplēša iela 14.
“Rūdolfs” dārzeņu krēms ar tomātu un bazilika garšu – šis Latvijas ražotājs pēdējos pāris gadus patīkami pārsteidz: tik daudz jaunu un interesantu produktu, turklāt ar labu sastāvu un daudzi no tiem – piemēroti bērniem. No dārzeņu un augļu krēmiem esmu paspējusi nogaršot tikai to, kas ar tomātiem un baziliku un varu teikt – labs! Smērēju uz “Ķelmēnu” rupjmaizes un pa virsu lieku siera šķēli, pusdienas gatavas. Tāpat labi garšo uz galetēm un krekeriem, pēdējā laika atklājums – tepat Latvijā ražoti auna zirņu krekeri “Krippu”.
“Natura” majonēzes – teikšu tā: labu gatavo majonēzi atrast ir teju neiespējami. Tās, kuras ir ar dažādām garšu piedevām, parasti nemaz nenonāk manā iepirkumu grozā, jo pietiekami bieži ir nācies vilties. Vienā no “Gastronome” produktu degustācijām nogaršoju “Natura” Beļģijā ražotās majonēzes – biju sajūsmā! Tik izteikti aromāti un labs sastāvs (saulespuķu eļļa + olu dzeltenumi + sinepes + etiķis + garšvielas, nekā lieka) – ar kariju, ar vasaras trifelēm, “gravadlax”, ar ķiplokiem un citas. Katra pilnīgi citāda, bet ļoti laba.
“Skrīveru” gotiņas šokolādē – pavisam grēcīgs saldums, kuru nogaršoju pavisam nesen, bet varu teikt, ka man tas ļoti gāja pie sirds, lai arī saldus saldumus īpaši nemīlu. Laikam jau kādas nostaļģiskas bērnības garšu notis. Apkārt konfektei tumšā šokolāde, tad kraukšķīgāka “gotiņas” ārpuse, centrā – mīksts piena krēms. Vairāk par vienu konfekti gan apēst grūti! Pērku parasti “Skrīveru saldumu” veikaliņos.
Foogrāfijas: publicitātes,@alenabarisone, Linda Tellgrena
Atbildēt