Gada sākums ir plānu sastādīšanas un nākotnes veidošanas mēnesis. Šajā laikā parādās daudz minējumu un prognožu par to, kā dzīvosim, ko darīsim un kāda būs pasaule mums apkārt. Šoreiz gribu pievērsties dzērienu sfērai, kuru tāpat kā daudzas citas jomas skar izmaiņas un tā iet līdzi laikam un jaunākajām tendencēm.
Visu dzērienu karalis mūžu mūžos būs ūdens, par to nav nekādu šaubu. Veselīgs, viegli pieejams un mūsu organisma dzīvotspējas procesiem neaizstājams. Bet jau gadu simtus cilvēki ir meklējuši arvien jaunus atsvaidzināšanās iespējas, senākā no tā, kas izdzīvojusi līdz mūsdienām – tējas. Par kafiju joprojām tiek lauzti šķēpi – cik, kāpēc un vai, tad par tēju ir skaidrs: tā nāk par labu veselībai un tējas dažādība ļauj izvēlēties katram pēc saviem ieskaties garšīgāko un veselīgāko.
Saudzēt vidi un izdarīt apzinātas izvēles
Atgriežoties pie tendencēm un nākotnes prognozēm – arvien aktuālāks kļūst jautājums par zaļu dzīvošanu, domājot par mūsu zemeslodes ilgtspēju un apzinātu izvēļu veikšanu attiecībā uz vidi. Izvēloties produktus veikalu plauktos, pievēršu uzmanību iepakojumam – man ir svarīgi, lai tas būtu pārstrādājams. Mūsu ģimene jau gadiem ilgi šķiro atkritumus: atsevišķi plastmasu, papīru un stiklu, organiskos produktu pārpalikumus liekam kompostā. Tāpēc, ja izvēlos dzērienu plastmasas iepakojumā vai metāla bundžiņā, mani mierina doma, ka iepakojums nonāks pārstrādes procesā. Un mana lielā cerība – ka Latvijā sāks darboties depozītu sistēma un cilvēki būs finansiāli motivēti piedomāt par to, kur nonāk iepakojums.
Cukurs – jo mazāk, jo labāk
Kam pievēršu uzmanību izvēloties pārtiku un dzērienus veikalu plauktos? Viena no svarīgākajām lietām – cukura daudzums. Patērētājiem kļūstot arvien izglītotākiem, izvēles notiek veselīguma virzienā: mazāk e-vielu, mazāk cukura un piesātināto tauku. Mūsmājās “baltais” rafinētāka cukurs tiek apzināti izskausts – gatavojot izvēlos nerafinēto cukuru, dabiskus sīrupus un medu. Ārpus mājas ēdienam un dzērienam – mazāk un pēc iespējas dabiskāku saldumu. Tādēļ aicinu visus lasīt sastāvu, izglītot sevi un zināt, kas nonāk mūsu organismā.
Porciju kontrole
Bieži vien, domājot par to, kas ir “lācītim vēderā”, aizmirstam par to, cik daudz! Īpaši tas attiecas uz saldinātiem dzērieniem – porciju kontrole ir aktuāla ne tikai ēdienam, bet arī dzērieniem. Tādēļ mēs kā patērētāji arvien vairāk skatāmies un domājam par to, cik lielu dzēriena iepakojumu izvēlēties. Tas mudina ražotājus piedāvāt mazākus un arī vizuāli pievilcīgākus iepakojumus, ar kuriem remdēt slāpes ikdienas skrējienā.
Produkta sastāvs – karalis
Lai cik skaists un mūsdienīgs būtu iepakojums, galvenais jebkurā gadījumā būs pats produkts: mēs vairs negribam “tukšas” kalorijas, sintētiskas krāsvielas un garu konservantu sarakstu. Šīm patērētāju vēlmēm tirgus pielāgojas – dzērieni tiek papildināti ar vitamīniem, augļu sulām, dažādiem augu valsts ekstraktiem, kas ne vien uzlabo garšu, bet arī dod pienesumu veselībai. Baudai jābūt veselīgai! Šī tendence iepriecina un dod cerību, ka arī gatavo dzērienu lauciņā notiek attīstība pareizajā virzienā.
Apstāties un baudīt
Ja statistika liecina par to, ka mums pāri veļas arvien pieaugošs informācijas apjoms, mūsu dienas joprojām ir pakļautas straujākam ritmam kā jebkad agrāk, tad šīm tendencēm vienmēr stājas pretim opozīcija ar piedāvājumu apstāties un būt šajā mirklī. Savā dzīvē praktizēju apzinātību, jo tā palīdz nepazaudēt savas sajūtas, kad pāri brauc ‘darba dienu buldozers’. Atcerēties, ka katrs mirklis ir vērtība, jā – arī tas mirklis, kurš nav ideāls, tā ir māka, kura ir jātrenē ik dienas!
Ar līdzīgu aicinājumu apstāties un baudīt, atrodot laiku sev, šī gada sākumā dzērienu nozarē sevi ir pieteikusi “Fuzetea” – aukstā tēja ar samazinātu cukura daudzumu, kurai pievienotas augļu sulas un botāniskie ekstrakti. Man bija iespēja būt klāt Cīrihē, “Fuzetea” Eiropas tirgus atklāšanas pasākumā “Giardino Verde” Botāniskajā dārzā – eksotisku zaļo augu ieskauti mēs varējām pirmie sajust un nogaršot jauno produktu, kā arī uzzināt par to, kā tapis jaunais produkts un kāds ir bijis tā ceļš līdz Eiropas tirgum. Šajās aukstajās tējās patīkami pārsteidz arī garšu kombinācijas, kuras ir gana oriģinālas: citrons-citronzāle, meža augļi, zaļā tēja ar citrusiem, persiks-hibisks. Mani no visām garšām visvairāk uzrunāja mango un kumelīte – maigums, patīkams aromāts un maz salduma. Lai mums visiem atspirdzinošs 2018.ais!
Andron MacBeton says
Jūs, mirlas, varat lakt tās importa tējas, es dzeršu Vangažu alu.