Šis ēdiens ir radinieks klasiskajam Tuvajos Austrumos iecienītajam “baba ganoush” jeb grilētiem baklažāniem ar tahīni jeb sezama pastu. Mērce ir izcili aromātiska piedeva gan dārzeņu, gan gaļas ēdieniem, gan vienkārši uzsmērēta uz maizītes vai iekšā lavašā.
Kāpēc es pamainīju klasisko recepti? Galvenokārt, lai padarītu to maigāku un varētu ēst arī bērni – papildus pievienoju gatavu avokado un ķiploku liku ceptu, nevis svaigu.
Izejvielas:
- 2 baklažāni
- eļļa pārsmērēšanai
- sāls
- 2 mazi avokado vai 1 liels avokado
- puse lielas ķiploka galviņas
- 2 ēdamkarotes tahini (sezama pastas), var aizstāt ar tādu pašu daudzumu grieķu jogurta
- 2 ēdamkarotes citrona sulas (man bija laima sula)
- daži zariņi pētersīļu vai koriandra
Gatavošana:
Baklažānus gareniski pārgriež uz pusēm, pārsmērē ar eļļu un uzber nedaudz sāls. Līdzīgi rīkojas ar ķiploka galviņu – pārgriež gareniski uz pusēm, pārsmērē ar eļļu. (Šajā receptē izmantosim tikai pusi galviņas, bet droši var cept abas pusītes, otro, piemēram, piejaucot grieķu jogurtam un iegūstot otru super gardu mērci.) Baklažānu pusītes un ķiploku liek uz grila (vai cepeškrāsnī uz 190 grādiem) un grilē no abām pusēm (cepeškrāsnī cep no viens puses), līdz baklažāns mīksts un ķiploks arī (aptuveni 12-15 minūtes).
Ķiploka mīkstumu izspiež no čauliņām, baklažānu liek traukā, kuru nosedz hermētiski ar vāku vai pārtikas plēvi, un atstāj uz 10 minūtēm. Tad ar karoti atdala mīkstumu, kopā ar ķiploku, avokado tahini vai grieķu jogurtu, citrona sulu un zaļumiem liek blenderī un blendē vēlamajā krēmveida konsistencē. Papildus sāli pievieno pēc garšas, ja nepieciešams.
Atbildēt