Ja vēlies nelielu kulināro izaicinājumu, tad šīs rabarberu tartes ir ļoti produktīvs projekts. Jo izdevās negaidīti ļoti labas: gan mīkla, gan pildījums. Nebija arī pārāk “cimperlīgas” mīklas rullēšanā vai pildījuma gatavošanā. Un pildījuma smarža ir neaizmirstami laba: brūnināts sviests, vaniļa un viskijs (vai brendijs)! Noteikti gatavošu vēlreiz, pildījumā liekot zemenes un marcipānu.
Oriģinālā recepte no: “The Bojon Gourmet”.
Izejvielas divām 19 cm diametra tartēm:
Mīklai :
- 230 grami miltu (es 50 gramus aizstāju ar mandeļu miltiem), izmantoju bīdelētus rudzu miltus
- 60 grami pūdercukura plus vēl nedaudz pārkaisīšanai
- puse tējkarotes smalkā sāls
- 170 grami auksta sviesta
Tartes pildījumam:
- 500 grami rabarberu kātu (es nemizoju)
- 2 ēdamkarotes cukura plus 100 grami krēmam
- 110 grami sviesta (var būt gan no ledusskapja, gan istabas temperatūrā)
- 2 tējkarotes vaniļas pastas vai ekstrakta
- 2 olas
- 25 grami miltu
- 1/4 tējkarote smalkā sāls
- 2 ēdamkarotes viskija vai brendija
Cepšanai nepieciešamas divas 19 cm diametra tartes formas ar izņemamu apakšu. Cepšanai var izmantot arī taisnstūrveida vai parasto kūkas formu, bet mīklas un pildījuma daudzumi attiecīgi jāpielāgo.
Gatavošana:
1. Gatavo mīklu:
Virtuves kombainā samaļ kopā miltus, pūdercukuru, sāli un sviestu, līdz izveidojas drupačveidīga mīkla. Ja nav kombaina, sviesta sagriež gabaliņos un kopā ar pārējām sastāvdaļām liek uz paliela virtuves dēlīša un ar lielu nazi kapā, līdz izveidojas drupačveidīga mīkla. Mīklu, ja nepieciešams, vēl pamīca ar rokām, lai tā būtu viendabīga, izveido bumbu vai “plāceni” un liek ledusskapī uz kādām 15-30 minūtēm (ik pa laikam pārbauda, vai jau ir rullējamā konsistencē – ja kļuvusi par cietu, atstāj uz dažām minūtēm istabas temperatūrā). Sadala divās vienādās daļās, katrai tartes formai vienu. Ar mīklas rulli katru daļu izrullē tik lielā aplī, lai ar to varētu izklāt tartes formas apakšu un sānus. Izrullēto mīklu ieceļ formā, nolīdzina malas un ar pirkstiem pielabo, kur nepieciešams. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem. Sadursta ar dakšu un liek saldētavā uz 15 minūtēm, vai līdz mīkla sasalusi. Tartes cep krāsnī 15-20 minūtes, līdz mīkla kļūst zeltaina (ja nepieciešams, formu krāsnī pagriež par 180 grādiem, ja sāk cepties nevienmērīgi).
2. Gatavo pildījumu:
Rabarberu kātus sagriež 1.5 cm gabalos. Sajauc ar 2 karotēm cukura un noliek malā, lai sasulojas. Sviestu liek mazā katliņā un lēnām izkausē. Samaisa un turpina karsēt uz zemas uguns 5-10 minūtes, līdz sviests ieguvis gaiši brūnu krāsu un tajā redzamas mazas brūnas daļiņas (sviestu var “izberzt” caur smalku sietiņu, lai no daļiņām atbrīvotos”). Noņem no uguns un noliek malā atdzist aptuveni 5 minūtes.
Lielā bļodā kopā saputo atlikušos 100 gramus cukura, miltus un sāli kopā ar olām un vaniļu, līdz iegūta viendabīga masa. Ar ieslēgtu putotāju pakāpeniski pievieno brūnināto sviestu un viskiju.
Rabarberiem nolej sulu (to var izmantot kā sīrupu) un rabarberus liek vienādās daļās uz abām tartes mīklām. Pāri pēc iespējas vienmērīgā kārtā lej sagatavoto sviesta pildījumu. Tartes formai jābūt pilnai līdz pašām maliņām.
Tartes cep 30-45 minūtes (ja nepieciešams, formu krāsnī pagriež par 180 grādiem, ja sāk cepties nevienmērīgi), līdz vidus ir izcepies (ja vairs “nekustas”, pakustinot tarti). Izņem no krāsns un atdzesē, līdz tartes vairs nav karstas. Izņem no formām. Sagriež gabalos un pasniedz. Bauda vēl siltas vai jau atdzisušas. Dažas dienas var uzglabāt ledusskapī.
Atbildēt