Klāt vasaras izskaņas ražas laiks, kad vēl var paspēt sagatavot bagātīgus krājumus ziemai. Augustā ir īpaši daudz pieejami pašmāju labumi – gan augļi, gan dārzeņi. Arī manā dārzā aug varena aliču plūme, kura pieber veselu dārza stūri ar savām skābenajām spilgti dzeltenajām plūmītēm. Ko ar tām iesākt un kā radoši sagatavot ziemai? Piedāvāju vienu lielisku variantu, kurā spēcīgās aličas tiek kombinētas ar banāna maigumu. Turklāt banāna saldums patīkami izlīdzsvaro otras sastāvdaļas izteikto skābumu. Kā visos savos šīs vasaras ievārījumos izmantoju jauno “Dansukker” ievārījumu “Slaidais” – uz kilogramu ogu to pievieno tikai 250 gramus, t.i., vēl uz pusi mazāk nekā parasto ievārījuma cukuru.
Izejvielas (1.6 litriem ievārījuma):
- 1700 grami aliču plūmīšu nomazgātu (jeb 1 kg aliču biezeņa)
- 200 ml ūdens
- 4 vidēja izmēra banāni (aptuveni 400 grami), nomizoti un sablenderēti vai saspaidīti ar dakšiņu
- 350 grami ievārījuma cukura “Slaidais”
Gatavošana:
Plūmītes ieber palielā katlā, pievieno ūdeni un uzvāra. Samazina uguni un turpina uz vidēji zemas uguns vārīt, ik pa laikam apmaisot ar koka karoti. Vāra, līdz plūmītes ir izšķīdušas. Atdzesē un liek caurdurī (smalkāks siets nederēs). Izberž caurdurim cauri pēc iespējas vairāk plūmīšu mīkstuma. (Kauliņus ar atlikušo mīkstumu var apliet ar ūdeni un vēlreiz izspiest cauri, rezultātu izmantojot limonādes vai debesmannas gatavošanai.) Plūmīšu masu liek atpakaļ katlā, pievieno banānu masu un cukuru. Samaisa. Sagaida pirmo burbuli un turpina vārīt vēl 5-7 minūtes. Ievārījums liksies pašķidrs, bet cukura sastāvā esošais pektīns pēc atdzišanas to sarecinās. Karstu ievārījumu lej sterilizētās burkās, tās aizvāko. Pilnībā atdzesē. Uzglabā vēsā vietā (ledusskapī vai pagrabā).
Recepte tapusi sadarbībā ar “Dansukker”.
Atbildēt