Šokolāde, šķiet, ir pasaules vispopulārākais saldums. Tādēļ šoreiz izvēlējos gatavot šokolādi (ar kakao saturu 50-60%, tātad ne pašu tumšāko) kopā ar mūsu pašu Piebalgas Oriģinālo kvasu. Kādēļ? Jo abas garšas skaisti viena otru papildina, iesala notis sader ar šokolādes krēmīgumu un nelielo rūgtumu. Turklāt “Piebalgas oriģinālais kvass” ir dabīgi raudzēts no miežu iesala, saglabājot tā īpašo saldumu un aromātu.
Patiesībā šo desertu droši vari dalīt divās daļās – atsevišķi gatavot šokolādes un kvasa kūku, to nogarnējot ar krēmsiera cepurīti un pārkaisot ar kakao pulveri. Tāpat tiramisu veidošanā vari izmantot citu, savu mīļāko biskvītu vai pat veikalā iegādātus cepumus, t.sk. klasiskos dāmu pirkstiņus, mērcējot tos kvasā.
Ja vēlies vēl interesantāku garšu, desertam vari likt vēl trešo kārtu – ar cukuru saberztas dzērvenes vai brūkleņu ievārījumu. Latviski un ar patīkamu skābumiņu.
Vēl – pasniegšanai vari izmantot glāzes vai gatavot tiramisu vienā lielā vidēji dziļā (un vislabāk – caurspīdīgā) traukā – tā, lai var cauri traukam redzēt skaistās deserta kārtas.
Izejvielas (6 porcijām):
Šokolādes biskvītam:
- 115 grami sviesta
- 120 ml “Piebalgas” oriģinālā kvasa
- 45 grami kakao pulvera
- Viena L izmēra ola
- 120 grami skābā krējuma
- 120 grami miltu
- 100 grami (vislabāk – gaiši brūnā muskovado vai nerafinētā brūnā) cukura
- 1 tējkarotes sodas
- Šķipsna sāls
Biskvīta iemērkšanai:
- 200 ml “Piebalgas” oriģinālā kvasa
- Ja vēlies – 2 ēdamkarotes stiprā alkohola
Tiramisu krēms:
- 3 olas dzeltenumi
- 100 grami cukurs
- 250 grami mascarpones
- 100 grami saldā krējuma
- Ja vēlies – 1 karote stirpā alkohola
- Pārkaisīšanai – kakao pulveris
- Dekorēšanai – svaigas dzērvenes
Gatavošana
Gatavo biskvītu:
- Uzkarsē krāsni līdz 175 grādiem. Ietauko cepamo formu ar 20 cm diametru.
- Mazā katliņā izkausē sviestu un pievieno kvasu, sagaida pirmo burbuli. Noņem katliņu no uguns un iemaisa kakao pulveri. Noliek malā atdzist vismaz uz 10 minūtēm.
- Bļodā sakuļ olas ar skābo krējumu. Otrā bļodā samaisa kopā miltus, cukuru, sodu un sāli. Abu bļodu saturu apvieno un maisa, līdz izveidojas viendabīga masa. Ielej sagatavotajā formā.
- Cep aptuveni 35 minūtes vai līdz vidus vairs nav šķidrs, kad pannu nedaudz pakustina aiz malām. Kūku izņem no krāsns un atdzesē pilnībā 30-60 minūtes.
Gatavo krēmu:
- Uzputo kopā olu dzeltenumus ar cukuru, līdz iegūta gaišāka un gaisīga masa. Pievieno maskarponi un, ja izmanto, alkoholu. Citā traukā uzputo saldo krējumu stingrās putās, iemaisa maskarpones masā.
Gatavo tiramisu:
- Biskvītu horizontāli pārgriež uz pusēm, iegūstot divas biskvīta ripas. Ja gatavo desertu glāzēs, ar citu glāzi izspiež atbilstoša izmēra riņķus, iemērc kvasā (un, ja izmanto – alkoholā) un tad liek katras glāzes pamatnē. Ja izmanto lielo trauku, visu biskvīta ripu iemērc pusē no kvasa daudzuma. Pa virsu biskvītam ar karoti vai konditorejas tūtu liek daļu (glāzēs) vai pusi (lielajā traukā) no maskarpones masas. Iemērc otru biskvītu kvasā un liek pa virsu maskarpones kārtai. Noslēdz ar beidzamo mascarpones krēma kārtu. Pa virsu pārkaisa kakao pulveri, dekorē ar dzērvenēm. Liek ledusskapī vismaz uz 2, bet vislabāk – uz 6 stundām vai visu nakti, lai garšas varētu atdzīvoties.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Piebalgas alu”
Atbildēt