Rudens ir īsts silto salātu laiks! Šogad pirmo reizi man pieejami pašas audzēti ķirbji, tādēļ īpaši pievēršos tiem. Kombinācijā var izmantot tik daudz lietas – zaļo pupiņu vietā iederēsies apcepti lapu kāposta gabaliņi, blanšēts brokolis, kopā ar ķirbjiem krāsnī cepta, pirms tam gabalos sagriezta paprika un baklažāns. Savukārt auna (turku) zirņu vietā vari izmantot baltās vai citas krāsas pupiņas vai lēcas. Fotogrāfijā nav vēl piefiksēts, bet šoreiz šos salātus ēdām kā otro ēdienu, tādēļ papildinājām ar zilo mīksto pūdēto ‘gorgonzolas” tipa sieru. Tikpat labi iederēsies arī kazas siers vai sniega bumbas. Ļauj vaļu iztēlei!
Izejvielas (4 porcijām):
- 1 vidējs ķirbis, nomazgāts un sagriezts 2 centimetru biezās šķēlēs
- 2 ēdamkarotes eļļas (es izmantoju auksti spiestu kaņepju eļļu)
- Puse tējkarote sāls
- 400 grami vārītu auna (turku) zirņu (es izmantoju konservētus)
- 500 grami zaļās pākšu pupiņas
- 50 grami mandeļu skaidiņu, viegli apceptas karstā pannā (var izmantot arī ciedru riekstus vai kaņepju sēkliņas)
- Maza svaigu pētersīļu buntīte, sakapāta
- Mērcei:
- 2 ēdamkarotes eļļas
- 2 ēdamkarotes etiķa (es izmantoju mango etiķi)
- 1 ēdamkarote agaves sīrupa (var izmantot citu sīrupu vai šķidru medu)
- Šķipsniņa sāls
- Pēc izvēles pasniegšanai – 200 grami zilā pelējuma siera
Gatavošana:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Ķirbja šķēles kārto cepešpannā, kas izklāta ar cepamo papīru. Pārsmērē ar eļļu, pārkaisa ar sāli. Cep 30 minūtes vai līdz ķirbis mīksts.
Kamēr ķirbis cepas, uzvāra ūdeni, noblenšē (novāra un tad nokāš) zaļās pupiņas. Kamēr vārās pupiņas, vārītos zirņus pārlej ar karstu ūdeni, pēc 5 minūtēm nokāš.
Pagatavo mērci, sajaucot kopā visas sastāvdaļas.
Kārto uz šķīvja salātus – ķirbja šķēles, auna zirņus, pupiņas, mandeļu skaidiņas. Pārber ar pētersīļiem. Pārlej ar mērci. Ja vēlas – pasniedz ar pāri bērtu sadrupinātu sieru.
Atbildēt