Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Liellopa ribiņas tumšā alus mērcē

13 novembra, 2018 Leave a Comment

Svētku galdam piestāvēs viens “kreptīgs” liellopa gaļas ēdiens, vai ne? To īpašu šoreiz padarīs tumšā alus mērce – tajā gaļa sautējas vairākas stundas, piedodot ribiņām patīkami dūmainu aromātu un daudzslāņainu garšu. Gatavošanā izmantoju “Piebalgas Tumšo Lux” alu – tas ir portera tipa tumšais alus ar izteiktu iesala garšu un patīkamu saldumu. Tumšie ali ir mana stihija, jo tie ļoti labi sader ar dažādiem sarkanās gaļas veidiem, kā arī noder desertu un mērču gatavošanā.

Vēl viena priekšrocība šim ēdienam? – to vari pagatavot pat 2 dienas pirms svētkiem un tad pirms likšanas galdā vienkārši uzsildīt. Gaļa šajā laikā būs savilkusies ar aromātiem un dubultā laba.

Piedevās izvēlējos pasniegt nedaudz pikantu ēdienu – ierasto kartupeļu biezputru papildināju ar mārrutkiem. Mūsmājās tie izpelnījās viennozīmīgu atzinību!

Par skaistiem un garšīgiem svētkiem!

Izejvielas:

Gaļai:

  • 1.5 kg liellopa ribiņu ar gaļu
  • Sāls un pipari
  • 100 grami miltu
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • 4 vidēja izmēra sīpoli, nomizoti un sagriezti gabalos
  • 2 selerijas kāti, sagriezti gabaliņos
  • 5 burkāni, nomizoti un sagriezti gabalos
  • Garšvielas – izmantoju svaigu rozmarīnu, timiānu un pētersīļus, 3 kaltētas lauru lapas, 4 ķiploka daiviņas
  • 3 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 2 ēdamkarotes brūnā cukura
  • 500 ml “Piebalgas Tumšā Lux” alus
  • 500 ml buljona vai ūdens
  • 300 grami sēņu (es liku šitake sēnes, bet derēs arī brūnie šampinjoni, kaltētas baravikas utt.)

Kartupeļu biezputra ar mārrutkiem:

  • 1 kg kartupeļu
  • 50 grami sviesta
  • 100 ml piena
  • 2-4 ēdamkarotes mārrutku
  • Sāls un pipari pēc garšas

Gatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 160 grādiem. Ribiņas sagriež aptuveni 10 cm garos gabalos. Ierīvē ar olīveļļu, sāli un pipariem. Izvārta miltos. Katlā ar biezu dibenu uzkarsē eļļu un uz vidēji augstas uguns apcep liellopa ribiņu gabalus no abām pusēm (aptuveni 4 minūtes no katras puses), līdz tās kļūst skaisti zeltainas. Izņem no katla un atkārto ar nākamo porciju, līdz visas ribiņas ir apceptas.

Katlu, kurā cepās ribas, neizmazgā. Tajā uz vidēji zemas uguns apcep sīpolus un seleriju (ja nepieciešams, papildina ar eļļu). Pievieno garšaugus, garšvielas, ķiploku un burkānus un apcep vēl pāris minūtes (visu laiku turpina maisīt). Pievieno tomātu pastu un pieber cukuru. Pielej buljonu vai ūdeni, kā arī alu. Visu katla saturu kārtīgi samaisa. Sagaida pirmo burbuli. Apceptās ribiņas liek atpakaļ katlā un “ierušina” starp dārzeņiem un mērci. Ūdenim jānosedz vismaz 2/3 ribiņu (ja tā ir mazāk, pielej vēl buljonu vai ūdeni). Uzliek karstumizturīgu vāku vai pāri liek un gar malām nostiprina foliju un tad katlu liek uzkarsētajā cepeškrāsnī. Pārbauda ik pēc 30 minūtēm, kad var arī nedaudz katla saturu apmaisīt. Kad pagājušas 2-2.5 stundas, pārbauda ribiņas – ja tās ir gatavas, t.i., gaļa viegli atdalās no kaula un “kūst mutē), sautēšana pārtrauc. Ja nav gatavas, turpina sautēt vēl 30 minūtes, kad atkal pārbauda ribiņas. Turpina, līdz gaļa ir gatava!

Pārbauda katla saturu – ja mērce ap ribiņām jau ir bieza un tumīga, vairs neko nedara. Ja tomēr to nepieciešams sabiezināt, ar caurumotos karoti no katla uzmanīgi ribiņas izņem un katlu liek atpakaļ uz uguns – vāku neliek, uz zemas uguns mērci vāra, līdz tā ieguvusi patīkami biezu konsistenci. Pagaršo un, ja nepieciešams, papildina ar sāli un/vai cukuru. Var uzglabāt 2-3 dienas, pirms pasniegšanas uzsilda. Pasniedz, liekot uz šķīvja ribiņu gabalu ar dārzeņiem un pārlejot ar mērci.

Kartupeļu biezputrai:

Kartupeļus uzvāra ūdenī, kam pievienots sāls, līdz tie ir mīksti. Nokāš ūdeni un liek atpakaļ uz zemas uguns “nožāvēt”. Nogriež uguni. Pielej uzkarsētu pienu, pievieno sviestu. Sastampā ar kartupeļu stampiņu vai izmanto jebkuru citu metodi kartupeļu biezputras pagatavošanai (man ir šāds “agregāts”). Pievieno mārrutkus, sāli un piparus pēc garšas. Maisa ar koka karoti, līdz iegūta vēlamā konsistence. Pasniedz siltu nekavējoties.

Recepte tapusi sadarbībā ar SIA “Piebalgas alus”

 

 

Filed Under: Liellopa gaļas ēdieni Tagged With: Buljons, Burkāni, Garšaugi, Kartupeļi, Kartupeļu biezputra, Ķiploki, Lauru lapas, Liellopa ribiņas, Mārrutki, Piebalgas alus, Selerija, Sēnes, Šitakē sēnes, Svētku galdam, Tomātu pasta, Tumšais alus

« Ābolmaize ar kanēli un krēmsiera glazūru 
Kartupeļi ar tomātu un ceptu ķiploku mērci »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...