Vēsas rudens dienas, kad māja smaržo pēc kanēļa un svaigi ceptas maizītes, ir tik patīkamas! Šī maizīte ir ar rauga mīklu, pildīta ar āboliem un rozīnēm. Un, protams, kanēli. Esmu cepusi arī citas variācijas – ar bumbieriem un kaltētām dzērvenēm, ar cidonijām (iecukurotām un sasaldētām) un mandeļu skaidiņām. Variējiet ar dažādiem pildījumiem pēc savas gaumes un atkarībā no tā, kas ir mājās.
Ja maizes un pildījuma kopā “salikšanas” apraksts liekas pārāk sarežģīts (bet gribu iedrošināt – tas ir vienkārši!), vari mīklu vienkārši izrullēt taisnstūra formā, pārsmērēt ar sviestu, pārbērt ar kanēļa cukuru un āboliem. Pēc tam visu sarullēt rullītī, rulli gareniski sagriezt divās garās daļās un tās savstarpēji savīt. Iegūto “bizi” pārlikt uz pusēm (tā būs divreiz īsāka) un likt iekšā cepamajā formā.
Izejvielas:
Maize:
- 120 grami piena
- 7 grami sausā rauga
- 60 grami sviesta istabas temperatūrā
- 150 grami cukura, sadalīta divās daļās (50 grami un 100 grami)
- 2 L izmēra olas
- 2 tējkarotes vaniļas ekstrakta
- 1 tējkarote sāls
- 370 grami miltu
- 2 ēdamkarotes kanēļa
- 280 grami nomizotu un mazos gabaliņos sagrieztu ābolu (aptuveni 2 vidēja izmēra āboli)
- 100 grami rozīņu (var aizvietot ar mazos gabaliņos sakapātiem riekstiem, piemēram mandeļu skaidiņām)
- 35 grami izkausēta un atdzesēta sviesta
Glazūrai:
- 200 grami krēmsiera
- 60-100 grami agaves sīrupa vai kļavu sīrupa
- Piens pēc vajadzības (līdz 100 ml)
Gatavošana:
- Mazā katliņā uzsilda pienu līdz 43 grādu temperatūrai (ja nav termometra, pārbauda ar pirkstu – pienam jābūt ļoti siltam, bet ne karstam). Katliņu noņem no uguns un iemaisa tajā raugu. Noliek malā uz 10 minūtēm.
- Ar mikseri (plakano uzgali, ja izmanto kombainu) sakuļ kopā sviestu ar 50 gramiem cukura, pievieno olas, vaniļu, un sāli. Turpina kult pāris minūtes. Iemaisa rauga masu. Pakāpeniski vairākos piegājienos pievieno miltus. Ja izmanto kombainu, uzliek āķa (mīcīšanas) uzgali un maisa mīklu aptuveni 5 minūtes, līdz tā vairs nelīp pie bļodas malām. Var mīcīt ar rokām.
- Mīklu izveļ uz viegli ar miltiem nokaisītas virsas un izveido no tās apaļu bumbu. Mīklu liek ar eļļu iesmērētā bļodā, pa virsu pārliek pārtikas plēvi. Liek uzrūgt siltā vietā (es ieslēdzu cepeškrāsni uz 30 grādiem un bļodu lieku uz viena no apakšējiem plauktiņiem), līdz tā dubultojusies apjomā (aptuveni vienu stundu).
- Mazā bļodiņā sajauc kopā atlikušos 100 gramus cukura ar kanēli.
- Otrā bļodā sajauc kopā ābolus ar rozīnēm.
- Ar eļļu vai sviestu ietauko vai ar cepamo papīru izklāj garenu maizes cepamo pannu.
- Mīklu uz ar miltiem izkaisītas virsmas izrullē 40 cm x 30 cm izmērā. Ar otiņu pārsmērē izkausēto sviestu. Pārkaisa ar kanēļa cukuru vienmērīgā kārtā.
- Mīklu sagriež 4 vienādos taisnstūros. Tos liek vienu virs otra, pa vidu liekot 1/3 daļu ābolu masas. Iegūto “krāvumu” sagriež 5 vienāda platuma strēmelēs. Katru strēmeli pārloka uz pusēm un ar griezuma vietu uz augšu kārto pannā. Tādējādi piepilda visu pannu. Pārklāj ar tīru virtuves dvielīti un atkal liek siltumā uzrūgt, šoreiz uz 30 minūtēm.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Maizīti cep 20 minūtes, pēc tam to pārklāj ar foliju un turpina cep vēl 40-45 minūtes. Atdzesē 10 minūtes un izņem no pannas. Pārlej ar krēmsiera glazūru.
- Glazūras pagatavošana: ar mikseri sakuļ krēmsieru, pakāpeniski pievieno sīrupu pēc garšas. Glazūras konsistenci regulē ar pienu – ja vēlas glazūru šķidrāku, pievieno pāris karotes piena un turpina, līdz iegūta vajadzība konsistence.
Atbildēt